Buldan: Yeni çözüm süreci laflarının içi boş

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan grup toplantısına yaptığı konuşmada "Ortada ne çözüm süreci olduğuna dair belge ne de izlenim var" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Kadıköy'de düzenlenen Gemlik Yürüyüşü'nde polise yumruk attığı gerekçesiyle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmak istendiğine dikkat çeken Buldan, "Saliha Aydeniz başta olmak üzere dokunulmazlığın kaldırılması için jet hızıyla harekete geçtiler, bu da bir tür kumpas davası olarak önümüzde" diye konuştu.

"İnkar ve restore siyasetleri topluma umut olabilir mi?"

Açıklamalarında muhalefeti de eleştiren Buldan şunları kaydetti:

Parlamentodaki bizim dışımızdaki muhalefete bakıyoruz, 'kriz ve çatışma üreten mevcut sistemi biraz restore edelim, dökülen yerlere sıva yapalım' diyorlar. Biz de diyoruz ki bu bina çürük. O binanın kolonları çöküyor, o bina yapılırken malzemeden çalındı, temel sağlam atılmadı. Sizin neyle bu işi restore edeceğinizi anlamakta zorluk yaşıyoruz. Bu inkar ve restore siyasetleri topluma umut olabilir mi? Asla yapamaz... Binayı sağlam temeller üzerinde yeniden kurmadan, eşit hak ve temelli yeni bir toplumsal sözleşmeyi yapmadan yeni bir geleceğin olmayacağını herkes biliyor. Barış olmadan ortak geleceği nasıl kuracağız? Bu ülkenin en temel meselelerinden biri barışın yokluğudur. Uzun süredir iktidarından muhalefetine herkes bir Kürt meselesi yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İktidarın bekası için bir tecrit uygulandığını herkesin bilmesi gerekiyor"

Abdullah Öcalan üzerinde "tecrit" uygulandığını savunan Buldan, "İmralı tecriti neden var? Bu soruya kimin cevap vereceğini kestirmek zor. Bu soruya ne iktidar ne de bizim dışımızdaki muhalefet herhangi bir cevap veremiyor, verme cesaretini de gösteremiyor. İktidarın bekası için bir tecrit uygulandığını herkesin bilmesi gerekiyor. Çatışmalı süreci ve hukuksuzluk rejimini ayakta tutmak için İmralı tecritini devam ettirdiklerini hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Buldan şu ifadelerle devam etti:

2015'te bitirdikleri çözüm sürecinin üzerine korkunç bir yolsuzluk ve hukuksuzluk düzeni kurdular. İktidar bu düzenin bitmemesi için savaş politikalarında, güvenlikçi politikalarda ısrar ediyor, etmeye devam ediyor. Engellenen Gemlik Yürüyüşü'nde de çözümsüzlüğün yarattığı tüm yıkımların ve kayıpların bir an önce son bulması için başlatıldığını herkes biliyor. Biri var ki, bu kumpasçıyı albümlerden, fotoğraflardan tanıyorsunuz. Çok rahatsız olduğunun farkındayız. Çözüm ihtimalinden bile korkan bir kişiden bahsediyorum. Çözüm olursa talan imparatorlukları çözecek, farkındayız. Hemen yalanlara sarıldığını gördük. Güya bizleri, milletvekili olarak görmediğini söyleyen bir zat var. Biz de kendisini bakan olarak görmüyoruz ve tanımıyoruz, ne olacak peki? Bizim üzerimizden siyasi hesaplar yapmayı bırak. Asıl albümlerinin, suç ortaklığının hesabını nasıl vereceksin bunu düşün. 

"İktidar içerisinde bir çözülme var"

Yeni bir "çözüm süreci" iddialarına da değinen Buldan, "Yeni bir çözüm süreci var mı yok mu diye herkes kulislerde bir laf attı ortaya... Ne çözüm süreci olduğuna dair belge ne de izlenim var... Bu lafların içi boş" diye konuştu.

Buldan şunları kaydetti:

Bizim görebildiğimiz kadarıyla iktidar içerisinde bir çözülme var. Fiyaskoya dönüşen inkar ve imha siyasetinin çözülme süreci var bu iktidarda. Sadece iktidar değil, bu meseleye ciddiyetle yaklaşmayan diğer siyasetler de çözülme aşamasına gelmiştir. Artık yolun sonuna gelindiğinin herkes farkında. Bu siyasetleri halk kesinlikle açacak ve denklem dışı bırakacak. Bu çok açık ve nettir. Büyük barış özlemi ve kalıcı çözüm iradesi bu topraklarda mutlaka kazanacaktır.  

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU