Öztrak: İktidara geldiğimizde savunma sanayimizi çok daha fazla destekleyeceğiz

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Kimse bizden birilerinin trollerinin yazdıkları üzerinden siyaset yapmamızı beklemesin"dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak,  partisinin MYK gündemini kamuoyu ile paylaştı / Fotoğraf: CHP

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı sürerken CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı düzenledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nın İzmir'de çiftçilerin sorunlarını dinlediğini anımsatan Öztrak, "Genel Başkanımızın İzmir'de, çiftçilerimizle beraber olduğu toplantıda; kadın çiftçilerin feryatları yürekleri dağladı. Peki Tarım ve Orman Bakanı bu feryatları duydu mu? Hayır. Yemedi, içmedi, toplantıda dertlerini anlatan kadın çiftçilerin kişisel bilgilerini basınla paylaştı. Aba altından sopa gösterdi. Verdikleri üç kuruşluk paraları, çok marifetmiş gibi anlattı. Kişisel bilgileri paylamak suçtur. Ben buradan savcıları göreve davet ediyorum" dedi.

"Altı parti  gümbür gümbür iktidara gidiyor"

"CHP başta olmak üzere, milletin masasının etrafında, bir araya gelen altı parti, gümbür gümbür iktidara geliyor" diyen Öztrak; "Artık söz tek bir kişinin değil; yeniden milletin oluyor. Biz milletimizle bir olmaya, beraber olmaya, mücadeleyi çığ gibi büyüterek, 84 milyona umut olmaya devam edeceğiz" dedi.

"AK Partililer bile ‘Kral çıplak' diye bağırıyor"'

2011 seçimlerine giderken Erdoğan'ın 2023 için pek çok söz verdiğini, kişi başına gelirin 25 bin dolar olacağını söylediğini hatırlatarak, " Ama kendi atadığı Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, ‘Türkiye fert başına 8 bin 500 dolarla, fakir bir ülkedir' diyerek, saray ve şürekâsının ülkeyi içine düşürdüğü durumu, TBMM'de itiraf etti. Evet, Saray millete verdiği sözleri tutmadı. 20 yılın sonunda ülkeyi getirdiği yer fakirlik, fukaralık. Hep söylüyoruz: Gerçeklerin er ya da geç, ortaya çıkmak gibi güzel bir huyu var. Artık yaşamın gerçekleri karşında, AK Partililer bile dayanamıyor. ‘Kral çıplak' diye bağırıyor" diye konuştu.

"Erdoğan yetki istediğinde dolar 4 lira 70 kuruştu"

Erdoğan'ın 19 Haziran 2018'de ‘24'ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin. Ha ondan sonra bu faizle, şunla, bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz' dediğini ve o tarihte  Türkiye'nin borç ödeme risk primi (CDS) 290 iken bugün 820 olduğunu belirten CHP Sözcüsü, "Dört yıl önce Erdoğan yetki istediğinde, dolar kuru 4 lira 71 kuruştu. Bugün 17 lira 33 kuruş. 1 litre benzin 6 lira 29 kuruştu. Bugün 27 lira 63 kuruş. 1 litre mazot 5 lira 75 kuruştu. Bugün 30 lira 10 kuruş. Enflasyon yüzde 12 idi. Bugün oldu yüzde 74. O da TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla. Bugün, millete verdiği sözleri tutmayan, taahhütlerini yerine getirmeyen müflis bir siyasetçi, Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal ediyor" dedi.

Kur korumalı mevduatın maliyeti

Geçtiğimiz aralık ayında Hazine ve Maliye  Bakanı Nureddin Nebati'nin ‘Kur Korumalı Mevduat nedeniyle, Hazine'den tek kuruş çıkmayacak' diye millete söz verdiğini, ancak yılın ilk beş ayında, bütçeden bir avuç mevduat sahibine ödenen faizin 21 milyar 100 milyon lira olduğunu belirten Öztrak, "Bunun arkası da gelecek. Bir de Kur Korumalı Mevduat kapsamında, Merkez Bankası kasasından çıkan paralar var. Henüz bir açıklama yok" diye konuştu.

"Böyle bir zillet ne görüldü ne duyuldu"

"Ekonomide alınan her karar yapılan her tercih, aynı zamanda bir şeylerden vazgeçiştir. Erdoğan ve şürekâsı zengini daha zengin ederken, çiftçimizi fukaralaştırmıştır. Bu, gayet bilinçli bir tercihtir" diyen CHP sözcüsü şunları söyledi:

Çiftçi bu girdi maliyetleriyle nasıl ayakta kalacak? TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla dahi tarımsal girdi maliyetleri son bir yılda yüzde 117 artmış. Yine TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla, son bir yılda tarımda üretici fiyatları yüzde 155 artmış. Çok ciddi bir gıda ve açlık krizi ile karşı karşıyayız. Genel Başkanımızın İzmir'de, çiftçilerimizle beraber olduğu toplantıda, kadın çiftçilerin feryatları yürekleri dağladı. Peki Tarım ve Orman Bakanı bu feryatları duydu mu? Hayır. Yemedi, içmedi, toplantıda dertlerini anlatan kadın çiftçilerin kişisel bilgilerini basınla paylaştı. Aba altından sopa gösterdi. Verdikleri üç kuruşluk paraları, çok marifetmiş gibi anlattı. Kişisel bilgileri paylamak suçtur. Ben savcıları göreve davet ediyorum. Böyle bir zillet ne görüldü ne duyuldu

"Çiftçinin yakasından elini çeksin"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısının, ‘Tarım tarım diye bağırıyoruz, bize getirdiği para 50 milyar dolar' dediğini hatırlatan Faik Öztrak, "Bütün dünya gıda krizine çözüm ararken bu zat, tarım sektörünü küçümsüyor.  Yetmez, güya sanayi sektörünü övüyor. Bunları gören de Türkiye'nin dağını, taşını betonla değil de fabrikalarla donattıklarını sanır. 1990'larda imalat sanayinin milli gelir içindeki payı, yüzde 22- 23'lerdeydi. Devri iktidarlarında yüzde 19'lara düşmüş. Bakan yardımcısı çiftçinin yakasından elini çeksin, işini doğru dürüst neden yapmadıklarının hesabını versin" dedi.

"Koşa koşa Suudi Arabistan'a giden kimdi?

Çarşamba günü Suudi Arabistan'ın Veliaht prensinin Türkiye'ye geleceğini belirten Öztrak, "Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul'da Türkiye Cumhuriyeti topraklarında katledildikten sonra, kendisini kim şehit ilan etti? Bunlar dünyayı enayi zannediyor. İnsanları enayi zannediyor. Bu millet enayi değil. Hesabı sormasını bilir' diye, millete ahkâm kesen kimdi? Erdoğan'dı. ‘Suudi Arabistan belgeleri dinlemek istedi. Ama bir de almak istedi. Ya kusura bakmayın o kadar da değil. Dinletiriz, gösteririz, ama vermeyiz. Ha verelim de bunları ondan sonra yok mu edeceksiniz' deyip, millete caka satan kimdi? Erdoğan. Yandaş basınlarında bu Veliaht Prens için, ‘Seri katil' diye yazdıran kimdi? Tabi ki saray. Sonra da vermem dediği dosyayı Suudilere 3-5 kuruş SWAP karşılığında veren kimdi? Ardından tükürdüğünü bir güzel yalayıp, koşa koşa Suudi Arabistan'a giden kimdi? Erdoğan'dı" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yaptıklarını milletimizin görmediğini sanıyorlar"

Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a gönderilmesine muhalefet şerhi koyan, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile Gezi davasına muhalefet şerhi koyan hâkimin görev yerinin değiştirilmesine tepki gösteren CHP Sözcüsü, " Bu yaptıklarınızı milletimizin görmediğini, anlamadığını sanıyorlar.Sarayın kibirlisi, etmedik laf bırakmadığı veliaht prensi, şimdi sarayında ağırlamaya hazırlanıyor. Milletimize yaşattığı zilletlere bir yenisini ekliyor. Peki, bu durumda kim enayi oldu? Kim enayi yerine kondu? Bu soruyu 84 milyonun her bir ferdine soruyoruz. Ama şundan da eminiz. Milletimiz feraset sahibidir, kendisine zillet üzerine zillet yaşatan bu ikiyüzlülerden, dönmekten başı dönen saray ve şürekâsından, yaptıklarının hesabını sandıkta mutlaka soracaktır" şeklinde konuştu.

"Bu haliyel yasalaşırsa AYM'ye taşıyacağız"

Seçim öncesinde milletin sesini, soluğunu kesmek için bir yasa teklifi hazırlandığını ve  sosyal medyada, sarayın hoşuna gitmeyen paylaşımlara 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası getirilmek istediğini savunan Faik Öztrak teklifin komisyon görüşmelerinde, Yargıtay'ın da görüşüne başvurulduğunu, Yargıtay 8. Daire Üyesi Hâkim İhsan Baştürk'ün ise, ‘Ceza hukuku açısından suçlu ve cezada belirlilik ilkesi gereğince' yasa teklifinin sakıncalı olduğu yönünde görüş belirttiğini ifade ederek, AK Parti ve MHP'li üyelerin komisyonda Yargıtay hâkimine demediklerini bırakmadıklarını savundu.

Öztrak, "AK Partililiği sorgulanmayacak insanlar bile ‘Kral çıplak' diye bağırmaya başladı. Şimdiden söyleyelim. Teklif bu haliyle yasalaşırsa, biz Anayasadan doğan yetkilerimizi kullanıp, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açacağız" dedi.

"İki aday değil, iki anlayış yarışacak"

Önümüzdeki seçimin Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli seçimi olduğunu belirten Öztrak, "Bu seçimde iki aday değil, iki anlayış yarışacak. Bir tarafta otoriter, baskıcı bir yönetim anlayışı. Diğer tarafta demokratik, özgürlükçü bir yönetim anlayışı. Bir tarafta ucube bir tek adam rejimi. Diğer tarafta çoğulcu demokratik, parlamenter bir yönetim" diye konuştu.

"Polise yumruk, tokat kabul edilemez"

Görevinden alınan ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün, "Polise tokat atılamaz" değerlendirmesini eleştirmesinin sorulması üzerine Öztrak, "Olayın öncesini biz bilmiyorduk. Orada yoktuk. Orada milletvekiline karşı provokasyon varsa o da kabul edilemez. Ama tekrarlıyoruz. Ne olursa olsun, bir milletvekili polise tokat, yumruk atamaz. Milletvekili sakin olmak zorundadır, itidalli olmak zorundadır. Polise yumruk, tokat kabul edilemez" yanıtını verdi.

"Ne zamandan beri dokunulmazlık dosyası ile ilgili grup kararı alınıyormuş?"

DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlık dosyası karşısında CHP'nin tutumunun nasıl olacağına ilişkin yönetilen soruya Öztrak, "Ne zamandan beri dokunulmazlık dosyası ile ilgili grup kararı alınıyormuş? Daha dosya komisyona gelmemiş. Arkadaşlarımız dosyanın kapağını açıp içinde ne var ne yok görmemişler. Eğer bu konuda grup kararı almak da mümkün değilse, hukuka saygılı bir parti olarak milletvekillerimiz dosyayı gördükten sonra kendi kanaatlerine uygun şekilde karar verecektir" dedi.

"'Polis memurunu uyardık' diyerek bu işten sıyrılmaya kimse kalkmasın"

Öztrak; DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında yaşanan gerginliği, "Bir polisin milletin seçtiği vekile saygısızca davranması, hakaret etmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Milletin seçtiği vekillere saygısızca davranan polis, milletin kendisine neler yapmaz. ‘Bu polis memurunu uyardık' diyerek bu işten sıyrılmaya kimse kalkmasın. Bunu yaparlarsa bu işi yapma talimatını onların verdiği anlaşılır. O polisi derhal görevden alın, gereğini yapın. İstediğiniz gibi karar vermeyen hâkimi sürmeyi biliyorsanız milletin vekiline hakaret eden polisi sadece uyarmakla yetinemezsiniz" diye değerlendirdi.

"Çok daha fazla teşivik edeceğiz"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "SİHA" tartışması ile ilgili soruya Öztrak, "Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada CHP olarak biz savunma sanayimizin çok güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bunu da öteden beri tekrarlayarak söylüyoruz. Kimsenin tereddüttü olmasın ki biz de iktidara geldiğimizde savunma sanayimizi çok daha fazla destekleyeceğiz. Çok daha fazla teşvik vereceğiz. Ama kimse bizden birilerinin trollerinin yazdıkları üzerinden siyaset yapmamızı beklemesin. Biz bunu yapmayacağız" karşılığını verdi.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU