Dünya'dan en uzak uzay araçları Voyager 1 ve 2 veda etmeye hazırlanıyor

NASA 1977'de fırlatmıştı

Voyager 1 fotoğraf, şarkı ve dostluk mesajları taşıyor (NASA)

NASA'nın emektar uzay araçları Voyager 1 ve Voyager 2 veda etmeye hazırlanıyor. 1977'de fırlatılan uzay araçlarının gücünü 2025'te tüketeceği tahmin ediliyor.

Jüpiter ve Satürn'ü incelemek için tasarlanan Voyager'ların 5 yıl dayanması hedefleniyordu. Araçlar planları fazlasıyla aşarak yaklaşık 45 yıldır uzayda seyahat ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya'dan en uzak uzay araçları unvanına sahip Voyager'lar, Güneş Sistemi'nin ucundaki heliosferin ötesine geçmişti. Voyager 1'in heliosferi aşması yaklaşık 36 yıl sürdü. Uzay aracının o zamandan beri gönderdiği veriler, evrendeki manyetik alanların rolü hakkında çarpıcı bilgiler veriyor.  

Voyager 2 ise yıldızlararası ortama 2018'de girdi. Ancak iki uzay aracı da Güneş Sistemi'nin dışında sayılmıyor. Çünkü Güneş Sistemi'nin sınırı, su, buz, amonyak ve metandan meydana gelen Oort bulutu olarak kabul ediliyor.

Örneğin NASA, Voyager 2'nin Oort bulutun iç kenarına ulaşmasının yaklaşık 300 yıl, ötesine geçmesinin muhtemelen 30 bin yıl süreceğini düşünüyor.

Voyager 1, Dünya'dan 23,3 milyar kilometre uzakta bulunuyor. 2 numaralı uzay aracıysa yaklaşık 19,3 milyar kilometre mesafede yer alıyor.

İkili, radyoizotop termoelektrik jeneratör teknolojisiyle çalışıyor. Jeneratörlerin sağladığı güç her yıl yaklaşık 4 watt azalıyor. Bu, uzay araçlarındaki cihazların birer birer kapatılabileceği anlamına geliyor. Voyager 1'de çalışan cihaz sayısı 4'ü bulurken Voyager 2'de bu sayı 5.

Sky News'in aktardığına göre uzay araçlarının 2025'te gücünün tükenmesi bekleniyor.

Voyager ekibinde yer alan Linda Spilker, "Her şey gerçekten yolunda giderse bu görevleri belki 2030'lara kadar uzatabiliriz. Bu sadece güce bağlı" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Scientific American, Sky News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU