Biri dinozorumuzu çaldı: 50 milyon yıllık iskeletin peşinde

Thesceloraurus iskeletini iki yıl önce almıştık ama ödeme ve teslimat süreci arasında bir noktada ortadan kayboldu

Dinozorumuzu bir daha asla göremeyebileceğimizi kabullenmeye başlıyorum (Carla Nizzola)

Gobi Çölü sıcak. Çok sıcak. Rehberimiz Batu ise palto ve eldiven giyiyor. Ufuktaki bir kaya oluşumunu işaret ediyor. Coşkuyla "Nick Cage dinozoru" diyor. James bana bakıp omuz silkiyor. Buranın gerçek kazı alanı olup olmadığını bilmemizin bir yolu yok, sıcağın ve tozun altında bunu neden önemsediğimizi de neredeyse unutmuşum.

48 saat önce Moğolistan'ı ziyaret etmek, ülke dışına kaçırılan ve ardından film yıldızı Nicolas Cage'e 276 bin dolara satılan Tyrannosaurus kafatasının keşfedildiği yeri tam olarak bulmak çok önemli görünüyordu. "Amerikalılar" diyor Batu iç çekerek, "Dinozor çalmayı seviyor".

Kaybolan kendi dinozorumuzun izini sürerken ipuçları bulmak için Moğolistan'dayız. 50 milyon yıllık Thesceloraurus iskeletini iki yıl önce Tuscon Fosil ve Cevher Fuarı'nda almıştık ama ödeme ve teslimat süreci arasında bir noktada kayboldu. Görünüşe göre biri dinozorumuzu çalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinozorumuzun nerede olduğuna dair çok itibar etmediğimiz ama tamamen göz ardı da etmediğimiz ilk teorilerden biri şuydu: Sinaloa uyuşturucu kartelinin üst düzey bir üyesi ABD'li avukatı aracılığıyla, Jurassic Park filmlerine kafayı takmış en küçük oğluna doğum günü hediyesi olarak dinozorumuzu almak için pazarlığa girmişti.

İskeleti ilk olarak bize satan satıcı sadece çok daha yüksek bir teklif almakla kalmamıştı, aynı zamanda bu teklifi reddetmenin akılsızca olduğunu düşünüyordu. Söz konusu kartel üyesi şimdi ABD'de hapiste mahkemeyi bekliyor. Bize de dinozorumuzla yeniden bir araya gelmemiz için en iyi seçeneğimizin dava bitip de kartel üyesinin mallarına Meksikalı yetkililer tarafından el konana kadar beklememiz olduğu söylendi, bu da birkaç yıl sürebilirdi.

Bir cevap bulmak için bu kadar uzun bekleme fikrinden hoşnut olmadığımız için birkaç ayımızı kendi araştırmamızı yaparak geçirdik. Sonunda çabalarımız bizi ABD'li galericimiz Bernie Chase'in aracılık ederek bahsi geçen avukatla bir görüşme ayarladığı New York'taki bir galerinin arka odasına götürdü. Bir gözetmen telefonlarımıza el koyduktan sonra avukat, müvekkilinin gerçekten de dinozorlara takıntılı Teo adında bir oğlu olduğunu fakat teorinin muhtemelen doğru olamayacağını çünkü müvekkilinin asla bir otoburu satın almayacağını kibarca açıkladı.

İkinci soruşturma kanalı kolluk kuvvetlerinden değil, ticari paleontologlar ve müzayede evi uzmanları arasındaki bir dedikodu aracılığıyla geldi. Kısa süre önce Leonardo DiCaprio'dan Mosasaur kafatası satın alan tanınmış bir Avustralyalı film yıldızının dinozor koleksiyonu takıntısı vardı ve iyi parçalar için hiç duyulmamış paralar teklif ediyordu. İddiaya göre bir Triceratops kafatası için 1,5 milyon dolarlık rekor ücret ödemişti ve Thescelosaurus'umuza denk gelerek biz fiyatta anlaştıktan sonra daha yüksek bir teklif yapmış olma ihtimali yüksekti. Ancak oyuncunun menajerine yapılan aramalar ve atılan e-postalar cevapsız kaldı.

 

 

Dinozorumuza ne olduğuna dair kesin bir cevaba yaklaşamadan bu yıl şubatta biraz daha derine inmek için Tucson'a geri döndük. Zaman zaman dolandırıcıların sekteye uğrattığı fosil dünyası harika, bilgili, tutkulu kişilerle dolu. Bu açıdan, genellikle içinde yaşadığımız sanat dünyasının tam tersi.

Dinozor insanlarının da farklı ve ağzı sıkı olduğunu öğrendik. Yeni keşif söylentileri fısıldanıyor, açıkça duyurulmuyor. Ayrıca topluluk içinde bir dizi sansasyonel tartışma ve birkaç hapis cezasının ardından çalıntı bir dinozor hakkında konuşmaya istekli birini bulmak zordu.

Arizona'nın en renkli, eski tip ve ucuz barlarından bazılarında, hava şartlarının yıprattığı, derin çizgileri olan sert yüzlü fosil avcılarına dilleri çözülür umuduyla bira ve tekila ısmarladık. Bir isim karşımıza birden fazla defa çıktı: Eric Prokopi. Prokopi, bir Tyrannosaurus bataar'ı Moğolistan'dan kaçırıp 1 milyon dolardan fazla bir fiyata satarken yakalanıp üç ay hapis cezasına çarptırılana kadar yıllarca kaçak dinozor ticareti yapmıştı. Ender bulunan parlak ammonit satıcılarından biri sarhoşlukla ağzında geveleyerek "Bir şey biliyor olabilir, hiçbir şey bilmiyor da olabilir, her halükarda size bir b** söylemeyecektir çocuklar" dedi.

Yenilikler ve macerayla dolu bu dünyada iskeletimizin başına ne geldiğine dair heyecan verici ve sonsuz olasılıklar var gibi görünüyordu fakat bir koleksiyoncu aradığımız cevabın muhtemelen o kadar da cazibeli olmadığını söyledi: Satıcı sadece anlaşmamızdan caymıştı. Dinozor fosili pazarı hiç olmadığı kadar sıcaktı ve sıcak bir pazarda açgözlülük el sıkışmalara baskın çıkar.

Ekim 2020'de, Pete Larson ve Black Hills Enstitüsü'ndeki ekibinin keşfettiği ve kazıyla çıkardığı Tyrannosaurus Rex iskeleti Christie's Müzayede Evi'nde 31,8 milyon dolara satılmış ve bu yıl mayısta tavuk büyüklüğünde bir Velociraptor da 12,4 milyon dolara alıcı bulmuştu. Dinozorlardan bu kadar çok para kazanıldığı düşünülürse belki de satıcımız daha iyi bir teklif almıştı.

Ulanbatur'daki otelimize dönüp James'le taze iğde suyu içiyor ve bitkin bir sessizlik içinde oturuyoruz. Dinozorumuzu bir daha asla göremeyebileceğimizi ve nerede olduğunun sonsuza kadar bir sır olarak kalabileceğini kabullenmeye başlıyorum. Çocukluğumdan beri hep bir dinozor bulmak istemiştim ve bir yetişkin olarak dinozor sahibi olmam, bundan sonraki en iyi şeydi. Sanırım tuhaf bir şekilde, kısa bir süreliğine de olsa bir tanesi benim olmuştu.

James araya girdiğinde işte bunu ve diğer şeyleri düşünüyorum.

Ay'ın dünyadaki en nadir materyallerden biri olduğunu biliyor muydun? Bilinen tüm Ay meteoritleri sadece 5 kutuya sığdırılabilir.

Bunu bir fikir şekil almaya başlamadan önce, artan bir merak duygusuyla birkaç dakika boyunca düşünüyorum. “Bir Ay parçası mı alsak?” diye soruyorum.

Mike Snelle, sanatçı ikili The Connor Brothers'tan. Connor Brothers, 2 Temmuz-2 Ekim arasında Cambridge'de düzenlenecek Olağanüstü Nesneler koleksiyonunda "En İyi Arkadaşlarımdan Bazıları Dinozor"un küratörlüğünü yapacak.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU