Demir Çağı'ndan kalma arazinin yakınında 8 bin kurbağa kemiği bulundu

Cambridgeshire'da daire şeklindeki bir evin arazisinin yakınında yaklaşık 8 bin amfibi kemiği bulundu

(MOLA Headland Infrastructure)

Birleşik Krallık'taki Cambridgeshire kırsalındaki bir Demir Çağı köyü kazı alanında arkeologlar, binlerce kurbağa ve kara kurbağası kemiği ortaya çıkardı.

En az 350 kurbağa ve kara kurbağasına ait yaklaşık 8 bin kemik, MÖ. 400 ile MS. 43 arasında, orta ve geç Demir Çağı'ndan kalma daire şeklindeki bir evin arazisinin yakınındaki 14 metrelik hendekte bulundu.

Kemikler Bar Hill köyündeki antik yerleşim yerinde bulundu ve arkeologlar oraya nasıl geldiklerine hayret etti.

Londra Arkeoloji Müzesi'nden kıdemli zooarkeolog Vicki Ewens yaptığı açıklamada, "Bu, hâlâ tam olarak anlamaya çalıştığımız şaşırtıcı ve beklenmedik bir bulgu" dedi.

Kurbağa kalıntılarının bu birikimi, muhtemelen uzun süre boyunca etkileşime giren bir dizi farklı faktörden kaynaklanmış olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, amfibilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenildiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi. Kemiklerin hendeğe nasıl düştüğü tam olarak bilinmiyor. Uzmanlar ise bu bulguyu açıklamaya yardımcı olabilecek birkaç teoriler bulunduğunu söylüyor.

Teorilerden biri, kurbağaların çiftleşme mevsimi sırasında su ararken kalabalık şekilde hareket ettikleri için hendeğe düştükleri ve kaçamadıkları.

İkinci teori, onları bir bulaşıcı hastalığın öldürdüğünü öne sürerken üçüncüsüyse özellikle soğuk bir kışın toplu ölümlere yol açmış olabileceğini söylüyor.
 

Kurbağa kemikleri
(MOLA Headland Infrastructure)


Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden araştırma biyoloğu Roland Knapp, en çok akla yatanın çiftleşme teorisi olduğunu belirtti.

The Live Science internet sitesine konuşan Knapp "Bu büyüleyici bir keşif" dedi.

Bunun bir patojenden/hastalıktan kaynaklandığını öğrenmenin bir yolu yok fakat kurbağaların göç sırasında bu daire şeklindeki evin hendeğine düşmüş ve tırmanamamış olabileceği önerisi 'en iyi tahmin' olarak makul görünüyor.

Nevada Reno Üniversitesi'nde biyoloji doçenti olan Jamie Voyles şunları söyledi:

Bu haberin heyecan verici ve ilgi çekici olduğunu düşünüyorum.

Çağdaş zamanlarda bile, kitlesel ölüm olaylarının neden(ler)ini belirlemek gerçekten zor olabilir. Bununla birlikte, evet, bulaşıcı hastalığın dikkate alınabilecek ve araştırılabilecek bir ihtimal olduğunu söyleyebilirim.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU