Küresel sıcaklık artışının nedenini Dünya’nın Güneş’e yaklaşmasına bağlayan çalışma bilim dünyasında tartışma yarattı

İngiliz bilim insanlarının Güneş’in Güneş Sistemi’ndeki hareketinin Dünya’nın sıcaklığını etkilediğini iddia eden çalışması tartışma yarattı

Bilim insanları yapılan çalışmanın "çok temel hatalar" içerdiğini söyledi (Reuters)

Saygın bir bilim yayını, iklim krizinin ve Dünya’da artan sıcaklıkların nedenini doğal güneş döngülerine ve Dünya’nın Güneş’e yaklaşmasına bağlayan çalışmanın inceleneceğini söyledi. 

Northumbria Üniversitesi, Bradford Üniversitesi, Hull Üniversitesi ve Azerbaycan’daki Nasiruddin Tusi Şamahı Astrofizik Rasathanesi’nden 4 akademisyenin hazırladığı çalışma Scientific Reports adlı bilimsel yayında yer aldı.

Fakat çalışma “çok temel hatalar” içermesi nedeniyle bilim insanları tarafından eleştirildi.

Makalenin yazarları ortalama küresel sıcaklıkların son iki yüzyılda yaklaşık 1 derece artmasının büyük ölçüde Güneş aktivite döngülerinden ve Güneş’in, kütle merkezi diye bilinen, Güneş Sistemi’nin merkezindeki hareketinden kaynaklanabileceğini iddia etti.

Makalede bu hareketin Dünya ve Güneş arasındaki uzaklığı farklı zamanlarda değiştirdiği öne sürüldü.

Bu olgunun sonucunda gelecek 600 yılda sıcaklıkların üç derece artmasının beklenebileceği ileri sürüldü.

Ancak fizikçiler bilginin doğruluğu konusunda kuşku duyduklarını belirterek dergiyi kaygılara hak vermeye sevk etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New Scientist dergisine konuşan İngiltere merkezli Edinburgh Üniversitesi’nden Ken Rice araştırma ekibinin Dünya’nın Güneş’e karşı hareketiyle ilgili “basit” bir hata yaptığını söyledi.

Rice, “Güneş’in Güneş Sistemi’nin kütle merkezi etrafındaki hareketinin Güneş Sistemi’nin Jüpiter gibi diğer ögelerinin etkisiyle oluştuğu herkes tarafından bilinir. Makalenin iddia ettiği gibi bu Güneş ve Dünya arasındaki mesafede değişiklikler yaşanacağı anlamına gelmiyor” dedi.

Profesör Rice buna ek olarak, “Önümüzdeki yüzyıllarda Güneş’in Güneş Sistemi’nin kütle merkezindeki hareketi nedeniyle Dünya’ya yaklaşması sonucunda ısınmayla karşılaşacağımız iddiası çok basit biçimde yanlış” ifadelerini kullandı.

Profesör Ken Rice makalenin yayımlanmasını “utanç verici” bulduğunu belirterek dergiyi makaleyi geri çekmesi yönünde uyardı.

Makalenin niteliğine yönelik kaygılarla ilgili The New Scientist’e konuşan çalışmanın başyazarı Valentina Zharkova ısınma ve Güneş’in doğal döngüleri arasındaki ilişkinin, Güneş ve Dünya arasındaki mesafenin değişmesini eklemeden dahi küresel ısınma örüntüsünü kanıtlamak için yeterli olduğunu söyledi.

Zharkova, “Makalemizde Güneş manyetik alanının dalgalanması, güneş ışıması ve ısınma arasındaki yakın ilişki güneşin kendi etrafındaki dönüşü dahil edilmeden saptandı” dedi. Zharkova ayrıca Profesör Rice’ı "iklim değişikliği çığırtkanı” diye niteledi.

Çalışmanın bulguları yakın zamanda Avustralya’nın en büyük yayınlarından The Australian’da yayımlanmıştı.

 

 

Makalenin yayımlanmasının ardından Profesör Zharkova'nın, İngiltere'nin Muhafazakar Parti üyesi eski bakanı Nigel Lawson’ın kurduğu iklim değişikliğine kuşkuyla yaklaşan lobi grubu Küresel Isınma İdare Forum’unda bir sunum gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Grubun hedefleri insan kaynaklı küresel ısınmayı hafifletmek için hükümetlerin tasarladığı “epey sakıncalı ve zararlı politikalarla” mücadele etmek şeklinde tanımlanıyor.

Grup, The Australian’da yayımlanan makaleye kendi internet sayfasında yer verdi.

The New Scientist’e konuşan Scientific Reports bilimsel yayını sözcüsü yayımlanan makaleyi soruşturmak için derginin “yerleşik prosedürü” başlattığını ifade etti.

Scientific Reports adına konuşan sözcü, “Süreç devam ediyor ve bu noktada daha fazla yorum yapamayız” dedi.

Makale bilimsel derginin internet sitesinde yayımlanmaya devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU