NASA, Mars'ta kendi çöpünü görüntüledi

Termal battaniye parçası enkazı, keşif aracının Mars'a inişinden kalmış olabilir

(NASA)

NASA, Perseverance Mars keşif aracının çektiği ve ajansın uzay çöplerinin Kızıl Gezegen'in yüzeyindeki bir kayaya takıldığını gösteren yeni fotoğrafları yayımladı.

Amerikan uzay ajansı, söz konusu enkazın keşif aracının 18 Şubat 2021'de Mars atmosferine inişi sırasında araçtan çıkmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Termal battaniye parçasının keşif aracının iniş aşamasından kalmış olabileceğini düşünen NASA, "2021'deki iniş gününde beni yere indiren roket motorlu jet itici" diye tweet attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşif aracının asıl inişi yaklaşık 2 km uzakta gerçekleştiği için NASA'ya göre bu "sürpriz bir bulgu".

Amerikan uzay ajansı bu parlak folyonun, keşif aracının Kızıl Gezegen'e alevli inişi sırasında sıcaklıkları kontrol etmek için kullanılan termal battaniye malzemesinin bir parçası olduğunu söyledi.

Mars'a iniş yapmak her görev için büyük bir zorluk çünkü araçların aşırı yerçekimi kuvvetlerinin yanı sıra yüksek sıcaklıklara ve Mars atmosferine saatte yaklaşık 20 bin kilometre hızla girerken ve iniş esnasındaki basınç değişikliklerine dayanması gerekiyor.

Yeni keşfedilen enkaza atıfta bulunan NASA, "Bu parça buraya inişten sonra mı düştü, yoksa rüzgar mı uçurdu?" yazan bir tweet paylaştı.
 


Bu son keşifin öncesinde, ajansın Ingenuity Mars helikopteri nisanda robotik kaşifi ateşli inişinde koruyan koni şeklindeki arka kabuğundan çıkan enkazın bir dizi görüntüsünü ortaya çıkarmıştı.

Helikopterin havadan çektiği görüntüler, uzay aracının atmosfere girişi sırasında arka kabuğun koruyucu kaplamasının bozulmadan kaldığını gösterdi.
 


NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan (JPL) Ian Clark, The New York Times'a "Bunda kesinlikle bir bilimkurgu unsuru var. Başka bir dünyaya yayılıyor, değil mi?” diye konuşmuştu.

Sistemlerimizin düşündüğümüz gibi çalıştığını pekiştirseler veya Mars Sample Return'ü planlamak için kullanabileceğimiz bir mühendislik bilgisi veri kümesi sağlasalar dahi harika olur. Bunu yapamasalar bile, resimler hâlâ olağanüstü ve ilham verici.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU