Reeskont kredisi nedir? Döviz gelirlerinin bir kısmını TCMB'ye satma zorunluluğu ihracatçıyı nasıl etkileyecek?

TL cinsi reeskont kredisi kullanan firmalara, ihracat gelirlerinin yüzde 40'ını TCMB'ye, yüzde 30'unu bir bankaya satma ve satış sonrası 1 ayda döviz almamayı taahhüt etmesi zorunluluğu getirildi. Bu, ihracat gelirlerindeki ilk düzenleme değil

Fotoğraf: AA

2018'de başlayan döviz krizi bugün çok daha ciddi boyutlarda. 

Dört yıl önce bugünlerde yaşanan Rahip Brunson krizi sonrası Ağustos 2018'de 7 lira üzerine çıkan dolar/TL, bugün 17 lira 30 kuruş seviyelerinde. 

Hükümet, dövize yönelimi azaltmak için "kur korumalı TL vadeli mevduat (KKM), Gelire Endeksli Senet (GES) gibi farklı "kısaltmalara" başvururken, umudun çoğu, ülkeye gelir getiren bir sektöre bağlanmış durumda: İhracat

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İhracatçıların elde ettiği döviz gelirinin bir kısmının, ülke rezervlerine girmesi için farklı uygulamalar 2018'den bu yana devam ediyor. 

Bunlardan ilki, 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilmesi ve yüzde 80'inin bankaya bozdurma zorunluluğuydu. Bu süre önce 4 Eylül 2019'a daha sonra 4 Mart 2020'ye uzatıldı. 

31 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yeni bir düzenleme yapıldı ve ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin en az yüzde 80'inin bir bankaya satılmasına ilişkin zorunluluk kaldırıldı. 

İhracat gelirlerinin yüzde 25'i Merkez Bankası'na

İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin 7 Kasım 2018 tarihinde yürürlüğe giren "İhracat Genelgesi" kaldırılarak; bunun yerine 16 Ocak 2020 tarihli yenisi yayımlandı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 31 Aralık 2021 tarihli talimatı ile söz konusu ihracat genelgesine, 3 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girecek ek bir madde ilave edildi. 

Buna göre İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az yüzde 25'inin İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirildi. 
 

ihracat
Fotoğraf: Gökçen Tuncer/Independent Türkçe


Ek maddede bu bedellerin, söz konusu banka tarafından aynı gün Merkez Bankası'na satılacağı (TCMB'nin ilan ettiği, işlem günü geçerli döviz alış kuru üzerinden) ve  Merkez Bankası'nın banka nezdindeki hesabına aktarılacağı belirtiliyordu

Maddede ayrıca "Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir" ifadesi yer alıyordu. 

Yüzde 25 olmadı, yüzde 40'ı Merkez Bankası'na

15 Nisan 2022'de ihracatçının döviz gelirlerinden TCMB'ye satış zorunluluğu yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarıldı.

Yeni kural:  İhracatçı, bir ay döviz almamayı taahhüt edecek

Son olarak 13 Haziran 2022'de "İhracat Ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı"nı güncelleyen Merkez Bankası, Türk lirası cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzattı, faiz oranlarını düşürdü ve ihracatçının "bir ay döviz almamayı taahhüt etmesi" zorunluluğunu getirdi. 

Yeni talimata göre, TL reeskont kredilerinden yararlanmak için ihracat bedellerinde mevcutta uygulanan "yüzde 40 Merkez Bankası'na satış koşulu"na ilave olarak, firma en az yüzde 30'unu bir bankaya satmayı taahhüt edecek.
 

dolar TL Reuters
Fotoğraf: Reuters


TL reeskont kredisi kullanan firmaların ilk satış işleminden itibaren bir ay süreyle satılan döviz tutarını yeniden satın almamayı taahhüt etmesi gerekecek.

Talimatta ayrıca, TL reeskont kredilerinde azami vade 360 gün, savunma sanayisi için azami vade 720 gün oldu. (Reeskont kredilerinin ne olduğu ve vadeleri ile ilgili detaylar aşağıda verilmiştir) 

TL cinsinden reeskont kredi faizi indirimlerinde, mevcut taahhüde dayalı yapı iptal edilerek yeniden düzenlendi. Buna göre, TL reeskont faizleri, 0-90 gün için politika faizinin 300 puan, 91-180 gün için politika faizinin 200 puan ve 181-720 gün için politika faizinin 100 puan altında olacak.

İhracatçının ithalatı yüzde 70 ila yüzde 90 oranında

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, öncelikle ihracatçıların da bir maliyete katlanmak zorunda olduğunu ve hammaddelerini ithal ettiklerini söyledi. 
 

Adil Pelister (4) (1).jpg
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Beta Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister/ Fotoğraf: İKMİB Basın


"Kimya sektörümüz üretim için hammaddenin yüzde 70'ini plastikler ve mamullerinde ise yaklaşık yüzde 90'ını ithal ediyor" diyen Pelister, yurtdışından alım yaptıklarını ve dövizi kullanmak zorunda olduklarını hatırlattı. 

İhracatçı döviz alım-satım farkına da katlanıyor

İKMİB Başkanı Pelister, Independent Türkçe'ye yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: 

Merkez Bankası'na yüzde 40 döviz bozdurma zorunluluğu dolayısıyla zaten şirketlerin bir kambiyo gideri oluşuyor. 

Ayrıca dövizin yüzde 40'ı bozdurulup sonrasında ihtiyaç olduğunda döviz satın alındığında arada bir fark oluşuyor. Birincisi komisyon farkı oluşuyor. Bankaya alım satım komisyon farkı ödeniyor. Bu şirketin ekstra bir gideri oluyor. 

İkincisi de alım satım arasındaki fark. Bu durum da ayrı bir gider oluşturuyor. 


"Belki pazar kaybetmek durumunda kalacağız"

Pelister'in açıklamasına göre TL cinsi reeskont kredisinde, "yüzde 30 bankaya döviz bozdurma zorunluluğu" ihracatçıları, finansman yönetimi açısından sıkıntılı bir duruma getirecek. 

"Genel olarak Türkiye ihracatı hammadde ve yarı mamul bakımından ithalata dayalı olduğu için bu durum ihracatçıları çok sıkıntılı bir konuma getirebilir" diyen Pelister, "Hammadde ödemeleri için tekrar döviz alındığında oran yüzde 70 olur ise yüzde 3'e varan kaybımız olabilecektir. Aksi takdirde kar marjı kurtarmadığı durumlarda bunu da fiyata yansıtmak, belki pazar kaybetmek durumunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

İhracatçı dövizi bulmak için karaborsaya bile yönelebilir, bu durum dövizin fitilini ateşler

İhracatçılar için en uygun ve en çok talep edilen kredinin reeskont kredisi olduğunu hatırlatan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, bu kredinin de yaklaşık iki haftadır kullandırılmadığını belirtti. 
 

şeref fayat youtube
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat/ Fotoğraf: YouTube


"Nedenini bilmiyorduk. Belki de bunun hazırlığı yapıldığı için verilmiyordu. Bu büyük sıkıntı" diyen Fayat, 30 gün döviz satın almama taahhüdü ile ilgili "İhtiyacı olan ihracatçı dövizi muhakkak bulacak. Bankadan bulamazsa serbest piyasadan bulacak. Belki de bu dövizi karaborsadan alması gerekecek. İşte bu durum da dövizin fitilini ateşleyebilir" uyarısında bulundu.

"Elde ettiğimiz döviz gelirleri de yine dövize gidiyor"

İhracatçıların finansmanının önemli bir kısmını reeskont kredileriyle sağladığını hatırlatan Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert, "Merkez Bankası, reeskont kredilerini, yüzde 80 oranında Eximbank'la, yüzde 20 oranında piyasadaki bankalarla dağıtıyor" dedi. 

Kocasert, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada "Finansmanın büyük bir oranını reeskontla sağlayan bizler, yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılan döviz bozdurma zorunluluğuyla rahatsızlığımızı dile getirmiştik" dedi ve ekledi: 
 

Sebebi de şu: İhracatçılarımızın çok büyük bir kısmı, hammadde ve yarı mamulde dışa bağımlı. 
 

Süleyman Kocasert

Süleyman Kocasert, 2014- 2018 döneminde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde Başkan Vekilliği yaptı/ Fotoğraf: suleymankocasert.com.tr


Aynı zamanda finansmanımızın da çok büyük bir kısmını yine dışarıdan dövizle borçlanıyoruz. Dolayısıyla elde ettiğimiz döviz gelirlerinin önemli bir kısmını yine döviz olarak kullanmak zorunda kalıyoruz. 

Reeskont kredisinin faizi için politika faizinin altında bir faiz oranı teklifinde bulunuluyor. Ancak günümüz şartlarında çok az firmamız, böyle bir döviz rezervini bir kenarda tutabilecek bir güce sahip. 


"Ukrayna'ya giden ürünler geri geldi, şu an ciddi bir mamul stoku var"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ise Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada dünyanın durağanlığa doğru gittiğini, hiç hesapta yokken çıkan Rusya-Ukrayna savaşının kendilerini nasıl etkilediğini şöyle anlattı: 

Bizim arkadaşlarımızın gönderdiği ürünler oraya gitti ama paraları gelmedi. Hazırladığımız ürünler yola çıktı ama savaş çıktığı için içeri giremedi, geri geldi. Arkadaşlarımızın elinde ciddi bir mamul stoku ve hammadde stoku oluştu. 
 

Şahin Balcıoğlu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu


Şimdi biz bunlara müdahale ettiğimiz sürece bu işte başarılı olamayız. Başarılı olamazsak, ihracatımız da aşağı doğru giderse, biz bu işin altından kalkamayız.  Tüm dünyada enerji fiyatlarının arttığını ve enflasyonun yükseldiğini söyleyen Balcıoğlu, ihracatın baskılanmaması gerektiğin, bir yerden açılması gerektiğini aktardı. 


11 Haziran Cumartesi günü Gaziantep'te Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldiklerini söyleyen Balcıoğlu, "Görüşmelerimizde bu durumu 1-2 aya düzelteceklerini söylediler. Demek ki, onlar da bu işin yanlış olduğunu düşünüyorlar ve bu işten vazgeçecekler. Zorlamaya gerek yok" dedi. 

Reeskont kredilerini sağlayan Eximbank nedir?

"Eximbank" ismi, 1934 yılında kurulan, ABD'nin resmi ihracat kredi ajansı Export-Import Bank'ın (İhracat-İthalat Bankası) İngilizce kısaltmasından geliyor. 

İhracatçılara özel kredi finansmanı sağlayan kuruluşlar elbette ki Türkiye ve ABD'ye özgü değil. Her ülkenin farklı eximbankları bulunuyor.

İngiltere'nin 1919'da kurulan Export Credits Guarantee Department'ı (İhracat Kredileri Garanti Departmanı), Hollanda'nın 1925'ten beri faaliyet gösteren NCM'si (Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij N.V. ya da Büyük Bunalım'ın hemen ardından 1933'te İsveç'te kurulan Exportkreditnamnden (EKN) gibi. 

Devlet destekli olan eximbankların mülkiyetleri genellikle devlete ait ya da karma şekilde. Sermayenin devlete ait olmadığı durumlarda ihracat sigortaları ve garanti işlemleri devlet garantisi altına alınıyor. 

Kaynaklarını devlet fonlarından, yurtiçi ve uluslararası piyasalardan borçlanarak oluşturan eximbankların, ihracatçılara sundukları kredilerin vadeleri ticari bankalara kıyasla daha uzun süreli, faizleri de daha düşük. 

35 yıl önce kurulan Türk Eximbank'ın sermayesinin tamamı Hazine'ye ait

Türkiye'de ise Türk Eximbank'ın kuruluşu 1980 tarihli 24 Ocak kararlarına kadar dayanıyor. 

1970'lerin sonundaki ekonomik çöküş sonrası alınan 24 Ocak kararlarıyla, ekonomide liberal politikalar izlenmeye başlanmış, bu doğrultuda dışa açık bir kalkınma modeli benimsenmişti. 

Bu yeni model kapsamında bir taraftan ithalat serbestleştirilirken diğer taraftan ihracatı destekleyecek politikalara hız verildi. 
 

Türk Eximbank AA
Türk Eximbank'ın genel merkezi İstanbul Ümraniye'de yer alıyor/ Fotoğraf: AA


1940'lardan itibaren vergi istisnaları, ihracatta vergi iadesi, bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması, bazı mallarda ithalatın yasaklanması, ihracata kredi kolaylıkları gibi uygulamalarla ihracatı destekleyen Türkiye, bu destekleri 1987'de Türk Eximbank'ı kurarak kurumsal bir yapıya oturttu. 

1964 yılında kurulan Devlet Yatırım Bankası bir anonim şirket şeklinde faaliyet göstermesi için yeniden düzenlendi. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. adıyla 21 Temmuz 1987'de Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Eximbank kuruldu. 

3332 sayılı Kanun kapsamında Türk Eximbank'ın amacı, ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması, girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması, yurtdışında yapılacak yatırımlar ile ihracat amacına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesidir.

Türk Eximbank sermayesinin tamamı Hazine'ye ait. Kurumlar vergisinden muaf olan bankanın politik riskler nedeniyle kredi, sigorta ve garanti işlemlerinden doğabilecek zararları Hazinece karşılanıyor.

Reeskont kredileri nedir?

Kökeni Fransızca "réescompte" kelimesinden gelen "reeskont"un sözlük anlamı, bir bankanın elinde bulundurduğu, ödemesi henüz gelmemiş senetlerin bir başka bankaya iskonto ettirilmesi. 

Diyelim ki elinizde bir ticari senet ya da devlet tahvili olsun. Bu kıymetli evrakın bir vadesi bulunuyor. Söz konusu evrakı vadesinden önce bir bankaya iskonto ettirdiniz (kırdırdınız) ve paranızı aldınız. Şayet bankanın likidite ihtiyacı varsa sizden aldığı bu evrakı Merkez Bankası'ndan yeniden iskonto, yani re-iskonto ettirebilir. 
 

türk lirası
Fotoğraf: TCMB


Uluslararası ticarette örnek verirsek de; Diyelim ki X adında, ihracat yapan bir firmasınız. Sattığınız malın ödemesini bugün değil ama beş ay sonra alacaksınız. Merkez Bankası size "Sattığın malın karşılığını sana şimdi TL olarak vereyim. Sen de bana beş ay sonra tahsilatını yaptıktan sonra döviz olarak ödeme yaparsın" diyebiliyor. Bu da Eximbank aracılığıyla oluyor. 

Türk Eximbank'ın internet sitesinde yer alan reeskont kredisi tanımı ise şöyle: 
 

Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, T.C Merkez Bankası ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.


Kimler reeskont kredisinden faydalanabilir? Hangi vadede verilir?

Krediden, ihracata yönelik mal üreten imalatçılar, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalar ve tüm ihracatçılar yararlanabiliyor. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre döviz ve Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin toplamı 350 milyon dolara kadar çıkabiliyor. 

Dış ticaret sermaye şirketlerine yönelik kredi limiti 400 milyon dolarken, işlem limiti KOBİ vasfına haiz firmalar için 50 bin dolar, diğer tüm firmalar için ise 100 bin dolar. 

Türk Lirası kredilerde vade 180 gün iken, euro, dolar, Japon yeni ve İngiliz sterlini cinsinden verilen kredilerin vadesi 120 gün ile 360 gün arasında değişiyor. 
 

ihracat AA İzmir Limanı
İzmir Limanı'nda bekleyen konteynerler/ Fotoğraf: AA


Merkez Bankası'nın rolü ne?

Reeskont kredileri için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın internet sitesindeki tanım ise şu şekilde: 
 

TCMB Kanunu'nun 45'inci Maddesine istinaden çıkarılan Reeskont düzenlemeleri çerçevesinde firmalarca döviz ve Türk lirası üzerinden düzenlenmiş azami 360 gün vadeli senetlerin aracı bankalarca reeskonta getirilmesi karşılığında Bankamız tarafından döviz ve Türk lirası reeskont kredisi kullandırılmaktadır.


Döviz cinsinden reeskont kredilerinde senette belirtilen döviz tutarının, kredinin kullandırıldığı tarihte ilan edilen kurdan Türk lirası karşılığı baz alınıyor ve bu karşılık, bankalar aracılığıyla firmalara ödeniyor. 

Vadesi gelen kredilerin geri ödemesi döviz olarak gerçekleştiriliyor. Bu da Merkez Bankası'nın döviz rezervine katkıda bulunuyor. 

Kullanımı ve geri ödemesi Türk Lirası cinsinden olan reeskont kredilerinde ise kredi tutarına karşılık gelen ihracat bedelinin döviz tutarının, vade sonuna kadar Merkez Bankası'na satış kuralı bulunuyor. Bu da Türk lirası krediler aracılığı ile Merkez Bankası rezervlerine döviz girişi anlamına geliyor. 

Reeskont kredileri, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine ne kadar katkı sağlıyor?

Merkez Bankası'nın döviz reeskont kredilerinin 2009 Ocak'ın itibaren TCMB döviz rezervlerine katkısı şu şekilde: 
 


Yukarıdaki tabloya göre 2009'da reeskont kredilerinin 1 milyar dolar civarında olan Merkez Bankası döviz rezervleri katkısı, 2021'de 21 milyar dolara kadar çıktı. 

10 Haziran 2022 itibarıyla katkı ise yaklaşık 18 milyar 929 milyon dolar. (Aynı tarih itibarıyla Türk lirası reeskont kredilerinin toplam stok bakiye tutarı 56 milyar 851 milyon Türk lirası)

Pandeminin başladığı Mart 2020'de alınan kararla, 18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar vadesi gelecek reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatım imkânı tanınmış, reeskont kredisi azami vadesi 360 günden 720 güne uzatılmıştı. 11 Temmuz 2020'den itibaren azami vade yeniden 360 gün olarak belirlenmişti. 

Merkez Bankası, Türk lirası cinsinden reeskont kredilerinde, kredi vadesine kadar, kredi tutarına karşılık gelen ihracat bedeli dövizin, TCMB'ye satılması kuralı dolayısıyla, 2022 yılında Merkez Bankası'na 4,1 milyar ABD doları tutarında döviz satışı yapılmasının beklendiğini ifade ediyor. 

Merkez Bankası'nın rezervleri hangi seviyede?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre 3 Haziran'da biten haftada brüt rezervler 102,7 milyar dolardı. Net rezervler ise 10,5 milyar dolar. 
 

Merkez Bankası AA
Fotoğraf: AA


Swap hariç net rezervler ise 3 Haziran haftasında eksi 52,8 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. 

31 Aralık 2021 itibarıyla Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 111 milyar 52 milyon dolar, net rezervler 8,3 milyar dolar, swap hariç net rezerv pozisyonu eksi 56,4 milyar dolar düzeyindeydi. 

Dış ticaret açığı 2019'un tamamında 29,5 milyar dolar, 2022'nin ilk dört ayında 32,5 milyar dolar

Peki Türkiye ihracatta, ithalatta ve ihracatın ithalatı karşılama oranında ne durumda?
 

  İhracat ($) İthalat ($) Dış ticaret açığı ($) İhracatın ithalatı karşılama oranı (%)
2011 134 milyar 907 milyon 240 milyar 842 milyon 105 milyar 935 milyon 58
2012 152 milyar 561 milyon 236 milyar 537 milyon 83 milyar 976 milyon 64,5
2013 161 milyar 480 milyon 260 milyar 822 milyon 99 milyar 341 milyon 61,9
2014 166 milyar 504 milyon 251 milyar 142 milyon 84 milyar 637 milyon 66,3
2015 150 milyar 982 milyon 213 milyar 619 milyon 62 milyar 637 milyon 70,7
2016 149 milyar 246 milyon 202 milyar 189 milyon 52 milyar 942 milyon 73,8
2017 164 milyar 494 milyon 238 milyar 715 milyon 74 milyar 220 milyon 68,9
2018 177 milyar 168 milyon 231 milyar 152 milyon 53 milyar 983 milyon 76,6
2019 180 milyar 832 milyon 210 milyar 345 milyon 29 milyar 512 milyon 86
2020 169 milyar 637 milyon 219 milyar 516 milyon 49 milyar 879 milyon 77,3
2021 225 milyar 291 milyon 271 milyar 424 milyon 46 milyar 133 milyon 83
Ocak-Nisan 2022 83 milyar 531 milyon 116 milyar 85 milyon dola 32 milyar 553 milyon dolar 72

 

Yukarıdaki tabloya göre 2011'de 134,9 milyar dolar seviyesinde olan ihracat, 2021'de 225,2 milyar dolara kadar yükseldi. 

Ancak 10 yıl önce 240 milyar dolar seviyesinde olan ithalat, 2021 itibarıyla 271 milyar doları aştı. 

2018'de başlayan kur krizi, Türk lirasını ucuzlaştıkça ihracat geliri yükselirken, ithalatta 2018-2021 arasında gözle görülür bir düşüş oldu. Bunda hem pandeminin hem de yükselen döviz nedeniyle ithalatın pahalılaşması etkiliydi. 

2022'ye bakıldığında ise; 2021'in tamamında 46,1 milyar dolarlık dış ticaret açığı verilmişken, bu yılın sadece ilk dört ayında dış ticaret açığı, 32,5 miyar dolara ulaştı bile.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU