ABD’nin askeri yetkililerinden Pentagon'un hastalıklı böcekleri biyolojik silah olarak kullanıp kullanmadığını açıklamaları istendi

Cumhuriyetçi Kongre üyesi: Cevaplara hemen şimdi ihtiyacımız var

(The Independent)

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Pentagon'dan hastalık taşıyan keneleri “silah haline getirmek” için deneyler yapıp yapmadığını ve bu tür böceklerin laboratuvar dışına bırakılıp bırakılmadığını açıklamasını istedi.

ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarısına göre ABD Savunma Bakanlığı’nın 25 yıllık süre zarfında küçük örümcekleri de içeren biyolojik savaş testleri yapıp yapmadığı genel müfettişlerce araştırılacak. 

Yasa tasarısı Pentagon’daki araştırmacıların II. Dünya Savaşı'ndan sonraki on yıllarda biyolojik silahların potansiyelini araştırmak için böceklere hastalıklar yerleştirildiği iddialarının doğruluğunu tespit etmek için sunuldu.

İlk olarak Roll Call’un bildirdiği habere göre kenelerle ilgili değişiklik, mecliste kabul edilmeden hemen önce 2020 mali savunma yetki belgesine Cumhuriyetçi kongre üyesi Chris Smith tarafından eklendi.

New Jersey'li siyasetçi genel müfettişlik ofisinin “Savunma Bakanlığı'nı 1950-1975 yılları arasında kene ve diğer böceklerle deney yaparak biyolojik silah olarak kullanıp kullanmadığına ilişkin denetlemesi gerektiğini” söyledi.

Yasa tasarısına göre deneyler yapıldığı ortaya çıkarsa, ofis “bu deneylerde kullanılan kenelerin veya böceklerin herhangi bir laboratuvarın dışına kazara ya da deney tasarımı sebebiyle çıkıp çıkmadığını” açıklayan bir rapor da sunmak zorunda.

 

 

Bu yılın başlarında yayımlanan Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons (Isırılmış: Lyme Hastalığı ve Biyolojik Silahların Gizli Tarihi) isimli kitaptaki iddialara göre Savunma Bakanlığı biyolojik savaş konusunda araştırmalar yaptı.

Yazar Kris Newby kenelerin yaydığı, ateş, baş ağrısı ve yorgunluğa neden olan bulaşıcı bir hastalık olan Lyme hastalığının yayılmasıyla deneyler arasında muhtemel bir ilişki olduğunu öne sürüyor. 

Hastalığın daha iyi anlaşılmasını savunan Kongre Lyme Hastalığı Kurulu kurucu eş başkanı Smith “Hemen şimdi cevaplara ihtiyacımız var” dedi.

Lyme Hastalığı Derneği Başkanı Pat Smith, geçmiş deneyleri ortaya çıkarmanın hastalıkla mücadele etmeye çalışan mevcut çalışmalara yardımcı olabileceğini söyledi.

“Yapıldığı söylenen bu deneylerde hasta sağlığıyla ve hastalığın yayılmasıyla mücadeleyle alakalı bilgiler varsa bulmamız gerekir” dedi.

Savunma yetki belgesinin Beyaz Saray'da Donald Trump’ın masasına gitmeden önce Senato’dan da geçmesi gerekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU