İsrail Savunma Bakanı Gantz: İran'a karşı bölgesel güç kurulmalı

Gantz, "İsrail vatandaşlarının güvenliği için bunun üzerinde kesintisiz çalışıyoruz" dedi

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz / Fotoğraf: Twitter @gantzbe

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki ay gerçekleşecek ziyaretinin öncesinde İran'la ilgili İsrail'in endişelerini paylaşan Arap ülkelerinin ABD önderliğinde ortak bir güç oluşturması gerektiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın Batı ülkeleriyle ilişkileri, Birleşmiş Milletler'e nükleer programı konusunda bilgi vermeyi reddetmesiyle gerilmiş, 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın yeniden devreye alınması için ABD ile yürütülen müzakerelerde ise sonuca varılamamıştı.

Gantz, resmi konuşma metnine göre, "İhtiyacımız olan yalnızca işbirliği değil, aynı zamanda ABD önderliğinde yürütülecek ve dahil olan tüm tarafları güçlendirecek bir bölgesel güç inşa edilmesi" dedi.

Bakanın konuşmasının İbranice metninde, "güç" ifadesinin askeri bir güce mi yoksa başka bir mekanizmaya mı atıfta bulunduğu belirtilmedi.

Gantz, "İsrail vatandaşlarının güvenliği için bunun üzerinde kesintisiz çalışıyoruz" dedi.

Bakan, 2020 yılında İsrail'in ABD'nin desteklediği bir açılım kapsamında Arap ülkeleriyle düzelen güvenlik ilişkilerine atıfta bulunarak, ülkesinin işbirliğinin genişletilmek için çalışma yürüttüğüne dikkat çekti.

Birleşmiş Arap Emirlikleri ve Bahreyn iki yıl önce İsrail ile diplomatik ilişkiler kurdu. Suudi Arabistan ise İsrail'i tanıyabileceğinin sinyalini verdi ancak resmi bir adım atmadı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU