Alaska'da yüzeye çıkmış yünlü mamut dişi bulundu

Araştırmacı bu keşfi Yukon'un ücra bir bölgesinde tesadüfen yaptı

Fosili Fairbanks'teki Alaska Üniversitesi teşhis etmişti (Twitter)

Geçen hafta Alaska'nın Yukon bölgesinde seyahat eden Virginia Üniversitesi'nden bir araştırmacı, unutulması çok zor bir şey gördü: Nehir kıyısı yakınlarında yüzeye çıkmış bir yünlü mamut dişi.

Çevresel beşeri bilimlerle ilgilenen edebiyat akademisyeni Adrienne Ghaly, büyük dişin fotoğrafını çektiğinde bir üniversite grubuyla birlikte su üzerindeydi. Öte yandan, Fairbanks'teki Alaska Üniversitesi fosili ilk olarak bir yıldan uzun süre önce teşhis etmişti.

Ghaly, bir Twitter gönderisinde "Alaska Fairbanks Üniversitesi, ortaya çıktığından beri onu izliyor" dedi.

Üzerine bir kamera yerleştirdiler ve nehre düşmemesi için iplerle bağladılar (siyah çizgiler). Daha fazla #mamut var mı diye taradılar ama yok, sadece bir diş.

Alaska'nın ücra Coldfoot kasabası yakınlarında yapılan keşif dikkate değer. Yünlü mamutların nesli yaklaşık 10 bin yıl önce tükendi ama bu hayvanların günümüzde Alaska diye bilinen topraklardaki yaygınlığı nedeniyle eyalet, yünlü mamutu resmi eyalet fosili ilan etti.
 


Mamutlar kabaca günümüz filleriyle aynı boyuttaydı fakat kürkle kaplıydı ve geçen hafta bulunana benzer uzun dişlere sahipti. Alaska ve Sibirya'daki araştırmacılar başka dişler, iskeletler ve hatta mide içeren cesetler de bulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son nüfus sayımına göre sadece 34 kişilik nüfusa sahip olan Coldfoot, Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer alan ve karayoluyla ulaşılabilen çok az sayıda Alaska kasabasından biri. ABD'nin kuzeyindeki en uzak kamyon durağı olarak kabul edilen kasabada bir han, bir benzin istasyonu ve kafeterya yer alıyor.

Ghaly gezinin geri kalanında balina kemikleriyle bir kutup ayısının fotoğraflarını da yayımladı ve ülkenin en kuzeyindeki kent olan Utqiagvik'e gitti. Ghaly'nin Virginia Üniversitesi'nde verdiği dersler arasında "Edebiyat ve Kültürde Yok Oluş" ve "Edebiyat Okumak Sizi Daha Etik Yapar mı? Gerçekten mi? Roman ve Mülteci Krizi" yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU