Elektrik Mühendisleri Odası: Elektrikteki yüzde 10 indirimin ardında hesap oyunu var

EMO Yönetim Kurulu, konut kullanıcılarının elektrik faturalarında yüzde 10 indirime gidilirken dağıtım bedelleri artırılarak şirketlerin karını koruyacak düzenleme yapıldığını açıkladı

Elektrik Mühendisleri Odası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, konutlardaki elektrik tüketiminde 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere yaptığı yüzde 10 indirimi eleştirdi. Yapılan açıklamaya göre indirimin perde arkasında dağıtım şirketlerinin karının artırılması var.
EMO açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Faturada indirim yapılan kalemlere bakıldığında perakende enerji bedelinin yüzde 19,2 indirimle 34.53 kuruştan 27.91 kuruşa çekildiği, dağıtım bedelinin ise yüzde 15,7 zamla 13.32 kuruştan 15.41 kuruşa çıkarıldığı görülmektedir."


Enerji bedeli düştü, dağıtım bedeli yükseldi
 


EMO, “Bakanlıktan yeni seçim oyunu” başlıklı açıklamasında dağıtım şirketlerine gideceğini iddia ettiği oranları da belirtti. “şirketlerin karı korunurken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifeleri cüzi de olsa zamlandı” dedi.

“Bakanlık, vatandaşa "müjde" olarak sunduğu yüzde 10 indirim kararının perde gerisinde, şirketlerin karını artıracak bir uygulamaya daha imza atmıştır. Dağıtım bedellerine yapılan yüzde 15,7`lik zam doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecektir.”

 


Elektrik Mühendisleri Odası, enerji piyasasında kar esaslı piyasa politikaları yerine kamu yararını esas alan siyasi ve ticari müdahalelerden uzak bir yapıya geçilmesini talep etti.
 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU