Tuğçe Tatari, Erdoğan'a tazminat davası açtı

5 bin liralık tazminat davasının sebebi, Erdoğan’ın Gezi eylemlerine katılan kişilere “sürtük” demesi

Fotoğraf: Twitter

Gazeteci Tuğçe Tatari, Gezi eylemlerine katılanlara “sürtük” diyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tazminat davası açtı.

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın bugünkü köşe yazısında aktardığına göre Tatari, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Erdoğan hakkında 5 bin TL'lik tazminat davası açtı.

Saymaz'ın köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Avukatı Turgut Kazan'ın sunduğu dava dilekçesinde, Tatari'nin Gezi Parkı gösterileri sırasında polis tarafından tartaklandığı belirtiliyor. Tatari'ye şiddet uygulayan polis amirinin İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı hatırlatılıyor.

O tarihte Akşam Gazetesi yazarı olan Tatari'nin bu toplumsal olayı izlediği, köşesine taşıdığı, eylemcilere yönelik polis şiddetine seyirci kalmayıp yaşananları aktardığı anlatılıyor. İktidarın Akşam'a el koyduktan sonra Tatari'nin işten çıkarıldığı vurgulanıyor.

Dilekçede şöyle deniliyor:

"Gazeteye el konulduğunda, hükümetin görevlendirdiği yöneticiler tarafından Gezi'ci sayılan müvekkilemin, bu çirkin sözleri kişilik haklarına saldırı sayması gayet doğaldır, doğrudur, hakkıdır."

Cumhurbaşkanı'nın yurttaşlara ve çocuklara örnek olacak bir dil kullanması gerektiği vurgulanarak, "Örnek alınırsa çocuklarımız için çok kötü olur. Dava konusu sözler küfürdür. Gezi'ye katılan her kadının kişilik haklarına saldırıdır" deniliyor.

Cumhurbaşkanının benzer sözlerinin ifade hürriyeti kapsamında sayılarak, açılan tüm davaların reddedildiği ifade ediliyor. Buna karşın yazarlar ve sanatçıların mizah içerikli yorumları ile akademisyenler, politikacılar ve yurttaşların eleştirel tweetlerinin cumhurbaşkanına hakaret sayıldığı belirtiliyor. Bu kişilerin gece evleri basılıp gözaltına alındığı ve tutuklandığı kaydediliyor.

Dilekçeden:

"Fransa'da 47 yıl Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yalnız iki dava açılmışken, bizde son yedi yılda 160.169 soruşturma ve 38.608 dava açılmıştır. Böylece Cumhurbaşkanının dilediği kişiye, milletimizin en az yarısına çürük ve sürtük sözcükleriyle küfür edebileceği, ama kimsenin cumhurbaşkanını eleştiremeyeceği bir Türkiye yaratılmıştır."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oran ve Gezen örneği

Dilekçede Erdoğan'ın imzacı akademisyenler için şu ifadeleri kullandığı hatırlatılıyor:

Alçak, zalim, kapkaranlık, cahil, tiksinti verici, vatan haini, lümpen, terör örgütü maşası, ahlaksız, mandacı artığı ve ruhu kirlenmiş...

Bu akademisyenlerden Prof. Baskın Oran'ın kişilik haklarına saldırı savıyla tazminat davası açtığı anlatılıyor. Erdoğan'ın avukatının AİHM kararına atıfta bulunarak, saldırgan sözler için ifade özgürlüğü savunması yaptığı beliriliyor.

Buna karşın Müjdat Gezen'in 2011 yılında TV'de "AKP yüzde (anketlerde) 50 çıkmış, aslında Aziz Nesin kriterlerine göre yüzde 60 çıkması lazım" dediği için, 15 AK Partilinin şikayetiyle dava açıldığı kaydediyor. Yargılama sonunda Gezen'in kınanmasına karar verildiği ifade ediliyor.

Bu kararı dayanak gösteren Kazan, eşitlik ilkesi gereği Erdoğan'ın da cezalandırılmasını istiyor.

ÇYDD'ye bağışlayacak

Dilekçede Gezi protestolarına ilişkin suçlamanın Kabataş'taki iftirayla başladığı ifade ediliyor. "Görüntüleri yayınlayacağız deniyordu. Tam 9 yıl geçti, bırakalım video görüntüsünü, fotoğraf bile çıkmadı, çıkarılamadı. Kocaman bir yalan olduğu apaçık anlaşıldı" deniliyor. Aynı şekilde Dolmabahçe'deki Valide Sultan Camisi'nde içki içildiği iddiasının da gerçekdışı olduğu kaydediliyor.

Dilekçede, şöyle deniyor:

"Cumhurbaşkanının böyle bir iddia doğruymuş gibi açıklama yaparak, yurttaşlarının önemli bir bölümüne ve Gezi protestolarına katıldığı bilinen müvekkileme sürtük sözcüğünü kullanması, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyor."

Tatari, Cumhurbaşkanından 5 bin TL istiyor. Kazanırsa... Bu parayı Çağdar Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlayacak.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU