Google'ın "dinamik Dünya" haritası, insanlığın doğayı nasıl mahvettiğini gerçek zamanlı gösteriyor

Kullanıcılar orman yangınları, fırtınalar ve diğer felaketlerin manzarayı nasıl değiştirdiğini görebiliyor

Kuzey Kaliforniya'da Caldor Yangını  öncesi ve sonrası arasında bir karşılaştırma. Yeşil alanlar ağaç örtüsünü, sarı alanlarsa "çalılıkları" temsil ediyor (Google/Dynamic World)

Google'ın yeni aracı, Dünya'nın yüzeyini ve insanların gezegenin yüzünü nasıl şekillendirdiğini neredeyse gerçek zamanlı izlemenizi sağlıyor.

Perşembe günü piyasaya sürülen Dynamic World'de renk kodları "su", "mahsuller" ve "yapı" gibi kategorilere ayrılıyor. Şirketin açıklamasına göre, kullanıcılar manzaranın neyden oluşturduğunu görmek için Haziran 2015 ve şu andan iki gün öncesi arasında bir zaman seçebiliyor.

En ilginci de, kullanıcılar mevsimler veya orman yangınları gibi felaketler karşısında manzaraların nasıl değiştiğini takip edebiliyor ve bu esasen insan kaynaklı iklim krizinin gezegeni nasıl etkilediğini görmenizi sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu aracı Google'la birlikte geliştiren kar amacı gütmeyen Dünya Kaynakları Enstitüsü kuruluşundan Craig Hanson, "Dünya ihtiyaç duyulan şeyi topraktan üretecekse, geriye kalan doğayı koruyacak ve kaybedilenlerin bir kısmını onaracaksa, gezegenin her hektarının güvenilir şekilde ve neredeyse gerçek zamanlı olarak izlenmesine ihtiyacımız var" diye yazdı.

The Dynamic World sayfasında arazi örtüsündeki değişikliklerin epey belirgin olduğu olay örnekleri yer alıyor. Geçen yıl Kuzey Kaliforniya'yı kasıp kavuran Caldor Yangını örneğine tıkladığınızda, araç Tahoe Gölü'nün hemen güneyindeki bir alana yakınlaşıyor; solda yangın öncesi araziyi ve sağda yangın sonrası araziyi gösteriyor.

Kaydırıcıyı ileri geri hareket ettiren kullanıcılar, Sierra Nevada dağlarının devasa bir bölümünün ağaç örtüsünden "çalılıklara" nasıl dönüştüğünü ve alevlerin ardında bıraktığı yanmış toprakların enkazının detaylarını görebiliyor.

Diğer örneklerse iç karartıcı olmaktan ziyade ilginç. Botsvana'nın Okavango Deltası'ndaki bir karşılaştırma, bölgenin mevsimsel sel sırasında nasıl yeşilliklerle dolduğunu gösteriyor. Kullanıcılar, manzaranın nasıl değiştiğini görmek için herhangi bir konumu yakınlaştırabiliyor ve herhangi bir tarih aralığını seçebiliyor.

Google, verilerin uydulardan geldiğini ve manzaraların hızla güncellenmesi için çabucak analiz edildiğini belirtiyor.

İklim krizi, doğal ve inşa edilmiş çevrelerde büyük değişikliklere neden oluyor. Orman yangınları, kasırgalar, kuraklıklar ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi felaketler, kıyı bataklıklarını okyanuslara, ekili arazileri çöle ve kasabaları afet bölgelerine dönüştürerek manzarayı derinden değiştiriyor.

Google, "Bu bilgilerle bilim insanları ve politika yapıcılar gibi kişiler araziyi ve ekosistemleri izleyebilir ve anlayabilir, böylece gelecekte gezegenimizi korumak için daha doğru tahminler ve etkili planlar yapabilir" diyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU