Cumhuriyetçilerin çoğuna göre ABD Kongresi baskını, solcuların komplosu

Ankete göre Cumhuriyetçilerin yüzde 55'i, ABD Kongresi'ndeki ayaklanmada başı çekenlerin solcu protestocular olduğunu düşünüyor

Trump'ın ABD Kongresi baskınını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı öne sürülüyor (AP)

Yeni bir ankete göre, ABD'li Cumhuriyetçilerin yarısından fazlası hâlâ 6 Ocak'taki Kongre Binası ayaklanmasının solcu protestocuların komplosu olduğuna inanıyor.

Reuters/Ipsos'un yeni kamuoyu araştırmasına göre Cumhuriyetçilerin en az yüzde 55'i, solun eski ABD Başkanı Donald Trump'ı kötü göstermek için isyana yol açtığını öne süren, çürütülmüş komplo teorisine inanıyor.

Bu arada, saldırıyı soruşturmak için kurulan seçilmiş komite, sansasyonel duruşmalara perşembe günü başladı.

Trump, Kongre binasındaki ayaklanmalar nedeniyle "darbe girişiminde bulunmakla" suçlanıyor. Komitenin Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Liz Cheney, Trump'ın "bu saldırının fitilini ateşlediğini" duruşmada söyledi.

Demokrat Bennie Thompson, ayaklanmaların Amerikan demokrasisini tehlikeye attığını söyledi.

Eski başsavcı Bill Barr, "Görevdeki yönetimin, seçimde hile olduğu gibi belirli kanıtlarla desteklenmeyen bir görüşe dayanarak iktidarda kaldığı bir dünyada yaşayamayız" dedi. Barr, Trump'a seçimi kaybettiğini ve seçim sahtekarlığı iddialarının yanlış olduğunu birkaç kez söylediğini de belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Cumhuriyetçiler, bu ay yapılan ve 1004 kişinin katıldığı ankete göre, "protestocuların çoğunun barışçıl ve yasalara saygılı olduğuna" inanıyor.

Saldırı günü 4 kişinin ölmesine, en az 140 polis memurunun saldırıya uğramasına ve Kongre'de çalışan bir polis memurunun ertesi gün hayatını kaybetmesine rağmen, ankete katılan Cumhuriyetçilerin en az yüzde 58'i protestoların barışçıl olduğunu düşünüyor.

Anket, "her iki partiden katılımcıların ezici çoğunluğunun, kendi partilerinin üyelerinin siyasi hedeflere ulaşmak için şiddet kullanmasının kabul edilemez olduğunu düşündüğünü" de ortaya koydu.

Ancak iki partidekilerin de 10'da birinin şiddeti "uygun bir siyasi araç" olarak gördüğünü de tespit etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU