İsveç'in Ankara Büyükelçiliği: PKK gibi terör örgütlerine hiçbir zaman destek sağlamadık

Açıklamada, "İsveç’in Suriye’deki devlet-dışı askeri gruplara tanksavar silahları ihraç ettiği yönünde gerçeği yansıtmayan bazı yayınların olduğu görülmektedir. İsveç, bu tür gruplara herhangi bir askeri teçhizat ihraç etmemiştir" denildi

Fotoğraf: AA

İsveç'iin Ankara Büyükelçiliği, dün NATO üyeliği tartışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bir NATO üyesi olarak İsveç'in, NATO’nun terörle mücadele politikasına tamamen bağlı kalacağının ve bu çabaların aktif bir parçası olacağının vurgulandığı açıklamada, "NATO’nun yakın bir ortağı olması nedeniyle İsveç, NATO’nun terörle mücadele konusundaki teknik çalışma gruplarına halihazırda katılmakta olup Birleşmiş Milletler, DAEŞ’e Karşı Küresel Koalisyon ve Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı gibi NATO’nun da dahil olduğu terörle mücadele alanındaki uluslararası çabalar kapsamında da aktif rol üstlenmektedir" denildi.

"İsveç, tüm biçimleri ve tezahürleriyle teröre karşı mücadele edilmesi gerektiğine dair taahhüdüne tereddütsüz bir biçimde bağlıdır" denilen açıklamada, "İsveç, PKK gibi terör örgütlerine hiçbir zaman maddi ve manevi destek sağlamamıştır" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İsveç, Suriye'deki devlet dışı askeri gruplara tanksavar ihraç etmemiştir"

"İsveç’in Suriye’deki devlet-dışı askeri gruplara tanksavar silahları ihraç ettiği yönünde gerçeği yansıtmayan bazı yayınların olduğu görülmektedir" denilen açıklamada şöyle devam edildi:

İsveç, bu tür gruplara tanksavar silahları veya farklı türde herhangi bir askeri teçhizat ihraç etmemiştir. İsveç’in Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri yapılara mali destek verdiği yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır. İsveç bu yapılara herhangi bir mali veya askeri destek sağlamamaktadır.

İsveç, Suriye’de yaşanan krize yanıt çerçevesinde bölgesel bir stratejiye sahiptir ve söz konusu stratejinin amacı Suriye’nin her kesimindeki Suriyeli nüfusu, Suriyeli mültecileri ve Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkelerdeki ev sahibi toplulukları desteklemektir. 2016-2023 yıllarını kapsayan 7 yıllık bir dönemin tamamı için sağlanması öngörülen destek yaklaşık olarak 376 milyon ABD dolarına tekabül etmektedir. Söz konusu maddi kaynaklar su ve arıtım, geçim kaynakları oluşturma, eğitim, engellilerin rehabilitasyonu ve basın özgürlüğü ve sivil topluma destek gibi alanlarda sürdürülebilir yaşam koşulları yaratmayı amaçlamaktadır. İsveç, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan siyasi veya askeri yapılara herhangi bir kaynak sağlamamaktadır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU