Ekrem İmamoğlu: İstanbul Sözleşmesi'ni yine bir avuç insan paramparça hale getirdi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Tarih bize değerli bir şans verdi; İstanbul Sözleşmesi. Onu da elimize yüzümüze bulaştırdık ne yazık ki" diye konuştu

Fotoğraf: ANKA

İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘2. Mor Zirve’, Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde bugün başladı. İki gün sürecek olan ve “Birlikte Çok; Eşit ve Tok” başlığıyla düzenlenen zirvenin açış konuşmasını Ekrem İmamoğlu yaptı.

Türkiye'de ve dünyada cinsiyet eşitsizliğinin yanı sıra farklı kavramlar üzerinden de bireyler arasında eşitsiz durumların yaşandığına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

Bir önceki zirvenin ana konusu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi'ydi. Tarih bize değerli bir şans verdi; İstanbul Sözleşmesi. Onu da elimize yüzümüze bulaştırdık ne yazık ki. Bu kadar asil ve bu kadar dünyada vitrine konacak bir sürecin adına; içinde cinsiyet eşitsizliğini gideren bir tanımın olduğu ve kadının olduğu, çağdaş bir meselenin çözüme kavuşturulması temelinin oluşturulduğu bir sürece 'İstanbul Sözleşmesi’ dendi. Ne yazık ki bu İstanbul Sözleşmesi’ni, Ankara'daki arkadaşlar, yine bir avuç insan, her konuda olduğu gibi paramparça hale getirdiler. Ama mücadelesi ve çözüme kavuşturulmasıyla ilgili adımları devam etmekte.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aslında temel sorun, eşitlik meselesi"

Türkiye nüfusunun mülteciler ve farklı statüdeki yabancı unsurlarla 93 milyona ulaştığını kaydeden İmamoğlu, "Bu topraklarda, meselelerimizin her birinin çok önemli, dünyaya da örnek olabilecek kıymette meseleler olduğunun farkına varmalıyız. İstanbul, bu yaşam sisteminin her yönüyle bir göstergesi, merkezi. Burada yapılacak her işin de ülkeye çok ciddi katkılar sunacağını bilen yöneticileriz. Birçok sorunu konuşuyoruz. Sığınmacı, mülteci, inanç üzerinden sorunları konuşuyoruz. Etnik köken üzerinden problemleri konuşuyoruz. Birçok konu var. Ama kabul edelim; aslında temel sorun, eşitlik meselesi. Onun alt başlığına ne koyarsanız koyun, meselenin temelinde eşitlik var. Yani cinsiyette eşitlik, vatandaşlıkta eşitlik; hakta, hukukta eşitlik, her hususta eşitlik. Aslında eşitlik meselesini, bu toplumun zihninde, bilincinde, tavırlarında, davranışlarında, hukukunda, kuralların uygulanmasında çözüme kavuşturduğumuzda, büyük oranda sorunları çözebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk döneminde, kadının toplumdaki yeri ile ilgili çok ileri adımlar atıldığını ancak gelinen noktada bugün, o adımların gerisine düştüğümüzü belirten İmamoğlu şu ifadelerle devam etti:

Eşitlik sorununun toplumsal olarak ele alınması gerekiyor. Hep beraber düşünmeli, siyasi kavramları kenara koyup, oy meselesinin ötesinde bunu taşıyıp çözüm odaklı davrandığımız takdirde bir reformu, devrimi yapabiliriz. İnanın aksi takdirde, yüzüne bakılmayacak siyasilere dönüşürüz.

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU