Plastik yiyen "süper solucanlar" geri dönüşümde devrim yaratabilir

Araştırma, böcek larvalarının "mini geri dönüşüm tesisleriymişçesine" depolama alanındaki atıkları azaltabileceğini öne sürüyor

Süper solucanlar polistirenden bir küpü hızla yiyerek ilerliyor (Hung Vu/Queensland Üniversitesi)

İnsanlar "süper solucan" olarak bilinen Tenebrionidae böceği larvalarını zaten evcil sürüngenleri beslemek için kullanıyordu fakat bilim insanlarının bu larvaların atık plastiği sindirmedeki olağanüstü yeteneğini keşfetmesinin ardından yakında kendi başlarına tüketici haline gelebilirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim insanları Zophobas mario türünden bu mütevazı larvaların polistireni sadece çiğneme kabiliyeti olmadığını, üstüne sadece polistiren içeren bir diyetle daha da geliştiğini söylüyor.

Ekip, süper solucanları üç haftalık bir süre boyunca farklı diyetlerle besledi. Bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek verildi. Diğerlerine de açlık diyeti uygulandı.

Üniversitenin Kimya ve Moleküler Biyobilimler Fakültesi'nden Dr. Chris Rinke şunları söyledi:

Sadece polistiren diyetiyle beslenen süper solucanların yalnızca hayatta kaldığını değil, biraz kilo bile aldığını gördük.

Bu, solucanların muhtemelen bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebildiğini gösteriyor.

Polistiren, kimyasal maddeleri su kaynaklarına nüfuz ettirip mikroplastiklere dönüşmesine yol açan tehlikeli plastik atıklardan muazzam miktarlarda oluşturuyor. Yani süreç endüstriyel ölçekte işleyebilirse süper solucanlar önderliğindeki organik sindirim, insan kaynaklı çevre kirliliğini azaltmada değerli bir araç olabilir.

Dr. Rinke, "Süper solucanlar, polistireni ağızlarıyla parçalayan ve daha sonra bağırsaklarındaki bakterileri bununla besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibi" dedi.

Araştırmacılar, polistiren ve stireni ayrıştırabilen çeşitli kodlanmış enzimleri bulmak için metagenomik adlı bir teknik kullandı.

Dr. Rinke, "Diğer mikroplar bu reaksiyondan çıkan yıkım ürünlerini daha sonra biyoplastikler gibi yüksek değerli bileşikler oluşturmak için kullanabilir" dedi.

Ekip, bu biyo-ileri dönüşümün plastik atık geri dönüşümünü teşvik etmesini ve depolama alanlarındaki atıkları azaltmasını umduklarını söyledi.

Araştırmanın ortak yazarı doktora adayı Jiarui Sun, bağırsak bakterilerini laboratuvarda çoğaltıp polistireni ayrıştırma kabiliyetini test etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Sun, "Sonrasında bu süreci tüm bir geri dönüşüm tesisi için gereken seviyeye nasıl yükseltebileceğimizi araştırabiliriz" dedi.

Dr. Rinke, plastik atıkların biyolojik olarak parçalanması için birçok fırsat olduğunu söyledi.

Ekibimiz bilimi bunu gerçekleştirmek için zorlamaktan büyük heyecan duyuyor.

Araştırma Microbial Genomics adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU