Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ülkede çalışmak ve üretmek isteyen herkesin önü sonuna kadar açıktır

Erdoğan konuşmasında, "Türkiye, geleceğin güvenli limanı olmaya adaydır, yatırımını kendi ülkesine yapan herkes kârlı çıkacaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası Açılış Program"na katılarak konuşma yaptı.

Bu merkezde üretilen bilginin teknolojiye dönüştürülerek Türkiye'ye güç katacağını söyleyen Erdoğan, "Bu merkez üretilen bilgiyi teknolojiye dönüştürerek ülkemize güç katacaktır. Biyo yakıttan gıda takviyesine kadar pek çok alanda uygulama imkânı olan çalışmalardır. İklim değişikliği ile sıfır atık projesine de destek verecek çalışmalar bu birimde yürütülecektir" dedi.

"Türkiye, krizi en az hasarla atlatmayı başarmıştır"

"Salgın döneminde sağlık sektörünün en az savunma sanayi sektörü kadar kritik öneme sahip olduğunu hep beraber gördük" diyen Erdoğan, "Derin teknoloji üssümüz kömürden doğalgaz üretimi, deprem acil müdahale sistemi, genetik araştırmalar gibi pek çok farklı çalışmaya da ev sahipliği yapacaktır. Sağlık ürünlerini ülkemizde geliştirmeye yönelik yol haritamızı kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri ile daha önce paylaşmıştık. 9 stratejik hedefi, 5 kritik projeyi titizlikle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Koronavirüs salgını ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı tüm insanlığa güçlü mesajlar vermiştir. Bilgi ve teknolojiyi üretimle, insan kaynağı ile desteklemeden salgın gibi yaygın sağlık sorunları ile baş etmenin mümkün olmadığını gördük. Türkiye, bu büyük krizi en az hasarla atlatmayı başarmıştır. Ülke olarak birinci aşamayı geride bıraktık. Artık tüm enerjimizi ikinci safhaya verme sürecindeyiz. Yaşam Bilimleri Merkezimiz bu gayretlerimizin sembolüdür. Eskiden vatandaşımız teşhis ve tedavi için yurtdışına giderdi. Şimdi dünyanın dört bir yanından sayıları milyonu bulan insan ülkemize geliyor. Önümüzdeki yıl 1.5 milyon hastaya hizmet vererek küresel sağlık pazarından 10 milyar dolarlık pay almayı hedefliyoruz. Gıda krizinin dünyayı tehdit ettiği dönemde bu yöndeki teknolojinin önemi artıyor. 

"Yatırımını kendi ülkesine yapan herkes kârlı çıkacaktır"

Küresel krizlerin gelişmiş ülkelerde ciddi yalpalanmalara yol açtığını hatırlatan Erdoğan, "Türkiye, geleceğin güvenli limanı olmaya adaydır. Yatırımını kendi ülkesine yapan herkes kârlı çıkacaktır. Sürekli Türkiye'yi aşağılayan tiplerin sosyal medya propagandaları sadece komplekslerinin üzerini örtme gayretidir. Bu ülkede çalışmak, üretmek, yenilik yapmak isteyen herkesin önü, desteklerle teşviklerle programlarla sonuna kadar açıktır. Biz geride eser bırakmak isteyen kâmil insanlarla yol yürüyoruz. Firmaları, akademik dünyayı, gençleri kendilerine sunduğumuz imkanları değerlendirmeye davet ediyoruz" dedi.

Erdoğan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin kongresine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 6. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Bin 200 belediye ile aile helen gelen birliğin kendi alanınd önde gelen yapılar arasında olduğunu söyleyen Erdoğan, "Birliğimizin kökleri Türk Konseyi'ne dayanıyor. Konsey İstanbul'daki zirvesinde aldığı kararla Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirdi. Türk Dünyası 2040 vizyon belgesi de teşkilata ilişkin önemli adım oldu" dedi.

"Hem geçmişte yaşadıklarımızdan hem bugün olup bitenlerden ibret alarak hareket etmeliyiz" diyen Erdoğan, "Tüm dünyayı ateşe vermeye hazır olanların karşısında bu şekilde çıkarsak başarılı olabiliriz. Bunu sağlayabilirsek önümüzdeki dönem Avrasya'nın dünyanın gözbebeği haline geldiğini görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Giderek etkisi artan küresel siyasi ve ekonomik krizler bu tür işbirliklerini daha kıymetli hale getiriyor. İşbirliğimiz coğrafi, demokratik, ekonomik ve siyasi kapasite olarak hepimize eşsiz fırsatlar sunuyor. Teşkilatımızın ve birliğimizin kapsamını, etkisini artırmak için çok daha fazla çalışmalıyız. Yeniden yapılanan küresel yönetim sistemi içinde ülkelerimizin hak ettiği yeri almasını böyle temin edebiliriz.

"Şehirlerimizi tarihi ve kültürel özelliklerini gözeterek geliştireceğiz"

"Coğrafyamızın genişliği bu çalışmalar için eşsiz bir zenginliktir" diyen Erdoğan, "Şehirlerimizi tarihi ve kültürel özelliklerini gözeterek geliştireceğiz. Şehirlerimizi insanları arasında yakın bağlar kurarak aynı vücudun uzuvları gibi bütünleştireceğiz. Şehirlerimizi ortak evlerimiz haline dönüştüreceğiz. Bir araya gelmek bunun ilk adımıdır. Beraberce çalışmak ve neticeler elde etmek başarının ta kendisidir" diye konuştu.

Üyelere, "Türkiye yüreğini sizlere sonuna kadar açmıştır" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Ülkemiz tüm birikimini, imkanlarını, potansiyelini sizlerle kullanmaya hazırdır. Biz bunları kalbimizden kopup gelen bir hissiyat olarak ifade ediyoruz. Sizlerin de bize aynı duygularla yaklaştığınızdan şüphem yok. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak attığınız her adımda yanınızda olacağımı belirtmek istiyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU