Sözleşmeli tarım ve hayvancılık modeli geliyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, sözleşmeli tarımla ilgili yasal mevzuat çalışmalarına başladıklarını, önümüzdeki yasama döneminde TBMM’ye gönderilmesi planlanan modelin sözleşmeli hayvancılığı da kapsayacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği Tarım Zirvesi Adana'da yapıldı. MÜSİAD Adana'nın organize ettiği etkinliğe, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi Somali'den telefonla katıldı. Bakan Kirişçi, zirvenin tarım sektörü ve Türkiye'ye katkı sağlamasını diledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘Gelecek Tarımda' başlıklı ‘Tarım Zirvesi, iklim değişikliği, kuraklık, nüfus artışı, savaşlar ve salgın hastalıklarla önemi artan tarım sektörünün paydaşlarını bir araya getirdi. Adana Sheraton Grand Otel'deki zirvenin açılış konuşmalarını MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, MÜSİAD Tarım Gıda ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve Adana Valisi Dr. Süleyman Elban yaptı.

Sözleşmeli tarım ve hayvancılık

Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, konuşmasında Bakanlık olarak sözleşmeli tarımla ilgili mevzuat çalışmasına başladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

Sadece bitki yetiştirmede değil, hayvancılığı da dahil ederek önümüzdeki yasama yılında sayın milletvekillerinin takdirine sunulmasıyla ilgili çalışacağız. Milletvekillerimiz de teklif olarak Meclisimize sunarlarsa, yüze meclisimiz de takdir ederse, Türkiye'de ‘sözleşmeli tarım şart, bunu ne zaman yapacağız' gibi soruları bitireceğiz. Hem tarımda hem hayvancılıkta sözleşmeli usule, tahkim usulüne, yani iki tarafı da koruyan bir usule mevzuat itibariyle de geçeceğiz

Dünyada bir kaos olduğunu belirten Gizligider, "Biz, her zaman şunu söylemeye devam edeceğiz; 'Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda' diyeceğiz çiftçiye. Bu noktada gerek teknik, yapısal, ekonomik olarak ne engel varsa bunu kaldırmaya ve ne lazımsa bunu desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"Bizim buğday ve şeker noksanımız yok"

Gizligider, buğday ve şekerle ilgili iddialara değinerek, şunları söyledi:

Muhalefet yapmak adına ülkenin aleyhinde olmayı kabul etmiyoruz. Muhalefete saygımız sonsuz ancak bizim muhalefetle hesaplaşacağımız nokta sandıktır. Ülke güvenliği, hele hele gıda güvenliği bunun aleti olmamalı. Eksik noksan ne varsa elbette bu yorumlara açığız ancak 'ülkede buğday ve şeker yok' derseniz bu doğru olmaz. Çok açık ve net, tekraren yine söylemiş olalım. Bizim buğday ve şeker noksanımız yok, fazlamız var

Şekerde de aynı durumun söz konusu olduğunu anlatan Gizligider, "Gerekiyorsa, ihtiyaç duyulacaksa şekerin de ithali mümkün olabilir. Belli bir kota ve sınırla ancak henüz bir kilogram şeker bile ithal etmedik. Böyle bir ihtiyacımız yok ancak ihtiyaç olabilir. İş dünyasının, sanayinin ihtiyacı olabilir, o zaman da dev bir ekonominin parçası olarak bölgenin en büyük ihracatçısıyız. Dünyanın da sayılı tarım ihracatçılarından biri olarak ihtiyaç duyarsak alırız. Yani burada kimse kafa karışıklığıyla, numaralarla karşımıza çıkmasın. Allah'ın izniyle Türkiye emin adımlarla her alanda olduğu gibi gıdada da tarımda da ilerlemeye devam edecek" dedi.

adanatarim.jpg
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider (ortada), Adana'da MÜSİAD tarafından düzenlenen "Tarım Zirvesi"ne katıldı​​​​​​ / Fotoğraf: AA

 

Tarım ve hayvancılıkta dijitalleşme

Kent tarımı üzerine de çalışmalarının olacağını aktaran Gizligider, yoğun nüfusların bulunduğu metropollerin civarlarında tüketim faaliyetinin planlanması ve üretimin de buna uygun şekilde yapılmasıyla ilgili çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

Gizligider, tarım ve hayvancılıkta dijitalleşmenin önemini anlatarak, "Mesela e-Nabız uygulaması iyi, başarılı bir örnek. Mesela biz bunu hayvancılıkta uygulayabilir miyiz? Evet, uygularız. Yani hayvan nerede doğdu, kimden doğdu, anası, babası, ırkı ne, hangi aşıları oldu, hangi eksiği var, hangi tedavileri gördü gibi sürecin izlenebildiği ve bu noktada denetlenebildiği inşallah bir sisteme geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD'dan 3 aşamalı plan

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da Türkiye'nin verimli toprakları ve iklim şartlarıyla dünyanın en önemli tarımsal üreticileri arasında yer aldığını dile getirdi.

Dijital teknolojilerin etkisiyle artık tarım sektöründe de akıllı teknolojilerin aktif biçimde kullanılmaya başlandığını anlatan Asmalı, şöyle devam etti:

Hassas, akıllı tarım gibi süreçler tarım 4.0 çatısı altında birleşti. Hollanda, İsrail, Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya tarım sektöründe dijitalleşme yolculuğunu çok daha önceden başlatmış ülkeler olarak öne çıkıyor. Ülkemize özgü coğrafi, beşeri, ekonomik koşullar dikkate alınarak geliştirilecek yerli teknolojilerle tarım sektöründe çok daha ileri bir konuma ulaşabileceğimize inanıyoruz. Tarım 4.0 serüvenini kaçırmamak için ise üç adımın atılması gerekiyor. Birincisi ürüne ve üretim kültürüne özgü yerli yazılımlar geliştirilmeli. Kendi yazılımımızı ve algoritmamızı oluşturmalıyız. İkinci adım, kamu eliyle verilebilecek servis ve hizmetleri Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden sağlamalıyız. Üçüncü adım ise birlikte hareket eden kooperatifler, birlikler ve farklı ortaklıklar kurmalıyız

Bakanlığın başına “milli” getirilsin önerisi

MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, tarımda da "milli" ismini kullanılmasını isteyerek Tarım ve Orman Bakanlığının isminin, "Milli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" olarak değiştirilmesini önerdi.

 

AA, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU