Fehmi Koru: Erdoğan TL'nin değerinin düşmesinde ne yarar görüyor olabilir?

"Ekonomi hocaları, bu alanda dirsek paralamış uzman kişiler, geçmişte MB’de, TÜİK’de, Hazine’de en üst makamlarda görev yapmış her eğilimden insan, TL’nin yabancı paralar karşısında acze düşmesini getiren gelişmenin sebebini açıklamada çaresiz kalıyorlar"

Fotoğraf: AA

Gazeteci Fehmi Koru, Türk Lirası’ndaki değer kaybının Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü “faizler aşağı inecek” şeklindeki açıklamasının ardından hızlandığını belirtti. 

Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı "Erdoğan TL’nin değerinin düşmesinde ne yarar görüyor olabilir?" başlıklı köşe yazısında Erdoğan’ın pazartesi günü yaptığı açıklama için “İyi de sonuçta herkese ve bu arada partisi ile kendisine de zararı dokunacak bir gelişmeye yol açan o açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından neden yapılmış olabilir?” sorusunu gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koru yazısının devamında şunları kaydetti:

Acaba bakanlar kurulu toplantısında ekonomi konusu açıldığında hükümet üyelerinden bir veya birkaçı enflasyonla mücadele için faiz artırımına gidilmesi gerektiğini dillendirdi de, on/lar/a verdiği cevabı gazeteciler önünde de tekrarlama ihtiyacı mı duydu Cumhurbaşkanı Erdoğan? Kendilerine bu kuşkumu yönelttiğim bugünkü AK Parti’nin içini bilebilecek dostlardan “Hiç mümkünü yok” tepkisi aldım.

Onlara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kesin inançlı olduğu bir konuda iknaya açık olmadığını bakanları biliyor ve bu sebeple kendisinin yanında ‘faiz’ sözcüğünü ağızlarına almıyorlar. Danıştığım biri, isim de vererek, aynı konuşmada seslendirilen ve ekonomistlerin dudak bükmekle yetindikleri “Ülkemizde enflasyon yok, sadece hayat pahalı” tezini bir bakanın o toplantıda savunmuş olabileceğini söyledi. [Aylık 2.98 ve yıllık %73.5 olarak ilan ettiği ‘şey’ için ‘enflasyon’ sözcüğünü kullanmıştı TÜİK.]

Hayat pahalı gerçekten, ama enflasyon yüzünden pahalı. Olan bitene bakıyorum da işin içinden çıkamamada yalnız olmadığımı fark edip rahatlıyorum.

Ekonomi hocaları, bu alanda dirsek paralamış uzman kişiler, geçmişte MB’de, TÜİK’de, Hazine’de en üst makamlarda görev yapmış her eğilimden insan, TL’nin yabancı paralar karşısında acze düşmesini getiren gelişmenin sebebini açıklamada çaresiz kalıyorlar. Muhalifler bile. Türkiye ekonomisini yakından gözleyen yabancılar bu işe ne diyor acaba? Şimdiki merakım bu. Onlar da şaşkınsa hiç şaşırmayacağım.

 

fehmikoru.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU