Unutulmaz karenin 50. yıldönümünde "Napalm kızı" konuştu: Barış her silahtan güçlü

"Artık savaş kurbanı olmadığım için çok minnettarım. Ben sağ kalanlardanım"

Milyonlarca sivilin öldürüldüğü savaştaki bu kareyi yakalayan Nick Ut, prestijli Pulitzer Ödülü'nün sahibi olmuştu (AP)

Vietnam Savaşı'ndaki ünlü fotoğrafın 50. yıldönümünde "Napalm kızı" lakaplı Phan Thi Kim Phuc, "50 yıl geçti, ben artık Napalm kızı değilim" dedi.

Vietnam'ın Güneydoğu bölgesindeki Tay Ninh eyaletinde yer alan Trang Bang kasabasında, 8 Temmuz 1972'de Güney Vietnam güçleri tarafından atılan napalm bombasından kaçan çocukların fotoğrafı modern tarihin en çarpıcı karelerinden biri.

"Savaşın Korkunçluğu" adıyla da bilinen fotoğraf, o dönem ABD merkezli haber ajansı Associated Press'te çalışan fotoğrafçı Nick Ut tarafından çekilmişti.

O sırada 21 yaşındaki Ut'un yakaladığı karede, 9 yaşındaki Phuc, vücudu yanmış ve çıplak şekilde koşarak napalm bombasından kaçarken görüntülenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emekli fotoğrafçı, kareyi çektikten sonra Phuc'a yardım etmiş, genç kızı hastaneye götürerek tedavi görmesini ve saldırıdan kurtulmasını sağlamıştı. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan 59 yaşındaki Phuc, napalm bombası saldırısında yaşadığı anları hatırlayarak, "Başımı çevirdim ve uçakları gördüm, bombaların düştüğünü gördüm. Sonra bir anda her yeri alevler kapladı. Kıyafetlerim yandı. Hâlâ aklımdan geçenleri hatırlıyorum. Kendime 'Aman Tanrım, yandım. Artık çirkin olacağım, herkes bana farklı bakacak' demiştim. Çok korkmuştum" dedi.

Phuc, "Bunun üzerinden 50 yıl geçti. Artık savaş kurbanı olmadığım için çok minnettarım. Ben sağ kalanlardanım" ifadelerini kullandı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta kaleme aldığı yazıdaysa Phuc, "O fotoğraf, insanlığın nasıl tarif edilemeyecek kadar korkunç bir kötülük yapabilme kapasitesine sahip olduğunu daima hatırlatacak bir kare olacak. Hâlâ barış, sevgi, umut ve bağışlayıcılığın her türlü silahtan güçlü olduğunu düşünüyorum" dedi.

Vietnam Savaşı, 1 Kasım 1955 ila 15 Mayıs 1975'te Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği'yle ABD ve onun destekçisi antikomünist Güney Vietnam arasında yaşanmıştı.



Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU