Gerçeğe dönelim: Ekonomik bir "kasırganın" yaklaşmasından endişelenmeli miyiz?

"Amerika hapşırdığında dünya üşütür", ABD'de yaşanacak bir resesyon Birleşik Krallık dahil tüm Avrupa'yı kesinlikle titretir

Merkez bankaları finansal çöküşe neden olmadan kredileri sıkılaştırabilir mi? (Unsplash)

İşe dönme zamanı. 4 gün süren jübile kutlamalarından sonra, Birleşik Krallık (BK) halkı bir anda gerçekliğe dönecek. Parti bitti. Sırada ne var?

İyileşmeden önce daha da kötüleşme tehdidi içeren birkaç ekonomik gelişme var. Birincisi seyahatteki aksaklık. Bu durum en çok, uçuşların iptal edildiği ve bagajların yığıldığı BK havalimanlarında kendini gösteriyor. Fakat bu sadece BK'nin sorunu değil çünkü Amerika ve Avrupa genelinde de uçuşlar iptal ediliyor. Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM), havalimanındaki kalabalıkları gerekçe göstererek cumartesi Schiphol'den yapılacak tüm Avrupa uçuşlarını iptal etti. Dublin havalimanıysa bir hafta önceki kaostan sonra normale dönmeyi başarmış gibi görünüyor. Yine de BK diğer ülkelere kıyasla gerçekten de daha büyük bir sıkıntı içindeymiş gibi görünüyor.

Bir diğer gelişme, ABD'deki yüksek teknoloji şirketlerinden gelen olumsuz haberler dizisi. Bu haberler dizisi, damla damla bir kesinti. Elon Musk, ekonomiyle ilgili "süper kötü hisleri" olduğunu ve Tesla'daki personel sayısını yüzde 10 azaltmak istediğini söyledi. Netflix ve Meta (Facebook'un ana şirketi) işe alımları dondurdu. Amazon'un bile kesinti yaptığı bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışan sayısı, şirketlerin soğuk rüzgarlar eseceğinden korktuklarında ilk baktıkları şeylerden biridir ve işe alımları dondurma, herhangi bir işletmenin verebileceği acil bir karardır. Durum iyileşirse, işe alımları dondurma gevşeyebilir. Yani bu, neyin gelebileceğine dair iyi bir felaket habercisidir.

Bu korkular, JP Morgan Chase'in ekonomik bir "kasırganın" yaklaştığı uyarısı yapan başkanı Jamie Dimon tarafından güçlendirildi. Goldman Sachs'ın eski CEO'su Lloyd Blankfein da birkaç hafta önce benzer şekilde "çok çok yüksek bir resesyon riski" uyarısında bulunmuş ama bunun "duruma içkin" olmadığını da kabul etmişti.

Amerika'nın finansal aristokrasisinin en üst düzey iki üyesi böyle korkunç uyarılar yaptığında, geri kalanımız doğrulup söylenenleri dikkate almalıyız. "Amerika hapşırdığında, dünya üşütür" diye çok ünlü bir özdeyiş var ve ABD'de yaşanacak bir resesyon, Avrupa ekonomisinin Rusya'nın Ukrayna'yı istilasından ve bunun sonuçlarından daha fazla etkilendiği gibi açık bir nedenden ötürü BK dahil Avrupa'yı da kesinlikle titretir.

Hem sonra her yerde enflasyon var; geçen hafta Avrupa'dan gelen son rakamlar yüzde 8,1 artarak beklentilerin üzerine çıktı ve Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek ay faiz oranlarını artırması bekleniyor.

Yani çok fazla şey oluyor ve sorun, açık sinyalleri arka plan gürültüsünün kütlesinden nasıl ayıklayacağımız. Bence bunu yapmanın en iyi yolu bir şeyleri bir lokmalık parçalara ayırmak. İşte parçalardan bazıları.

Birincisi, aksama. Sorun şu ki, herhangi bir endüstriyi küçültürseniz ve sonra tekrar şişirmek zorunda kalırsanız, sorunlarla karşılaşırsınız. Hizmet sektörleri, ürünlerini stoklayamadıkları için özellikle savunmasızdır. Bu sonsuza kadar sürmeyecek ama yaz ve sonbahar boyunca devam edecek. Gerçekçi olmak gerekirse, Ukrayna'da ateşkes sağlanana kadar biteceğini sanmıyorum.

İkincisi, işgücü kıtlığı. Bu küresel ve bir bakıma hoş karşılanan bir sorun çünkü hem çalışanların 40 yıl boyunca herhangi bir zamanda olduğundan daha kolay iş bulabileceği hem de işverenlerin kalmalarını istediği kişilere nasıl daha iyi davranacaklarını öğrenmeleri gerektiği anlamına geliyor. Ancak ABD'deki büyük şirketlerin işe alımları dondurması, işgücü kıtlığının azalmaya başlayacağını gösteriyor. Şu anda, bu yüksek teknoloji sektörüyle ilgili bir şey ama genişleyebilir.

İşgücü piyasasında neler olduğu da aklımı kurcalıyor. Kanıtlar kesin değil ancak öyle görünüyor ki şirketler kişileri, özellikle de gençleri nasıl cezbedeceklerini, onlara "işi öğretme" yollarını geliştirerek öğreniyor. Bu, gerekli bir işlem için çirkin bir ifade. İyi insanların işletmeniz için çalışmasını istiyorsanız, sadece çekici bir paket oluşturmakla kalmazsınız. Bu birinci aşamadır. İkinci aşama, işe alma işlemini tamamladığınızda başlar. Mesaj şu: Çalışanları tutmak istiyorsanız, ilk aylara daha fazla dikkat etmeniz gerekir; böylece kendilerini değerli hissederler ve becerileri gelişir.

Sırada genel makroekonomik görünüm var. Bir tür yavaşlama olacak ve bunun teknik bir resesyona (birbirini izleyen iki çeyrek boyunca negatif büyüme) dönüşüp dönüşmeyeceği bana, değil gelecek birkaç ayda, gelecek 5 yılda düzgün bir büyüme olup olmayacağı gibi daha geniş bir konudan daha az önemli görünüyor. Aslında BK'nin resesyondan kaçınacağında epey iyimserim ancak yanılıyor olabileceğimin farkındayım.

Son olarak, para var. Merkez bankaları finansal çöküşe neden olmadan kredileri sıkılaştırabilir mi? Yine, iyimserlik için nedenler olduğunu düşünüyorum; kısmen, bir çöküş yaşamak kimsenin kendi çıkarına olmadığı için ama bir de bankacılık sistemi daha zor zamanlarla başa çıkabilecek kadar sağlam olduğu için.

Bu, yaz ve sonbahar için uzun bir endişe listesi. Ancak bunları bir perspektife oturtmak gerekirse, bankacılar ve iş dünyasının liderleri özgüven patlaması yaşadıklarında geri kalanlarımız endişelenmeli. Şimdi korkuyorlar, olmaları gerektiği gibi, geri kalanımız belki biraz rahatlayabiliriz. Yani, iş başına.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU