Kudüs'te tecavüzden yargılanan haham, "kurbanlarını günahlarından arındırdığını" söylemiş

Haham Moşe Yazdi'nin kurbanlarını, geçmiş günahlarının içlerinde "kirlilik kıvılcımları" bıraktığına ikna ettiği öne sürülüyor

Mayıstaki duruşmada bir polis memuru, kantların "kurbanlarını zorbalıkla kontrol eden bir adamı" ortaya çıkardığını söyledi (Unsplash)

Kudüs'te kurbanlarına cinsel eylemlerde bulunarak onları günahlarından arındırdığını iddia ettiği öne sürülen bir haham tecavüz, livata ve sarkıntılıktan yargılanıyor.

The Times of Israel'in haberine göre, 27 Nisan'da tutuklanan 59 yaşındaki haham Moşe Yazdi kurbanlarını dolandırmakla da itham edildi.

İddianameye göre Yazdi, 7 kadını dolandırmakla ve takipçilerine emirlerine kesin biçimde itaat etmeleri gerektiğini söylemekle suçlanıyor. İddialara göre sanık, 1990'lardan bu yana Kudüs'ün Amudei Haşalom topluluğunda hahamlık görevini yürütüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamede, Yazdi'nin bazı Yahudi geleneklerine göre dünyanın varlığını sürdürmesini sağlayan 36 erdemli kişiden biri olduğunu öne sürdüğü ifade ediliyor.

Moşe Yazdi'nin kurbanlarını, geçmiş günahlarının içlerinde "kirlilik kıvılcımları" bıraktığına ikna ettiği de ileri sürülüyor. Savcıların iddianamede verdiği detaylara göre haham, bu "kıvılcımların" ancak kendisiyle birlikte gerçekleştirilen cinsel eylemlerle giderilebileceğini iddia etmiş.

Yazdi'nin vergi kaçırmak için kadınları bir dizi farklı banka hesabına para transferi yapmaya yönlendirdiği de belirtiliyor.

Sanığa yöneltilen yasal suçlamaların zaman aralığı, 10 yıldan uzun süre önce ve bir buçuk yıl kadar yakın bir tarihte işlediği iddia edilen suçlardan oluşuyor.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, şikayetler sonrası dini bir mahkeme Yazdi'nin kadınlara ders vermesini, kadınlarla görüşmesini veya onlara tavsiyede bulunmasını yasakladı.

Gazeteye göre, 10 kadın Yazdi hakkında şikayette bulunurken, iddia edilen bazı suçlar düğün günlerinde gelinlere karşı işlenmiş.

Mayıstaki duruşmada bir polis memuru, kantların "kurbanlarını zorbalıkla ve demir yumrukla kontrol eden, onları ailelerinden ayıran ve hatta eşlerinden de ayrılmalarını talep eden bir adamı" ortaya çıkardığını söyledi.

Memur, Yazdi'nin öne sürülen cinsel eylemler için gerekçeler sunduğunu ve bunların "Yahudi hayatlarını kurtarmak ve hatta terör saldırılarını önlemek" için olduğunu söylediğini belirtti.

Memur, "Yazdi'nin eylemleri ve karakterini tanımlamak için saf kötülük harici bir şey demek imkansız" dedi.

Yazdi'nin avukatı David Halevi ise polisin müvekkilini "şeytanlaştırdığını" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU