Veri hızında yeni dünya rekoru: 5G'den 100 bin kat daha hızlı

Saniyede 1 petabaytlık ilk veri iletimi, aynı anda 10 milyon kanalın 8K kalitesinde video yayımlamasına karşılık geliyor

Japonya'daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojisi Enstitüsü araştırmacıları standart donanım kullanarak petabaytlık veri iletimini gerçekleştirdi (Pixabay)

Japonya'daki araştırmacılar, standart donanım kullanarak veri aktarımında dünya rekoru kırarak 5G internetten 100 bin kat daha yüksek hıza ulaştı.

Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojisi Enstitüsü'ndeki (NICT) Ağ Araştırma Enstitüsü, geleneksel kablo altyapısıyla uyumlu optik fiberler kullanarak, saniyede 125 bin gigabaytın (GB) biraz fazlasına eşdeğer, saniyede 1,02 petabaytlık (PB) ilk veri iletimini gerçekleştirdi.

NICT, "yakın vadede benimsenmesi için mevcut kablolama teknolojileriyle uyumlu... ultra yüksek verimli optik bağlantıların gerçekleşmesinde önemli bir adım" olarak tanımladığı iletim sistemini standart 0,125 mm kaplama çapında fiberler kullanarak üretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NICT'nin basın bülteninde başarının ayrıntılarına yer verilirken sistemin 51 km 700 metre boyunca saniyede 1,02 PB aktarım hızına imkan tanıdığı belirtildi.

NICT daha önce Aralık 2020'de standart olmayan ekipman kullanarak saniyede 1 petabayt hızla dünya rekoru kırmıştı. Ancak sinyalin işlenmesi, teknolojinin büyük ölçekte kurulabilmesini imkansız kılıyordu.

Asya haber sitesi NextShark'ın belirttiği üzere, iletim hızı 10 milyon farklı 8K videonun aynı anda yayımlanmasına yetebiliyor.

NICT araştırmacıları, "Gelişmiş veri iletim kapasitesi talebi, hem uzamsal alandaki paralelleştirmeden faydalanan gelişmiş optik fiberlerin hem de yeni spektral iletim pencerelerinin araştırılmasına ilham veriyor" dedi:

Son yıllarda, tek modlu standart optik fiberlerle aynı kaplama çapına sahip ama birden fazla yayılım yolunu destekleyen gelişmiş fiberler öneriliyordu.

Bu fiberler iletim kapasitesini katbekat artırırken mevcut üretim süreçleriyle de uyumlu kalabilir ve dönüştürücü iletişim teknolojisinin yakın vadede ticari bazda benimsenmesi için de muhtemel aday olarak öne çıkıyorlar.

Veri aktarım kaydını özetleyen bir makale, Uluslararası Lazer ve Elektro-Optik Konferansı (CLEO) 2022'de sunuldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU