Öztrak'tan Nebati'nin enflasyon açıklamasına tepki: Hükümetin zenginlere çalıştığını ikrar etti

"Bu kadar mı acze düştünüz? Yasalara göre, toplu sözleşmeye göre vermeye mecbur olduğunuz enflasyon farkını sarayın lütfu gibi göstermek nasıl bir akıldır"

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, HAzine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin enflasyonla ilgili sözlerine tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hükümetin zengine çalıştığını ikrar etmiş"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin enflasyonla ilgili olarak basına yansıyan, ‘Biz bir yol ayrımına gittik, enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik, bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar, çarklar dönüyor' şeklindeki  sözleri için, "Bakan hükümetin zengine çalıştığını da bu söyledikleri ile ikrar ediyor" diyen Öztrak, şöyle konuştu:

Ben buradan söyleyeyim: Enflasyonla sürdürülebilir büyüme olmaz. Bu her zaman istikrarsızlık ile sonuçlanır. Bunu ülkemiz defalarca tecrübe etmiştir, sonu da hep hüsran olmuştur. Aslında, bu modelle; daha işin başında gömleğinin ilk düğmesinin yanlış iliklendiği bellidir

Öztrak, Bakan Nebati'nin yıl sonunda enflasyonun yüzde 48-49'a, 2023 sonunda ise yüzde 19,9'a ineceği yönündeki açıklaması için de, "Ne oldu, hani 2023 seçimlerine giderken enflasyon tek haneye düşecekti? Bunlar anlaşılan, hiçbir taahhütlerini yerine getirme takatine artık sahip değiller" değerlendirmesinde bulundu.

"Akaryakıt fiyatlarındaki artış ABD'dekinin 5 katı"

Dünyada gıda enflasyonunun Ukrayna-Rusya savaşının ardından mart ayında yüzde 34'e çıktığını ve takip eden iki ayda 10 puan gerilediğini, Türkiye'de ise nisan ayında, tek bir ayda 20 puan artışla yüzde 90'a fırladığını belirten CHP Sözcüsü, akaryakıt fiyatlarındaki artışa da şu sözlerle dikkat çekti:

Artık arabasının deposunu fulleyebilen kalmadı. 50 liralık benzinle, artık benzin ışığı sönmüyor. Son bir yılda; Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarındaki artış ABD'dekinin beş katı. Türkiye OECD'nin enerji enflasyonu şampiyonu ama sorsanız saray, gıda fiyatlarında olduğu gibi ‘enerji fiyatlarındaki artışın sebebi de biz değiliz dünyada arttı' diye ahkam kesiyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın esas sebebi; sarayın paramızı pul eden, kerameti kendinden menkul yanlış politikalarıdır

"Bu kadar mı acze düştünüz?"

Temmuz ayında verilecek enflasyon farkının iktidara yakın gazetelerde "hükümetten zam müjdesi" başlıkları ile haberleştirildiğini belirten Faik Öztrak, "İnsaf. Bu kadar mı acze düştünüz? Yasalara göre, toplu sözleşmeye göre vermeye mecbur olduğunuz enflasyon farkını sarayın lütfu gibi göstermek nasıl bir akıldır?" diye konuştu.

Öztrak, 3600 ek gösterge konusunun da hükümetin 4 yıl önceki seçim vaadi olduğunu hatırlatarak ayrımsız şekilde bütün kamu çalışanlarına uygulanması çağrısı yaptı.

"İnsanların maaşını talan etmenin hesabını verecekler"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları için "makyajlı" ifadesini kullanan CHP Sözcüsü Öztrak, rezalet ayyuka çıkınca önceTÜİK'in Fiyat İstatistikleri Daire Başkanının değiştirildiğini, ardından, enflasyon verilerinde, veri kalitesinin kontrolünü sağlayan ve yıllardır her ay açıklanan, ‘Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatı' verilerinin yayımlanmamaya başlandığını belirterek, "Buradan söylüyoruz: Mart ayından itibaren bu istatistiklere imza atan TÜİK yöneticileri özellikle hazır olsun. Emeklinin, dulun, yetimin, memurların, işçilerin maaş ve ücretlerini yalanla talan etmekten, yasalar önünde hesap verecekler. Hortlattığı enflasyonla milletin sırtına çullanan saray da; memurları, verilerle alenen ve pervasızca oynamaya zorlayarak, insanların maaşlarını, aylıklarını ücretlerini talan etmenin, ‘kul hakkı yemenin' hesabını sandıkta verecek. Bu rezalet, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

"Saray'ın Atatürk Havalimanına neden kıydığı ortaya çıktı"

İstanbul'da yeni havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyuma ‘25 yıl boyunca, İstanbul'a yeni havalimanı yapılmayacak, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli uçuş yapılmayacak' garantisi verildiğini belirten Öztrak, "Anlaşılan şimdi İstanbul Havalimanı'nı satmayı düşündükleri; Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, ‘sizin garantiniz yetmez, siz gidicisiniz, Atatürk Havalimanı'nı yıkmazsanız, yeni gelen iktidar bu israfa razı olmaz, biz de almayız' demişler. Saray'ın giderayak Atatürk Havalimanı'na neden kıydığı, pistlerin paldır küldür neden kırıldığı ortaya çıktı. Çevrecilik, ağaç bahane… Yandaşa verilen garantiler ise şahane" diye konuştu.

Öztrak, CHP iktidarında tüm kamu özel işbirliği projelerinin masaya yatırılacağını belirterek, "Yapılan işleri, verilen paraları, garantileri… Hepsini gün ışığına çıkaracağız. Anlaştık, anlaştık. Anlaşamadık; bu projelerin işletme haklarını maliyet, artı makul kar üzerinden belirleyip devlete geri alacağız" dedi.

"Türkiye 1'den büyüktür"

Erdoğan'ın Kızılcahamam kampındaki konuşmasında, ‘her kim bu kardeşinize saldırıyorsa aslında Türkiye'ye saldırıyor demektir. Her kim AK Parti'yi ve Cumhur İttifakı'nı kötülüyorsa aslında Türkiye'yi hedef alıyor demektir' sözlerine yanıt veren CHP Sözcüsü, şöyle konuştu:

İşte milleti kalansız bölme tam da budur. Bu ne kibir. Milletimizin huzuruna, sarayınızdaki dev aynalarına bakıp mı çıkıyorsunuz? Buradan söyleyelim: Türkiye birden büyüktür. Bu millet de sizden çok çok büyüktür. Ama milleti unutanların, halini görmeyenlerin, sesini duymayanların, bunu idrak etmesi mümkün değildir. Siz devlet falan değilsiniz. Milletin iradesiyle gelip giden pek çok hükümet gibi, siz de gideceksiniz. Milletin oyuyla geldiniz, milletin oyuyla gideceksiniz. Geldiğiniz gibi gideceksiniz

"Bu milletin, bu toprakların sözleri değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi eylemcileri hakkındaki sözlerine de değinen Faik Öztrak, "Millete yaşattığı hayat pahalılığını, işsizliği, yokluğu, artık gizleyemeyen saray; Gezi Direnişi'ni her derdine deva etmeye çalışıyor. Oturduğu koltuğa yakışmayan işler yapıyor. Geziyle ilgili türlü, çeşitli iftiralar sıralıyor. Olmadı, yetmedi. Milletimize küfretmeye başladı. O da yetmedi. Küfre milletimizi ortak etmeye kalktı. Böylesi, Türk siyaset tarihinde ne görüldü ne de duyuldu. Erdoğan'ın, bizim burada tekrarından hicap duyacağımız sözleri, bu milletin, bu toprakların sözleri değildir. Bu millet, edep ve adap unutulmasın diye, tekkeye, türbeye; dükkâna, kahveye; ‘edep ya hu' levhaları asan millettir" diye konuştu.

"Kıbrıs'ta olduğu gibi bir gece ansızın gelinir"

Suriye'ye yapılacak sınır ötesi operasyon için, "Biz, Türkiye'nin güvenliği içi doğru şekilde atılacak her adımın yanında oluruz" diyen Öztrak, "Ancak Türkiye sınır ötesi operasyonları ilk defa yapmıyor. Sınır ötesi operasyon böyle randevu vererek, yer göstererek, davul zurna duyurularak yapılmaz. Kıbrıs'ta olduğu gibi bir gece ansızın gelinir. Yapılacak bir operasyon haftalar öncesinden ilan ediliyorsa; karşındaki tankını, topunu sınırına yığar, teröristler tertibatını alır. Zaten bölgeden gelen haberlere işlerin böyle olduğunu söylüyor. Üç beş oy devşirmek için yapılan bu fırsatçılık, askerimizin hayatını tehlikeye atıyor. Biz askerimizin ayağına taş değsin istemeyiz" dedi.

"İç politikaya oy devşirmeye kalkışarak olmaz"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'nin talepleri konusunda haklı olduğunu söyleyen Öztrak, "Ülkemiz bu süreçten, diplomasiyi etkin şekilde kullanarak, terörü kalıcı ve kesin bir biçimde bitirecek bir çözümle çıkmasını bilmelidir. Bu, Dışişleri Bakanlığı'nın tecrübeli diplomatlarını dışlayarak, hamaset yaparak, buradan iç politikaya oy devşirmeye kalkışarak olmaz. Bundan sonuç alınmaz. Bugüne kadar da hiçbir zaman alınmamıştır" dedi.

Öztrak, "Diplomatik nezaket içinde, iç siyasete alet edilmeden götürülmesi gereken bu süreç, sadece Finlandiya'ya SİHA satarak, sadece birkaç teröristi geri alma anlaşması yaparak sonuçlanmamalıdır. Türkiye'nin vizyonu bundan çok daha geniş olmalıdır. Bir güvenlik örgütü olan NATO'ya; İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği müzakere edilirken, bu konunun Türkiye'nin AB üyeliğiyle birlikte ele alınması, özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin savunma ve güvenlik yapılanmalarındaki yeri, mutlaka masada olmalıdır, tartışılmalıdır. Bu, dış güvenlik endişelerinin kalıcı bir biçimde giderilmesine katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu.

"Altılı masanın kimlerden oluştuğu bellidir"

Öztrak, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Öztrak, "HDP isterse kritik bakanlık verecek misiniz? HDP'nin bu tarz taleplerine ne yanıt vereceksiniz?" sorusuna, "Altılı masanın kimlerden oluştuğu bellidir. Bu soruyu sorduranların çabaları da beyhudedir" diye yanıt verdi.

Sevigen'in sözleri: Ciddiye almıyoruz

Mehmet Sevigen'in, MİT Tırları ile ilgili iddialarının anımsatılması üzerine Öztrak, şunları söyledi:

Bu açıklamayı da yapanı da aslında ciddiye almıyoruz. Ama bu iddialar daha önce de dillendirilmişti. Genel Başkanımız bu iddiaları dile getiren gazeteye bir liralık tazminat davası açtı. Bu davadan kazandığı bir lira da Genel Başkanımızın Genel Merkezimizdeki odasında bir plaket içinde duvarda durmaktadır. Bu hükümet, seçim sathı mailine girdikçe, muhalefeti yıldırmak için dava üstüne dava açıyor, fezleke üstüne fezleke gönderiyor. Biz Kuvayı Milliye'nin, Anadolu Rumeli Müdafaa-i Hukuk'un partisiyiz. Genlerimizde bu var. Biz yedi düvelden korkmamışız. Bunların açtığı davalardan, gönderdikleri fezlekelerden mi korkacağız, yılacağız? Demirden korksak trene binmezdik

"Kimsenin düşüncesini ifade ettiği için terörist olarak suçlanmasını da kabul etmiyoruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklikle ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine Öztrak, "Genel Başkanımız bu konuda en başından beri nerede duruyorsa şimdi de orada duruyor. Biz teröre karşıyız ama kimsenin düşüncesini ifade ettiği için terörist olarak suçlanmasını da kabul etmiyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU