Aralarında yeni bakan yardımcısı Gürlek de var... Hrant Dink davasında görev yapan 35 hakim HSK'ya şikayet edildi

Davada yargılanan eski general Celepoğlu'nun avukatı Ergül'ün şikayet dilekçesinde, duruşma zabıtlarının yaklaşık 5 ay sonra UYAP'a yüklenmesinin adil yargılanma hakkını ihlal ettiği belirtildi

Davada görev yapan yargıçlar, HSK'ya şikayet edildi / Görsel: AA 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de katledilmesiyle ilgili dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 26 Mart 2021'de davanın duruşmasında 26 sanığa hapis cezası verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanık avukatı HSK'ya şikayet etti

Yerel mahkemenin verdiği karar, geçen ay istinaf tarafından onandı. Onama kararının ardından, Dink'in avukatları dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Davayla ilgili bu gelişmeler olurken, sanıklardan Hamza Celepoğlu'nun avukatı Vural Ergül, yargılamanın yapıldığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan hakimleri Hakim ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayet etti.

Adalet Bakan Yardımcısı Gürlek de şikayet edilenler arasında

Aralarında geçen hafta Adalet Bakan Yardımcılığı görevine atanan Akın Gürlek, Ali İhsan Horasan, Canel Rüzgar gibi mahkeme başkanları ve heyet üyelerinin de olduğu 35 hakimin HSK'ya şikayet edilme gerekçesi, 'görevde kayıtsızlık ve düzensizlik göstermek, ısrarla ve sürekli olarak mahkemeye erişim hakkını engelleyerek adil yargılanma hakkını ortadan kaldırma' iddiası oldu.

55. celse görülürken 41. celsenin tutanağı yüklenmiş

MİT Tırları davasında da yargılanan eski general Celepoğlu'nun avukatı Ergül şikayet dilekçesinde, duruşma zabıtlarının yaklaşık 5 ay sonra UYAP sistemine yüklendiğini belirtti. Ergül, davanın 10 Nisan 2017 tarihindeki 41. celsesinin zaptının 149 gün sonra, 5 Eylül 2017'de UYAP sistemine yüklendiğini, aradan geçen sürede davanın 14 celse daha duruşmasının görüldüğü örneğini vererek, müvekkilinin etkin şekilde yargılamaya katılamadığını ve adalete erişemediğini savundu.

"Güvenilirliğini de kuşkulu hale getirmektedir"

Zabıtların yüklenmesinin uzun süreçte olmasının olası eksik ve yanlışların tespitinin ve telafisini imkansız hale getirdiğini ifade eden avukat Ergül, "Duruşmalarda ortaya çıkartılmaya çalışılan gerçeğin celse zabıtlarında ne ölçüde yansıtıldığını tartışmaya açtığı gibi celse zabıtlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini de kuşkulu ve tartışılır hale getirmektedir" dedi.

"Hukuka ve adalete güvenin sarsılmaması için cezalandırılmalılar"

Şikayet dilekçesinde, celse zabıtlarının 109 kez geç tarihte UYAP'a yüklendiğini belirten Ergül, davada görev yapmış 35 hakimin, müvekkili Hamza Celepoğlu'nun savunma hakkını layığıyla kullanamamasına neden olduklarını ileri sürerek soruşturma açılmasını talep etti.

35 hakimin görevde kayıtsızlık ve düzensizlik göstererek adil yargılanma hakkını ortadan kaldırdığını savunan Vural Ergül, hakimlerin hukuka ve adalete olan güvenin sarsılmaması için cezalandırılmalarını istediğini kaydetti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU