Bahçeli'den Abdullah Çatlı'nın annesi için taziye mesajı

MHP lideri, Susurluk skandalı ile kamuoyunun tanıdığı Abdullah Çatlı'nın annesinin ölüm için başsağlığı mesajı paylaştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Çatlı'nın annesi için başsağlığı mesajı paylaştı / Kolaj: Independent Türkçe

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Merhum Abdullah Çatlı'nın annesi Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Merhumeye rahmet diliyorum" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahçeli, sosyal medya hesabı üzerinden, "Dava arkadaşım ve öğrencim merhum Abdullah Çatlı'nın muhterem anneleri Remziye Çatlı Hanımefendi Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Merhumeye rahmet ve mağfiret, Çatlı ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum" paylaşımında bulundu.

Susurluk'ta hayatını kaybetmişti

Türkiye kamuoyu, Abdullah Çatlı'nın adını 3 Kasım 1996'da Balıkesir'in Susurluk ilçesinde meydanda gelen kaza ile duydu.

Dönemin DYP Şanlıurfa milletvekili Sedat Edip Bucak, İstanbul Kemalettin Eröge Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, Mehmet Özbay sahte kimlikli Abdullah Çatlı ile 1970 doğumlu Gonca Us'un içinde olduğu otomobil, Susurluk yakınlarında  Hasan Gökçe yönetimindeki kamyona çarparak kaza yaptı.

Kazada aracı kullanan Hüseyin Kocadağ, üzerinde Mehmet Özbay kimliği bulunan Abdullah Çatlı ve Melahat Özbay sahte kimlikli Gonca Us ölmüş, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtulmuştu.

Kazayla ortaya çıkan  "devlet, siyaset, mafya" üçgenindeki kirli ilişkiler yargılama konusu olmuş ve “Susurluk Davası” kapsamında yargılanan Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ile MİT eski görevlisi Korkut Eken, “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek” suçundan 6'şar yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. İstanbul 6 No'lu DGM, diğer 12 sanığı ise “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan 4'er yıl ağır hapis cezası verirken milletvekilleri Sedat Bucak ve Mehmet Ağar, dokunulmazlıkları yüzünden cezaya çarptırılamamıştı.

Abdullah_Çatlı.jpg
Abdullah Çatlı'​​​​​​ / Fotoğraf: Wikipedia

 

Abdullah Çatlı kimdir?

1977'de Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanlığına, 25 Mayıs 1978'te de Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. 11 Temmuz 1978'de Ankara'da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert'in öldürülmesi olayının faili olarak Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nce hakkında gıyabi tevkif kararı verildi. 23 Ağustos 1978'de Sakarya ilinde yakalandı ve gözaltına alındı.

Abdullah Çatlı'nın, 9 Ekim 1978'de de Ankara ili Bahçelievler semtindeki 7 TİP'linin öldürülmesi olayının planlayıcısı ve baş sorumlusu olduğu iddialarına ilişkin tutuklama kararı olayın üzerinden 4 yıl, 4 ay geçmesinden sonra gerçekleştirilebildi.

Çatlı, 12 Eylül Darbesi'ni izleyen aylarda yurtdışına çıktı. Bulgaristan ve Viyana'da bir süre kaldı. 22 Şubat 1982'de, İsviçre'de Mehmet Özbay adına düzenlenmiş pasaport ile yakalandı, ancak serbest bırakıldı.

22 Ekim 1983'te Paris'te Millî İstihbarat Teşkilatı ile ilişkiye geçtiği ve ASALA'ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerinde yer aldı.

22 Ekim 1984'te Paris'te yakalandığında üzerinde Hasan Kurtoğlu adına düzenlenmiş bir pasaport vardı. Çatlı, Fransa'da 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Eylül 1985'te Papa Suikasti davasında tanık olarak konuştu. Oral Çelik'in suikast ile ilgisi olmadığını, Mehmet Ali Ağca'nın Bulgar ajanı olabileceğini iddia etti.

 Çatlı, kısa bir süre sonra Fransa tarafından 7 yıl ceza aldığı İsviçre'ye iade edildi. 21 Mart 1990'da Bostadel Cezaevi'nden kaçtı.

1993'te Türkiye'ye gelen ve taşıdığı Şahin Ekli adına düzenlenmiş pasaport ile gözaltına alınan Çatlı, aynı tarihte serbest bırakıldı. Çatlı'nın 26 Nisan 1996'da Ömer Lütfü Topal ile aynı uçakta Kıbrıs'a gittiği ve aynı otelde kaldıktan sonra 1 Mayıs 1996'da geri döndüğü de kayıtlardan ortaya çıktı. 3 Kasım 1996'da Susurluk'taki kazada hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU