İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı açıkladı: Aralarında HDP il başkanlarının da olduğu 36 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, HDP Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Emin Orhan ile HDP'nin Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Bingöl il eş başkanlarının gözaltına alındığını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tekirdağ merkezli 11 ilde sabaha karşı düzenlenen operasyonlara ilişkin soru üzerine Çataklı, operasyonun, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bir soruşturmaya istinaden PKK/KCK'ya bağlı faaliyet yürüttüğü öne sürülen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) isimli yapıya yönelik gerçekleştirildiğini söyledi.

thumbs_b_c_05c3fba06ecf081193a6c52309ca61c0.jpg
İsmail Çataklı: Çok sayıda dijital materyal, örgütsel doküman da ele geçirildi. Fotoğraf: AA

"11 ilde, 45 adreste çalışma yapıldı"

Çataklı şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Operasyon, KCK'nın Trakya HDK meclisine bağlı faaliyet gösteren şahısların tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma sonucunda elde edilen bilgiler, belgeler ve ifadeler sonucunda bugün sabaha karşı 41 şahsa yönelik olarak gerçekleştirildi. Tekirdağ'da 24, Edirne'de 3, Kırklareli'nde 3, İzmir'de 3, Muğla'da 4, İstanbul'da 3, Manisa, Bursa, Bingöl, Mardin ve Çanakkale'de birer adres olmak üzere 45 adreste çalışma yapıldı.

HDP Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Emin Orhan, HDP Tekirdağ İl Eş Başkanı Hüseyin Güzel, HDP Edirne İl Eş Başkanı Melahat Çelik, HDP Kırklareli İl Eş Başkanı Yakup Aslan, HDP Bingöl İl Eş Başkanı Saadet Fırat, HDP Genel Merkez Dil ve Kültür Komisyonu Üyesi Kemal Yıldız ve HDP Tekirdağ eski İl Eş Başkanı Ömer Güven isimli şahısların da aralarında bulunduğu 36 şahıs gözaltına alındı. 3 şahısla ilgili yurtdışında olduklarına dair tespitler var, onlara ulaşılamadı. 2 şahısla ilgili de halen sabah bilgi aldığım saat itibarıyla çalışma devam ediyordu. Bu çerçevede çok sayıda dijital materyal, örgütsel doküman da ele geçirildi.     

HDP'den açıklama

Operasyona ilişkin HDP'den de açıklama geldi. Açıklamada "İktidarın bu sabah devreye koyduğu korkakça, zavallıca ve hukuk dışı bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" ifadeleri yer aldı.

HDP MYK'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Güç kaybettikçe ve zayıf düştükçe saldırganlaşan AKP, toplumun hemen her kesimine yönelik saldırılarının dozunu artırmaya devam ediyor. Bu sabah Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Göç-Der’in merkezinde yer aldığı bir saldırı dalgasıyla, aralarında MYK üyelerimiz ve parti yöneticilerimizin de yer aldığı siyasetçi ve aktivistler gözaltına alındı. Her zamanki gibi iktidar bu saldırıları meşrulaştırmak için tetikçi olarak kullandığı basın üzerinden bütün ahlaki ve hukuki sınırları çiğneyerek kirli bir dezenformasyon ve kara propagandayı eş zamanlı olarak devreye soktu. 

Bu ülkede demokrasi, barış, eşitlik, hak ve özgürlük talep eden herkesi “terörist” ilan eden, birer sopaya dönüştürdüğü yargı ve polis gücüyle herkese saldıran bu zihniyet, toplumun en dinamik kesimlerini hedef almaktadır. HDK’nin, Göç İzleme Derneği’nin ve partimizin saldırıların hedefinde olması tesadüf değildir. 

HDP’yi önündeki en büyük tehlike ve engel olarak gören ve yıllardır bitmeyen bir kin ve öfkeyle partimizi tasfiye etmeye çalışan bu anlayış, şimdi de Türkiye toplumunun bütün renklerini barındıran ve bu ülkenin en demokratik, en çoğulcu, en renkli öz örgütlenmesi olan HDK’yi hedef almıştır. AKP bu ülkede demokratik ve çoğulcu olan, farklılıkları ve renkliliği barındıran her şeye düşmandır. İşçileri, emekçileri, göçmenleri, kadınları, köylüleri, gençleri, emeklileri, engellileri, dışlanan ve yok sayılan bütün halkları, tüm inanç gruplarını, yaşam alanları tahrip edilenleri bünyesinde barındıran HDK’ye yönelik bu saldırı iktidarın topluma dayattığı tekçiliğin ve karanlık zihniyetin bir tezahürüdür. 

Bu toplumun farklı kimliklerinin, ötekilerinin bir araya gelmesini istemiyorlar, bundan korkuyorlar. İstiyorlar ki herkes kendilerine biat etsin, istiyorlar ki toplum kutuplaşsın, suni ayrımlar üzerinden birbirine girsin onlar da iktidarlarını ilelebet sürdürsün. HDK işte varlığıyla bu planı bozduğu için hedef alınmıştır. 90’lı yıllarda köyleri yakılan, metropollere sürülen insanların kurduğu Göç İzleme Derneği’nin basılmış olması da AKP’nin 90’lı yılların karanlık zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olduğunun bir başka kanıtıdır.  

İktidarın bu sabah devreye koyduğu korkakça, zavallıca ve hukuk dışı bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Ne yaparsanız yapın ne kadar saldırırsanız saldırın, kaybedeceksiniz. HDK ve HDP bu ülkenin geleceğini çoğulcu yapısıyla, çok renkliliğiyle ve demokratik zihniyetiyle yeniden inşa etmeyi başaracaktır. 

 

 

 

AA, Independenet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU