İnkaların kurban edecekleri çocukları kokainle sakinleştirdikleri kanıtlandı

Kurbanlar, hayatlarının son haftalarında koka yaprakları çiğnemiş

Peru'daki Machu Picchu (Unsplash)

Eski saç ve tırnak örnekleri üzerinde yapılan yeni bir çalışma, ritüel olarak kurban edilmek üzere seçilen İnka çocuklarına ölmeden önce sakin kalsınlar diye uyuşturucu verildiğini doğruladı.

Aralarında Peru, Polonya ve ABD'den gelenlerin de bulunduğu bilim insanlarından oluşan uluslararası ekip, İnka toplumunda capacocha olarak bilinen insan, genellikle çocuk, kurban etmenin bir kraliyet ailesi mensubunun doğması ya da bir savaşta zafer kazanılması gibi büyük olayları kutlamak için gerçekleştirildiğini söyledi.

Yakın zamanda The Journal of Archaeological Science'da yayımlanan yeni çalışmada araştırmacılar, 500 yıldan uzun süre önce Peru'nun güneyindeki Ampato dağında yapılan bir capacocha ayini sırasında kurban edilen 6 veya 7 yaşlarındaki iki kişinin toksikolojik analizini gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bu İnka mumyalarının saç ve tırnak örneklerinde, kokain gibi keyif verici kimyasalların ve kokainin vücuttaki benzoilekgonin ve kokaetilen gibi yıkım ürünlerinin varlığını araştırdı.

Araştırmacıılar, psikoaktif özelliklere sahip meskalin, triptamin, harmalin ve harmin gibi diğer keyif verici ve halüsinojenik kimyasalların varlığını da aradı.

Arkeologlar, kurbanların, yaşamlarının son haftalarında koka yaprakları çiğnediklerini ve en çok Güney Amerika halüsinojenik çiçekli asma yagesinden veya Banisteriopsis caapi'den yapılan bir içecek olan ayahuskayla sarhoş edildiklerini saptadı.

Araştırmacılar, İnkaların Banisteriopsis caapi'nin antidepresan özelliklerini bilinçli olarak "kurbanların anksiyetesini ve depresif durumlarını azaltmak için" kullanmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Bilim insanları, ayahuskanın bir diğer önemli bileşeni olan DMT halüsinojenik molekülüne dair kanıt bulamasa da bu maddenin yokluğunun bir rastlantı olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, çocukların muhtemelen haftalar öncesinden kendilerine ne olacağını bildiklerini ve kendi istekleriyle sürece devam etmemiş olabileceklerini söyledi.

Bilim insanları, çalışmada tespit edilen ilaçların halüsinasyonlara yol açmasa da çocukları sakinleştirip ritüelin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Makalede bilim insanları, "Modern tıpta, harmin özellikleri ayahuskanın depresyon tedavisinde kullanılmasına yol açtı" diye yazdı.

Araştırmacılar, "İnkalar, Banisteriopsis caapi'nin antidepresan özelliklerini bilinçli olarak kurbanların anksiyetesini ve depresif durumlarını azaltmak için kullanmış olabilir" diye ekledi.

PNAS akademik dergisinde 2013'te yayımlanan başka bir çalışmada bilim insanları, 5 yüzyıldan uzun süre önce günümüz Arjantin'inin dağlık bir bölgesinde kurban edilen 13 yaşındaki İnka kızının beslenme düzenini analiz etmişti.

Bilim insanları, bu çocuğun alkolün yanı sıra önemli miktarda hafif And uyarıcı kokası da tüketmeye başladığını bulmuştu. Araştırmacılar, muhtemelen önemli bir İnka töreninde kurban edilmesinden 6 ay önce çocuğun tüketiminin geçici olarak arttığını söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU