Ötanazi talep eden kadın 850 bin TL tutarında bağış gelince başvurusunu durdurdu

Denise'in ötanazi başvurusunu onaylayan doktorlar hakkında soruşturma açılması çağrısı yapılıyor

Kanada'da kimyasala karşı hassasiyetten mustarip en az 700 bin kişi var (CTV News)

Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan 31 yaşındaki engelli bir kadın, yapılan yardımların ardından tıbbi yardımla ölüm kararını askıya aldı.

Gerçek adını kullanmak istemeyen "Denise", 5 gün önce CTV News'a verdiği söyleşide yardımları "ilham verici" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromu'ndan mustarip olan Denise sigara dumanı, çamaşır yıkamada kullanılan maddeler ve oda spreyi gibi pek çok kimyasaldan etkileniyor. Hastalığı sebebiyle vücudunda kızarıklıklar meydana geliyor, nefes almakta zorlanıyor ve hemiplejik migren yaşayabiliyor. Bu migren türü, vücudun bir tarafında geçici felce yol açabiliyor.

Torontolu kadın ayrıca 6 yıl önce omuriliğinden yaralananınca tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.

Denise'in tek geliri, Ontario eyaletinin Engelli Destek Programı'ndan aldığı 1169 Kanada doları (yaklaşık 15 bin TL). Yemek için 50 Kanada doları (yaklaşık 650 TL) daha veriliyor.

Bu meblağ, hasta kadının duman ve kimyasalın olmadığı bir daire tutmasını engelliyor.

Denise nisanda CTV News'e yaptığı açıklamada kendisine uygun bir ev bulmak için kendisine destek verenler kişilerle aylarca çabaladığını ancak başarılı olmadığını söylemişti.

Tıbbi yardımla ölüm kararı aldığını açıklayan Kanadalı, yaptığı görüşmelerin ardından iki doktorun başvurusunu onayladığını duyurmuştu.

Denise için ev bulmaya çalışan doktorlardan Riina Bray, ötanaziye izni veren kişilerin hastanın durumuyla ilgili kendisiyle hiç temasa geçmediğini belirtmişti:

Şoke edici. Bu tür hastalığa sahip kişiler, kolayca iyileştirilebilir durumda.

Denise yeni açıklamasında, haberin yayılmasının ardından GuFondMe kampanyası başlatıldığını ve yaklaşık bin kişinin 65 bin Kanada dolarından (yaklaşık 850 bin TL) fazla bağış yaptığını ifade etti.

Kendisine destek veren çok sayıda yabancıdan e-posta geldiğini kaydeden Denise, yardımlar sayesinde Toronto'da kimyasalların az kullanıldığı ve temiz havanın olduğu bir otele yerleştiğini açıkladı.

Denise, çektiği acıların otel odası sayesinde azaldığını söylerken tıbbi yardımla ölüm başvurusunu da durdurdu. Ancak başka kronik rahatsızlıkları yüzünden ağrıları sürdüğü için başvuruyu tamamen iptal etmedi.

Kendisine uygun bir konut bulmak için çabalamayı sürdürdüğünü vurgulayan Denise, Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromu'ndan mustarip diğer kişilere yardım etmeyi umduğunu da sözlerine ekledi. Ancak kalıcı bir yer bulamazsa Denise, eski evine geri dönebilir.

Denise'in ötanazi başvurusunu onaylayan doktorlar hakkında soruşturma açılması çağrısı yapılıyor.

 

Independent Türkçe, CTV News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU