Trump’ın hedefindeki Demokrat Kongre üyeleri ırkçı tweet’lere yanıt verdi: Amerikalılar oyuna gelmesin

Irkçı söylemin Beyaz Saray bahçesine kadar ulaştığını belirten göçmen kökenli kadın siyasetçiler düzenledikleri ortak basın toplantısında “Bu başkanın azledilme vakti geldi” dedi

(Soldan sağa) Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, İlhan Ömer ve Rashida Tlaib ortak basın açıklaması yaptı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan hedef aldığı Demokrat Parti’den dört kadın Kongre üyesi basının karşısına geçerek ırkçı tweet’lere yanıt verdi. Hepsi de göçmen kökenli ve koyu ten rengine sahip Alexandria Ocasio-Cortez, İlhan Ömer, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib, Trump’ın açıklamalarının dikkatleri ülkedeki daha önemli konulardan uzaklaştırdığını söyledi.

Massachusetts’ten geçen yıl Kongre’ye seçilen Pressley, “Kendisi görevinin gerektirdiği ve Amerikan halkının hak ettiği fazilet, empati, merhamet ve dürüstlüğü bünyesinde barındırmıyor. Bununla birlikte Amerikan halkını, bu odadaki ve bu odanın ötesindeki herkesi oyuna gelmemeye çağırıyorum” dedi.

Trump’ın haksız yere hem antisemitik hem de El Kaide üyesi olmakla suçladığı İlhan Ömer ise ABD Başkanı’nın beyaz milliyetçilerin gündemini benimsediğini belirterek şunları söyledi:

Bunlar sohbet ortamları ya da ulusal kanallarda yaşanırken şimdi Beyaz Saray bahçesine kadar ulaştı. Ülkemizi ırk, din, cinsiyet, yönelimler ya da göçmenlik statüsüne göre bölmekten daha çok sevdiği başka bir şey yok. Bu başkanın anayasamızı alay konusu haline getirmesine müsaade etmeyi bırakma zamanı geldi. Bizim için bu başkanı azletme vaktidir.

Trump geçen gün Beyaz Saray çıkışı gazetecilere açıklama yaparken göçmen kökenli kadın Demokrat Kongre üyelerini kastederek önce “Onların nereden geldiğini bile bilmiyorum” demiş, ardından Twitter’da peş peşe yaptığı paylaşımlarda “Geldikleri yere dönsünler” diyerek gerilimin boyutunu artırmıştı.

 

Donald Trump AP.jpeg
Trump tepki çeken sözlerinden geri adım atmıyor (AP)

 

Trump yüklenmeye devam etti: Mutlu değilseniz gidebilirsiniz

Söz konusu Demokrat üyeler başta olmak üzere birçok kesimden tepki alan sözlerinin arkasında duran Trump, dün katıldığı bir etkinlikte sözlerine devam ederek hafta sonu ve pazartesi günü yaptığı paylaşımların ırkçı olmadığını savundu.

Trump, “Bana kalırsa ülkenizden nefret ediyorsanız, burada mutlu değilseniz gidebilirsiniz” dedi.

Paylaştığı tweet’lerin birçok kişi tarafından ırkçı bulunması ve sözleri nedeniyle “beyaz milliyetçi gruplarla ortak paydada buluşması” karşısında kaygı duyup duymadığı sorusuna Trump, "Birçok kişi benimle aynı fikirde olduğu için kaygılandırmıyor. Tek söylediğim; bu ülkeden ayrılmak istiyorlar, ayrılabilirler. Bu ebediyen ayrılın demek değil, isterseniz gidin demek" yanıtını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump ayrıca, kadın Kongre üyelerinin basın toplantısı düzenlediği sırasında Twitter üzerinden saldırılarına da devam etti.

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti'de Trump’ın kullandığı dili eleştirenlerin sayısı birkaç kişiyi geçmezken, çoğunluğun sessiz kalması dikkat çekti. Senatör Lindsey Graham, kadın Kongre üyelerini “sosyalist” ve “antisemitik” diye tanımlarken diğer taraftan da Trump’tan böylesi şahsi saldırılarda bulunmamasını istedi.

Temsilciler Meclisi'nde yabancı düşmanı tweet’leri kınama tasarısı 

Bu arada Kongre’deki Demokrat Parti üyeleri Trump’ın dört kadın temsilciyi hedef alan saldırılarını resmi olarak kınamaya yönelik adım atıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi yaptığı yazılı açıklamada, Trump'ın "yabancı düşmanlığı içeren tweetlerini" kınayan karar tasarısı sunacaklarını belirterek, Cumhuriyetçi üyelerden de destek istedi.

Pelosi, “Yeni Amerikalılara kapımızı kapatırsak dünya liderliğimiz kısa sürede kaybolur” uyarısında bulundu.

Söz konusu karar tasarısının ne zaman oylanacağıysa henüz bilinmiyor.

The Independent ve ajanslardan yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU