Muhalefet partilerinden ve aydınlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "sürtük" tepkisi

Erdoğan'ın grup toplantısında Gezi eylemcilerine yönelik "sürtük" ifadesini kullanması tepki çekti

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada 2013'teki Gezi eylemlerini hatırlatarak "Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük" ifadelerini kullandı.

Çok sayıda vatandaş Erdoğan'a tepkisini sosyal medyadan dile getirdi.

Kaftancıoğlu ve Yapıcı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Erdoğan'ın açıklamalarının olduğu bir haberi alıntılayarak "Ya sen?" ifadelerini kullandı.

Gezi Davası'nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Mücella Yapıcı'nın kızı Cansu Yapıcı da Gezi tutuklularından Mine Özerden'in babasının cenaze törenini işaret ederek "Siz tek bir delil göstermeden cezaevine attığınız masum insanların babasının cenazesine camiiye tabur soktunuz, tüfek soktunuz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP'li vekiller

HDP'li vekiller de Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterenler arasındaydı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran paylaşımında "Gezinin direniş ruhu ve meşruluğunu erkek egemen zehirli dilinizle kirletemenize izin vermeyeceğiz. #Gezi9Yaşında" dedi.

İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz da "AKP lideri milyonların Haziran/Gezi iradesini hedef aldı. AKP ve liderinden düzeyli bir tartışma beklemek beyhude..." ifadelerini kullandı.

Hüda Kaya ise şunları kaydetti:

Yalancı, iftiracı, adi, hırsız, zorba, cinsiyetçi, istismarcı, katil, cani, müflis, kötü!

CHP'li vekiller

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise şu ifadelerle tepki gösterdi:

469 Cuma geçti hala aynı yalanı söylüyor. Tescilli yalancı!! Zamlar geldikçe insanların sinir uçlarıyla oynuyor. 

Gezi bu ülkenin haysiyet isyanıdır. Çürük olansa senin iktidarın!..

CHP'li Engin Özkoç ve Erdoğan Toprak da tepki gösteren isimler arasındaydı.

Özkoç, "Gezi Türkiye’nin özgürlük çığlığıdır! Bugün AKP iktidarının ülkeyi getirdiği durum, Geziye katılanların ne kadar haklı itirazları olduğunu gösteriyor. Geziciler, bu ülkenin yüz akıdır. Kötü sözü aynen iade ediyoruz..." ifadelerine yer verirken Toprak şunları kaydetti:

Cami ve Kabataş yalanlarıyla #Gezi’de dezenformasyon yapan, 'böyle bir şey olmadı' diyen müezzini sürgün eden iktidar, 9 yıl sonra aynı yalana sarılarak ülkenin onurlu kadınlarına #sürtük, şerefli yurttaşlarına #çürük diyor! Halka bu hakareti yapan, kötü sözün sahibi Erdoğan.

Ali Aktaş da paylaşımında "Dilinin ayarı yine bozuldu. Doğrusu hep bozuktu da bir kez daha dışa yansıdı demek daha doğru olur. İnsanlara "hayat kadını" anlamına da gelen "sürtük" diye hitap edecek seviyeye kadar indi. Cinsiyetçilik, ağzı bozukluk, kendi deyimiyle edep haya nedir bilmeyen bir dibe çöküş bu" dedi.

İYİ Parti'den tepki

Erdoğan'a İYİ Partili isimler de tepki gösterdi.

İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bugün görülen davaasına işaret ederek "'SÜRTÜK' dedi! Biz de 'AHMAK' için adalet arıyoruz" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti İBB Grup Sekreteri Ali Kıdık da "Tövbe estağfurullah; daha neler duyacağız siyasi argoda" dedi.

"O 'sürtükler' sizin burnunuzu 'sürtecek' göreceksiniz"

Gazeteci ve aydınlar da Erdoğan'ın ifadesine tepkliydi.  

Birgün yazarı Hayri Kozanoğlu paylaşımında şunları kaydetti:

Sürtük kelimesinin bir anlamı da çok gezen kadın! Siz sokağa çıkan,hakkını arayan,sesini yükselten aktif kadınlardan nefret ediyorsunuz!
Evde oturan,itaat eden pasif kadın istiyorsunuz! Ama o 'sürtükler' sizin burnunuzu 'sürtecek' göreceksiniz!

Gazeteci Banu Güven ise tepkisini "Erdoğan’ın Gezi ile ilgili cinsiyetçi hakaret etmediği kalmıştı bir tek. #Sürtük ha! Camide de bira içildiği iddiası da bizzat müezzin tarafından yalanlanmıştı. Biri ona hatırlatsın" ifadeleriyle dile getirdi.

Ne olmuştu?

Erdoğan, henüz başbakan olduğu dönemde, Gezi eylemlerinin devam ettiği süreçte 11 Haziran 2013 tarihli konuşmasında camide içki içildiğini öne sürmüş, hatta cuma günü görüntülerini açıklayacağız demişti. Açıklamanın üzerinden 9 yıl geçti ancak o görüntüler ortaya çıkmadı.

İddialara konu olan caminin müezzini ise "Ben camide içki içen görmedim, din adamıyım yalan söyleyemem" demişti.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU