Otomata gitme devri kapandı: ABD'li firma uzaktan kumandalı otomat tasarladı

Robotlar saatte 80 ila 100 dolarlık satış yapıyor

Uzaktan kumandalı robot otomatlar saatte 8 kilometre hıza çıkabiliyor (Tortoise)

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Silikon Vadisi'nden bir şirket uzaktan kumandalı otomat geliştirdi.

Tortoise adlı firmanın Tortoise Mobile Smart Store adlı aracı çikolata, AirPod ve çorap gibi birçok çeşitli ürünü satan bir otomat olarak tasarlandı.

2019'da piyasaya giren şirketin ortak kurucularından Dmitri Şevelenko, robot otomatların özellikle spor salonu, havayolu terminali ve süpermarket işleten firmalardan ciddi talep olduğunu söyledi.

Şevelenko, robot otomatların Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ve Ulusal Buz Hokeyi Ligi (NHL) müsabakalarında satış yapan firmalar tarafından kullanıldığını, çok yakında Ulusal Beyzbol Ligi (NBL) ve Ulusal Amerikan Futbolu Ligi (NFL) maçlarında da görülebileceğini belirtti.

Otomattan ürün satın almak isteyenler, robotun haznesinden istedikleri ürünü seçip kredi kartıyla ödeme yapabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müşterilerin, Meksika'nın başkenti Meksiko'daki görevliler tarafından yönetilen robotlardan alışverişlerini tamamlaması ortalama 11 saniye sürüyor.

Robot otomatları kullanan kişilerin yüzde 30'unun hemen bir ürün daha satın aldığını söyleyen Şevelenko, "Müşteriler robotu ilk denediğinde, neler olup biteceğinden neredeyse habersiz şekilde davranıyor" dedi.

Tortoise'ın paylaştığı bilgilere göre robot otomatlar saatte 80 ila 100 dolarlık satış yapıyor. Bu rakam normal bir otomattan yapılan satıştan yaklaşık 25 kat daha fazla.

Eskiden ABD merkezli uluslararası ulaşım ağı şirketi Uber'ın mikro mobilite araçlarından sorumlu olan Şevelenko, "Bugüne dek bir otomatta en fazla 4 dolar harcayan müşteriler, şimdi 35 dolarlık kutu tatlı satın alıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'li robot şirketi Starship Technologies de şubatta yaptığı bir duyuruda süpermarket alışverişlerinin robotlarla teslim edilmesi için bir sistem kurduklarını açıklamıştı.

Tortoise'ın uzaktan kumandalı otomatlarıysa böyle bir hizmet vermiyor.

Starship Technologies CEO'su Alastair Westgarth, teslimat robotlarının insanlar tarafından kumanda edilmediğini ve tamamen otomatik bir sistemle çalıştığını ifade etmişti.



Independent Türkçe, Axios, Tech Crunch

DAHA FAZLA HABER OKU