Raisina Diyalog: Hindistan dünyaya kendini anlatıyor

Dr. Ümit Alperen Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Twitter -@raisinadialogue

Uluslararası sorunların çözümünde bir fikir birliği oluşturmak için ortak bir zemin oluşturmanın en iyi yolu da şüphesiz diyalog kurmaktır.

Bu nedenle de dünyamızın çeşitli coğrafyalarında, ülkelerinde çok taraflı uluslararası konferanslar düzenlenmekte.

Çoğumuzun yakında bildiği 1971'den beri İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu, 1963'ten beri Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı bu türden uluslararası konferansların en tanınmışları. 


Fakat özellikle 2000'lerden sonra uluslararası sistemde Batı-dışı ülkelerin de ekonomik ve politik olarak daha fazla görünür olmaya başlamasıyla, küresel sorunlarda daha fazla söz almaya ve kendilerini politika yapıcılara ve hükümet-dışı aktörlere doğrudan anlatmaya başladılar.

Aslında bu durum küreselleşmenin dolayısıyla etkileşimin artmasının da bir sonucu.

2002'den beri Singapur merkezli olarak düzenlenen Shangri-La Diyalog, Çin merkezli olarak 2002 yılından beri düzenlenen Boao Forum, Rusya merkezli olarak 2004'ten beri düzenlenen Valdai Tartışma Kulübü, Batı-dışı olarak bunların en çok bilineni. 


Raisina Diyalog nedir?

Yukarıdaki forumlara ek olarak, bu yıl ülkemiz merkezli olarak da Antalya Diplomasi Forumu da "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" teması ile bu kervana katıldı.

Yazımızın konusu olan Hindistan merkezli Raisina Diyalog ise ilk toplantısını 2016'da, yedinci toplantısını ise bu yıl 25-27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdi.

Aslında Raisina Diyalog, Singapur'un Shangri-La Diyalogu çizgisinde tasarlanmış bir forum niteliğinde.

Daha açık bir ifade ile devletlerarası olduğu kadar hükümet-dışı, bireylerin, grupların katıldığı gayrı resmi arka-kapı diplomasisi. 
 

 

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ve bağımsız bir düşünce kuruluşu olan Observer Research Foundation (ORF) işbirliği ile düzenlenen Raisina Diyalog, her yıl başkent Yeni Delhi'de düzenleniyor.

2016'dan beri Raisina Diyalog, Hindistan'ın jeo-politik ve jeo-ekonomi konularında ülkenin ve bölgenin en önde gelen konferansı konumunda. 

Yeni Delhi'de Hindistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da bulunduğu Raisina Tepesi'nden ismini alan Raisina Diyalog'a devlet başkanları, çeşitli ülkelerin bakanları, yerel hükümet yetkilileri başta olmak üzere küresel politika yapıcıların yanı sıra ulusal, uluslararası medyadan ve akademi dünyasından katılımlar olmakta.
 

 

"Terra Nova: Tutkulu, Sabırsız ve Tehlikeli"

Raisina Diyalog ilk defa 2016 yılında "Asya: Bölgesel ve Küresel Bağlantı" ana teması ile 35 ülkeden 100 civarında konuşmacı ile düzenlenmişti.

Raisina Diyalog, pandemi nedeniyle 2021 yılında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Bu yıl ise yüz yüze 25-27 Nisan'da düzenlenen Raisina Diyalog, 100'e yakın oturumla, 90 ülkeden 210 konuşmacının katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu sene "Terra Nova: Tutkulu, Sabırsız ve Tehlikeli" (Terra Nova: Impassioned, Impatient, and Imperilled) ana teması ile toplanan Raisina Diyalog, demokrasiden teknolojiye, küresel sağlığa ve Hint-Pasifik bölgesine kadar bir dizi güncel konuyu kapsayan altı başlığa odaklandı.

Konferansların belirlediği ana tema bir bakıma ev sahibi ülkenin dış politikadaki önceliğini de göstermesi açısından önemli.

Dolayısıyla bu temalar Hindistan dış politikasının da ana hedefleri olduğu söylenebilir. 
 

Mondi Leyen.jpg
Hindistan Başbakan Narendra Modi ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen


Başbakan Narendra Modi'nin önceki konferansların aksine bu sefer konuşma yapmadığı bu yılki Raisina Diyalog'un baş onur konuğu ise Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen idi.

Açılış konuşmacısı olan Von der Leyen konuşmasına Rusya'nın Ukrayna işgali ön planda çıktı.

Von der Leyen konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve işgali Birlemiş Milletler Sözleşmesi'nin temel ilkelerinin ihlali olarak niteledi.
 

Von der Leyen.jpg
Von der Leyen

 

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Ukrayna konusunda Hindistan'a yönetilen eleştirilere Batı'yı Asya'daki krizlerde "kurallara dayalı düzeni" savunmadaki eksiklikleri üzerinden eleştirdi.

Ayrıca Jaishankar, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi sırasında Batı'nın tavrına eleştirel olarak atıfta bulundu.
 

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar.jpg
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar

 

Von der Leyen'in yanı sıra, İsveç eski Başbakanı Carl Bildt, Kanada eski Başbakanı Stephen Harper, Maldivler eski Başkanı Mohamed Nasheed ve Avustralya eski Başbakanı Anthony Abbott katılımcılar arasındaydı.

Ayrıca Arjantin, Ermenistan, Avustralya (çevrimiçi), Guyana, Nijerya, Norveç, Litvanya, Lüksemburg, Madagaskar, Hollanda, Filipinler, Polonya, Portekiz ve Slovenya dışişleri bakanları da Raisina Diyalog'a katıldı. 


Raisina Diyalog'un amacı ne?

Hindistanlı yetkililere göre Raisina Diyalog'un temelde genel olarak iki amacı var. İlk olarak Asya-içi entegrasyonu için gelecekte fırsatları ortaya çıkarmak ve Asya'nın dünya ile entegrasyonuna katkıda bulunmak.

İkinci olarak ise Hindistan'ın Hint Okyanusu bölgesinde oynadığı rolü ve ortaklarıyla bölgesel bir düzen kurabileceğini ortaya koymak.

Bu amaca uygun olarak da her yıl küresel sistemdeki gelişmelere bağlı olarak belirlenen temalarla Hindistan, Raisina Diyalog'da her kesimden muhataplarına ve misafirlerine kendi pozisyonunu doğrudan anlatma fırsatı buluyor. 


Raisina Diyalog'un niteliği dikkate alındığında katılımcıların hangi ülkeden katıldığı da Hindistan'ın ileriki dönemlerde dış politikasını nasıl şekillendireceği konusunda da ipucu vermekte.

Çin, Rusya, ABD, Japonya gibi ülkelerden konuşmacı olarak üst düzey bir yetkili katılmazken Avrupa'dan ve Batılı olarak niteleyebileceğimiz ülkelerden katılımın yoğunluğu dikkat çekici idi.

Von der Leyen'in açılış konuşmacısı olarak katılması da özellikle küresel sorunlara bakışta kendisine AB'yi yakın gördüğünü ve ortak çalışmak istediği sonucuna varılabilir.

Bu çerçevede de bu yılki Raisina Diyalog'un teması ve katılımcılar Hindistan'ın önümüzdeki dönemde diplomatik etkisini ve angajmanını artırarak küresel sorunlarda 'dengeli ve yatıştırıcı' bir pozisyonda bir aktör olarak kendini konumlandırmak istediğini söyleyebiliriz.

Özellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi Dışişleri Bakanı Jaishankar'in Rusya konusunda eleştirilere verdiği cevap önemlidir.

Fakat özellikle Hint-Pasifik'teki sorunlar başta olmak üzere bölgesel sorunlarda yaklaşımının farklı olabileceğini söylenebilir. 


Sonuç yerine

Bu yıl yedincisi düzenlenen Raisina Diyalog, dünyanın Hindistan'ın uluslararası ilişkilerde daha aktif bir rol oynama konusundaki artan isteğini göstermesi açısından önemli bir fırsat.

Raisina Diyalog'un ilk düzenlendiği 2016'dan itibaren ana temalarına bakınca bu açık bir şekilde görünmekte.

Aslında Raisina Diyalog diğer uluslararası forumlarla kıyaslandığında henüz genç bir platform olmasına rağmen Hindistan'ın hem bölgesel hem de küresel düzeyde yükselen bir ivmeye sahip olması ilerleyen yıllarda potansiyeli daha da artabilir.

Hindistan'ın kendi devasa ekonomik ve politik ölçeğine ek olarak hem Rusya hem de Batı ile dengeli bir ilişki içerisinde olması da bu konumunu güçlendirmekte. 


Küremizde bu türden resmi ve medyadan, akademiden vb. gayrıresmi kişilerin, grupların, sivil toplumun gayrıresmi olarak bir araya gelerek küresel ve bölgesel sorunları karşılıklı olarak tartışması dünya barışına bir nebze de olsa katkı sunması açısından oldukça önemli.

Dolayısıyla Raisina Diyalog gibi sadece politika yapıcıların değil sivil toplumun, akademi ve medya dünyasından da her kesimden insanların grupların katıldığı bu türden toplantılar dikkatle takip edilmesinde fayda var.

Özellikle her gün daha fazla savaş tamtamlarının çalındığı dünyamızda. Bu nedenle de dünyanın her kıtasında, bölgesinde bu türden forumların sayısının artması umuduyla. Konuşmak savaşmaktan her zaman daha evladır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU