Fahrettin Altun: Sosyal medya düzenlemesinden yalan bilgilerle kamu düzenini bozmaya çalışanlar rahatsız olur

"Bu düzenlemeye karşı en çok sesi çıkanların, en çok yalan ve dezenformasyon üretenler ve yayanlar olduğunu göreceksiniz"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı  Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda bugün düzenlenen "Türk Basın Tarihini Yeniden Düşünmek Sempozyumu"nda konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İfade özgürlüğü geçmişte olmadığı kadar genişletildi"

Medya özgürlüğü ve ifade hürriyetinin bugün geçmişte olmadığı kadar genişletildiğini ve  bu gerçeğe rağmen basın özgürlüğü, ifade hürriyeti gibi kavramlar, içeride ve dışarıda ülke aleyhine çarpıtılmış ve istismar edilmiş yaklaşımlarla Türkiye aleyhtarlığının bir malzemesi olarak kullanılmaya çalışıldığını savunan Altun, "Bir kısım basının, yerli ve milli çizgide durmak yerine bugün hâlâ müstemleke zihniyetin adeta borazanlığını yaptığını görüyoruz. Bu tip yayın politikalarının kamu yararının önüne geçmesi, medyanın demokratik sistemlerde oynadığı kritik rolü zayıflatan bir unsura dönüşmüştür" dedi.

"Sosyal ağlar kolaylıkla suiistimal ediliyor"

Sosyal medya merkezli enformasyonun da dezenformasyonun da kısa zamanda geniş kitlelere yayılmasının dijital kuşatmaya yol açtığını ifade eden Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yanlış, eksik, hatalı, kurmaca, yanıltıcı haberler, sosyal medyayı devasa bir yankı odasına çeviriyor. Yankı odalarında bu düşünceler sorgulanmadan kabul ediliyor. Denetim ve kontrol mekanizmasının olmadığı sosyal ağlar, kolaylıkla etki ajanları ve terör örgütleri tarafından suiistimal ediliyorlar. Ne yazık ki sosyal medya platformları da bunlara göz göre göre müsaade ediyor

"Düzenlemeye karşı çıkanlar, dezenformasyon üreten ve yayanlar"

İftira, hakaret, karalama, itibar suikastlarını her mecrada engellemek durumunda olduklarını söyleyen İletişim Başkanı Altun, "Bizim vatandaşlarımız da haklarının korunmasını, özgürlüklerinin garanti altına almasını devletinden bekliyor" dedi.

Yalan haber ve dezenformasyonla kamu düzenini bozmanın ve kişilik hakkına saldırmanın suç kabul edilmesi  ve bu suçun hukuki çerçevede karşılıksız bırakılmaması gerektiğini ifade eden Fahrettin Altun, AK Parti tarafından hazırlanan, basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren kanun teklifine ilişkin de şunları söyledi:

Bu düzenlemeden, dezenformasyon yapanlar, kişilik haklarına saldıranlar rahatsız olurlar. Bu düzenlemeden, yalan ve çarpıtılmış bilgilerle kamu düzenini bozmaya çalışanlar rahatsız olurlar. Bu düzenlemeden, haber özgürlüğünü ipotek altına almaya çalışanlar rahatsız olurlar. Bu düzenlemeden, ancak siyaset sahnesini ve toplumsal huzuru zehirlemeye çalışanlar rahatsız olurlar. Bu düzenlemeye karşı en çok sesi çıkanların, en çok yalan ve dezenformasyon üretenler ve yayanlar olduğunu göreceksiniz. Yasa teklifi etrafında yapılan tartışmalar, esasen kimin demokrasinin yanında, kimin karşısında yer aldığını net bir şekilde ortaya koyuyor

"Düzenleme ile ifade hürriyeti ve kişisel haklar korunuyor"

Yapılan düzenlemeyle temel hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmediğini, demokratik hakların zedelenmediğini savunan Altun, "Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve kişilik hakları en geniş şekilde korunuyor. Yapılacak değişikliklerle internet haber siteleri ve çalışanlarının haklarına dair de ilerici adımlar atıldığın görüyoruz. İnternet haber sitelerinin de resmi ilan ve reklamları yayınlayarak süreli yayınların faydalanabileceği imkanlardan faydalanması öngörülüyor" diye konuştu.

Altun, " Dijital medya alanında geleceğe hazırlanarak, tanımlanan değil tanımlayan ülke şiarını tüm medya enstrümanlarıyla hayata geçirmeliyiz. Ülkemiz bölgesel güce, küresel aktöre dönüştüğü dönemde Türk basını da bu vizyonu içselleştirilerek hareket etmelidir" dedi.

 

ANKA, AA

DAHA FAZLA HABER OKU