NASA, Güneş'in daha önce hiç görülmemiş kısımlarını keşfetmek için yelkenli tasarlıyor

Güneş yelkenleri yalnızca çarpışan fotonların momentumu aracılığıyla Güneş'in kutuplarına gitmek için kullanılabilir

(NASA/​MacKenzi Martin)

NASA, Güneş'in kutuplarını keşfetmek için kullanılacak bir Güneş yelkenlisi konsepti üzerine çalışıyor.

Kırınımsal Güneş Yelkenciliği (Diffractive Solar Sailing) projesi adı verilen konseptte Güneş ışığının uzayda ilerlemek ve Güneş'in daha önce hiç görülmemiş kısımlarını ziyaret etmek için kullanılması planlanıyor.

Güneş yelkenlisi, Dünya'da rüzgarın kullanıldığı yelkenlere benzer şekilde işliyor. Fakat uzay boşluğunda hareket etmek için hava basıncındaki değişiklikler yerine yelkenin yansıtıcı yüzeyinden sıçrayan fotonların momentumunu kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yelkenler büyük aynalara benziyor ve aracın roketler ve geleneksel yakıtla mümkün olmayan hızlara çıkmasını sağlıyor. Ayrıca bunların hareketli parçaları yok ve asla yıpranmaz.

Yansıtıcı Güneş yelkeni tasarımlarının bazı dezavantajları da var: Bunların genellikle büyük ve ince olmaları gerekiyor ve Güneş ışığının geldiği yönle sınırlı oluyor. Bu da hız ve navigasyon arasında bir ödünleşme yaratıyor.

Diğer yandan, bu yeni Güneş yelkenlisi tasarımı uzayda daha iyi seyahat etmek için kırınımı (ışığın engellerin etrafında yayılma veya bükülme şekli) kullanıyor. İnce filmlerin içine yerleştirilmiş küçük ızgaralar yelkenin ışığı kırmasına olanak tanıyor. Bunun amacı geniş, gevşek bir yapıyı hareket ettirmek zorunda kalmadan yörüngesel manevralar için daha verimli olacak bir kuvvet sağlamak.

ABD'nin Maryland eyaletindeki Laurel'de yer alan Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan makine mühendisi Amber Dubill "Kırınım aslında gelen ışığın yönlendirildiği açıyı ayarlama imkanı tanır" dedi. Bu aynı zamanda yelken üzerinde holografik bir gökkuşağı etkisine neden olur.

Dubill, "Bu teknolojinin çok sayıda görevin mimarisini geliştirmenin yanı sıra helyofizik topluluğunun benzersiz Güneş gözlem kapasitesine yönelik ihtiyacını da önemli ölçüde etkilemeye hazır" dedi.

Kırınımsal yelken tasarımını genişletip genel yelkenli konseptini geliştirmedeki hedefimiz kırınımsal hafif yelken teknolojisini kullanarak ileri tarihli bir gösteri görevinin zeminini hazırlamak.

Güneş yelkenleri geçmişte de denenmişti. 1970'lerde Carl Sagan bu fikri popülerleştirmeye çalışmış fakat NASA'yı gerçekten bir Güneş yelkeni inşa etmeye ikna edememişti.

2010'a gelindiğinde ise Japon uzay ajansı Venüs'ün yakınından geçmesi planlanan ve çok büyük olmayan kare şeklindeki Güneş yelkenlisi Ikaros'u fırlatmıştı. İnsanlık şu anda Dünya'nın, Mars'ın ve gelecekteki yıldızların ötesine bakarken bu teknolojinin roketle çalışan tahrik sistemleri karşısında cazip bir alternatif olması muhtemel.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU