Erdoğan: Elon Musk ile görüşmemde "Sigara tüketimine karşı da para harca" diyeceğim

Dünya Tütünsüz Günü programında konuşan Erdoğan, "Sigara içiyorsa 'Seni sevdiğimiz için gel sigarayı bırak' diyorum. Elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum Cumhurbaşkanı olarak. Yapmam gereken ne? Ona zarar verecek bir şeyi ondan almak" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması"na katıldı.

Programda konuşan Erdoğan, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nün toplumumuzun her kesiminde bu ölümcül tehlikeye karşı farkındalık oluşturmasını diliyorum" dedi.

"Tütün salgını önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri ile ilk sırada yer alması sebebiyle en büyük küresel sağlık tehdididir" diyen Erdoğan şunları söyledi:

Ülkemizin her yıl 100 bin insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen bu salgınla mücadelede arzu ettiğimiz yerde değiliz. Hükümetimizin sağlıklı gençler politikalarını tütün, alkol, uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı ile mücadele eksenli olarak sürdürdük.

Gerçi bilinen sigara markaları yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi bu mücadelenin arkasından dolanmak isteyenler de yok değil. Hepsinin farkındayız.

"Vatandaşın elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum"

Katılımcılardan birinin, yıllar önce annesine sigarayı bırakması için telkinde bulunduğunu hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Sigaranın kapalı mekandaki zararı açık mekandakine göre çok çok daha zararlı. Doktorun ilk sorusu 'Sigara içiyor musun?' Bunu kime soruyor, kanserli hastaya soruyor. Sigara içiyorsa 'Seni sevdiğimiz için gel sigarayı bırak' diyorum. Elinde sigara varsa paketi almaya yelteniyorum Cumhurbaşkanı olarak. Yapmam gereken ne? Ona zarar verecek bir şeyi ondan almak. Burada ufak bir sigara müzesi de kurduk. 

Bir katılımcının tütün ürünlerinden alınan vergilerin artırılması ve bu gelirin sigara ile mücadelede kullanılması talebine de yanıt veren Erdoğan, "Devamlı artırıyoruz. Bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem suluda hem sigarada artırıyoruz. Fakat aç sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor. Rakıyı, birayı almaktan geri durmuyor. Yeterki alayım diyor" ifadelerini kullandı.

"Elon Musk'la ilk görüşmemde 'sigara tüketimine karşı da para harca' diyeceğim "

Katılımcıların açıklamalarını da dinleyen Erdoağan, bir gencin, "Türün endüstrisinin çizgi filmlerde dahi gençleri etkilemek için fırsatı kaçırmadığını biliyoruz. Çalışmalarda sigaraya özendirme oluyor" yorumuna ise şu yanıtı verdi:

Elon Musk'la ilk görüşmemde diyeceğim ki; "Bu sigara tüketimine para karşı da harca". Çok değişik yerlere para harcıyor. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zor sokuyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU