Guardian: Çin'in Pasifik ülkelerine ziyaretlerinde gazeteciler engellendi

"Görünüşe göre Çin'le ilgili durumlarda herkes işleri kapalı kapılar ardından yürütüyor"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Fiji Başbakanı Frank Bainimarama'nın basın toplantısında gazetecilerin sorularını sormasına izin vermediği savunuldu (AFP)

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Pasifik ülkelerine düzenlediği gezilerde, Çinli yetkililerin ülkelerdeki gazetecilerin Yi'ye soru sormasını engellediği öne sürüldü.

Yi, 26 Mayıs - 4 Haziran'da Pasifik ülkelerine gerçekleştirdiği diplomatik ziyaretleri devam ettirirken, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, basın açıklamalarında gazetecilerin bakana soru sormasına izin verilmediğini iddia etti.

Guardian'da çalışan ve Yi'nin Pasifik'teki görüşmelerini takip eden Fijili gazeteci Lice Movono, Yi'nin Fiji'deki ziyareti sırasında Çinli yetkililerin gazetecileri engellemeye çalıştığını öne sürdü.

Movono, ziyareti takip etmesine izin verilen gazetecilerin basın kartlarının açıklama yapılmadan iptal edildiğini de savundu.

Gazeteci, "Başından beri büyük bir gizlilik vardı. Hiçbir şeffaflık yoktu ve erişim hakkı sağlanmadı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Movono, Yi ile Fiji Başbakanı Frank Bainimarama'nın pazartesi günkü toplantısının Çinli yetkililer tarafından yönetildiğini savunarak, "Bize soru soramayacağımızı söylediler. Buna rağmen bazılarımız bağırarak soru sorunca, Çinli yetkililerden biri de bize bağırarak susmamızı söyledi" dedi.

Polislerin kendisiyle ve kameraman arkadaşıyla iletişime geçtiğini söyleyen Movono, başkent Suva'da görüşmenin gerçekleştiği Grand Pacific Hotel'den çıkarıldıklarını iddia etti.

Movono, "Fiji'de gazeteci olmak sürekli hapis endişesiyle yaşamak demek. Gazetecilik suç haline gelmiş durumda. Fakat yabancı ülkeden gelen yetkililerin sizi kendi ülkenizde engellemesi yepyeni bir seviyeydi" ifadelerini kullandı.

Avustralya'daki kamu yayımcısı ABC ekiplerinin de aynı gün düzenlenen Pasifik Adaları Forumu'nda kendilerine katılım izni verilmesine rağmen çekim yapmalarının engellendiği bildirildi. Movono, Çinli yetkililerin ABC kameramanlarının önünde durarak görüntü almalarını engellediğini iddia etti.

Yi'nin Solomon Adaları'na 26 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ziyaret de Solomon Adları Medya Birliği (MASI) üyeleri tarafından boykot edilmişti. MASI mensupları, Kovid-19 kısıtlamaları sebep gösterilerek gazetecilerin basın toplantısına alınmadığını öne sürmüştü.

MASI Başkanı Georgina Kekea, "Durum bizim için çok endişelendirici. Genelde Solomon Adaları'nda işimizi yapabilmek için iyi bir özgürlüğe sahibiz. Fakat bu etkinliklerde bizi engelliyor gibiydiler. Görünüşe göre Çin'le ilgili herhangi bir şey söz konusu olduğunda herkes işleri kapalı kapılar ardından yürütüyor. Çok rahatsız edici" dedi.
 


Çin'in Asya-Pasifik hamleleri

Geçen hafta Pekin yönetiminin, Asya-Pasifik bölgesindeki 10 ülkeyle "Ortak Kalkınma Vizyonu" adlı bir anlaşma imzalamayı planladığı ortaya çıkmıştı.

Çin bu anlaşmayla ada ülkelerinin kolluk kuvvetlerinin eğitilmesini, hukuksal işbirliklerinin geliştirilmesini, ortak balıkçılık ve denizcilik planlamaları yapılmasını ve serbest ticaret bölgeleri oluşturulmasını hedefliyor.

Öte yandan pazartesi günü düzenlenen görüşmelerde Çin ile Tonga, Solomon Adaları, Fiji, Kiribati, Samoa, Vanuatu, Papua Yeni Gine, Doğu Timor, Mikronezya ve Niue arasında anlaşma için mutabakata varılamamıştı.

Çin'in halihazırda başka alanlarda Solomon Adaları, Kiribati ve Vanuatu'yla anlaşmaları mevcut.

ABD, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya ise Çin'in bölgedeki son hamlelerinden endişe duyduklarını belirtmiş, Pekin yönetiminin buradaki askeri ve ekonomik nüfuzunu artırmayı hedeflediğini öne sürmüştü.

Yi'nin Asya-Pasifik'teki ziyaretlerinde 10 günde 8 ülkeyle görüşmesi planlanıyor.

Çin Dışişleri Bakanı, bugüne dek Solomon Adaları, Fiji, Kiribati, Samoa'yı ziyaret etti.

Yi'nin bugün Tonga'ya gitmesi, ardından da Vanuatı, Papua Yeni Gine ve Doğu Timor'a geçmesi öngörülüyor.



Independent Türkçe, Guardian, ABC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU