Erdoğan'ın temelini attığı fabrika sökülüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri tarafından temeli atılan BMC'nin Sakarya'daki fabrikası sökülüyor

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani ve bakanların katıldığı törenle temeli atılan BMC'nin Sakarya Karasu'daki fabrikasında söküm işlemleri başladı.

Fabrika için Karasu’da deniz kenarında bulunan 2 bin 200 dönümlük Hazine arazisi BMC’ye yaklaşık üç yıl önce 49 yıllığına hibe olarak verilmişti. 

Erdoğan: 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan temel atma töreninde yaptığı konuşmada "Bu tesiste tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, ticari araç ve motor fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak BMC üretim üssü  tüm etaplarıyla üretime geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yine tesisin bütün üniteleriyle hizmete girdiğinde ülkemiz ekonomisine senelik 5 milyar dolarlık bir katma değer oluşturmasını bekliyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız haricinde katar başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesine yıllık 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. tamamı 2023 senesinde hizmete girecek bu devasa üretim üssünün 100 bin metrekarelik ilk fazının temelini atıyoruz. Sakarya Karasu’ya şehrimizle birlikte tüm Türkiye’nin iftihar kaynağı olacak muhteşem bir yatırım tesisini kazandırmış olacağız" demişti.

O dönem BMC Yönetim Kurulu Üyesi olan Taha Yasin Öztürk ise fabrikanın 2020 başında hizmete gireceğini söylemişti.

2021 yılının haziran ayında BMC’nin Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait yüzde 50.1’lik hissesi resmen Tosyalı Holding’e satıldı. 

Cumhuriyet'ten Mehmet Oflaz'ın haberine göre BMC’yi devralan Tosyalı Holding ise Karasu’da firmaya tahsisli araziye yatırım yapmaktan vazgeçti. Tosyalı’nın kararının ardından fabrika inşaatının söküm çalışmaları başladı. Fabrika parçalarının kamyonlarla Ankara’nın Kahramankazan ilçesine götürüleceği öğrenildi. 

 

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU