Mona Lisa'ya pastalı saldırı

Saldırının iklim değişikliğine dikkat çekmek için gerçekleştirildiği bildirildi

Mona Lisa tablosuna saldıran kişinin kimliği henüz bilinmiyor (Twitter/@lukeXC2002)

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen Mona Lisa tablosuna bir adam saldırdı. Müzeye peruk ve tekerlekli sandalye kullanarak yaşlı bir kadın kılığında giren kişi cam bir çerçevenin içinde muhafaza edilen tabloya pasta fırlattı. 

Tablonun görüntüleri sosyal medyada viral oldu. 

Tanıklara göre La Gioconda ya da Jakond diye de anılan tabloya yaklaşan kişi aniden tekerlekli sandalyeden kalkarak saldırısını gerçekleştirdi. 

Güvenlik görevlileri söz konusu kişiyi salondan çıkarırken müzedeki diğer ziyaretçiler cam çerçevesi pastaya bulanan tablonun fotoğrafını çekmek için birbirleriyle yarıştı.

 

 

Saldırgan amacının iklim değişikliğine dikkat çekmek olduğunu söyledi. Adı açıklanmayan saldırgan salondan çıkarılırken, "Dünya'yı düşünün, Dünya'yı düşünün, gezegeni yok etmeye çalışanlar var. Buna dair düşünün. Tüm sanatçılar Dünya'yı düşünmenizi söylüyor, tüm sanatçılar Dünya'yı düşünüyor. İşte bu yüzden yaptım, gezegeni düşünün" diye bağırdı.

 

 

Leonardo da Vinci'nin 1503 ve 1519 yılları arasında ürettiği ve sanat tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Mona Lisa, cam bariyer sayesinde herhangi bir zarar görmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Mona Lisa tablosu ilk kez saldırıya uğramıyor. 2009'da Rus bir kadın da elindeki çayla dolu fincanı tabloya fırlatmıştı. Eser 1974'te Tokyo Ulusal Müzesi'nde sergilenirken tekerlekli sandalyeli bir kadın tabloya kırmızı sprey boya sıkmış ve müzenin engelliler için rampalar koymamasını protesto etmişti. 

1956'daysa Bolivyalı bir öğrenci tabloya taş fırlatmış ve koruyucu camın kırılmasına ve eserin zarar görmesine neden olmuştu. 

Mona Lisa, 1911'de çalınmış ve yaklaşık üç yıl boyunca bulunamamıştı.

 

Independent Türkçe, Marca, Ladbible

DAHA FAZLA HABER OKU