Ukrayna askerlerini Sovyet bayrağıyla karşılayarak gündem olan Anna İvanova'dan Putin'e çağrı

"Sovyet bayrağı barış bayrağıdır"

Heykeli yapılan Anna İvanova, Sovyetler Birliği döneminde hayatın daha iyi olduğunu söyledi (TASS)

Moskova'nın kontrolü ele geçirdiğini duyurduğu Mariupol'de, Sovyet bayrağını çiğneyen Ukraynalı askerlerle tartışan "Anya Nine", Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslendi.

Anna İvanova, Washington Post'a (WP) yaptığı açıklamada savaşın iki ülke için de "büyük felaket" olduğunu söyledi.
 


İvanova, 7 Nisan'da sosyal medyada viral olan videoyla ünlenmişti.

Martta meydana gelen olayda yaşlı kadın, bölgeye gelen Ukraynalı askerleri Rus zannederek onları karşılamak için elinde Sovyet bayrağı taşıyarak yanlarına gitmişti.

Ukraynalı askerse bayrağı alıp İvanova'ya yemek vermiş fakat daha sonra bayrağı yere atıp üzerine basınca yaşlı kadın "Benim ailem bu bayrak uğruna öldü" diyerek yemeği askere geri vermişti.
 


Kremlin yanlıları ve devlet medyası da görüntüleri kullanarak Rus askerleri "kurtarıcı" olarak gören Ukraynalıların da olduğunu savunmuştu.

Tam adı bugüne dek bilinmeyen kadının heykeli, 25 Nisan'da Ukrayna sınırındaki Rus şehri Belgorod'da da dikilmişti. Heykel saldırıya uğrayarak parçalanmış, saldırgana 15 gün hapis cezası verilmişti. İnavona'nın bir heykeli de Mariupol'e dikildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidardaki Birleşik Rusya partisinin genel sekreteri Andrey Turçak, 4 Mayıs'ta Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, heykelin fotoğraflarına ve Putin'in yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun konuşmasına yer verdi.

Leninski Komsomol Meydanı'ndaki heykelin açılışında Kiriyenko, "Anya Nine tüm Rus dünyası için anavatanın sembolüdür. Maalesef onun tam adını bilmiyoruz fakat kesinlikle öğreneceğiz ve kendisine teşekkür edip önünde eğilme fırsatı bulacağız" dedi.

Rusya'da bir kahraman haline gelen kadınla ilgili yapılanlar bunlarla sınırlı değil. Rusya'da ve Ukrayna'nın istila altındaki bölgelerinde Anya Nine'nin başka pek çok görüntüsü de kullanıldı.

"Ukrayna onlara dokunmadı"

Ancak yaşlı kadın bu ünden rahatsız olduğunu söyledi. "Keşke Putin'i arayıp ona, 'Bu sorunu savaş olmadan çözmek neden imkansızdı? Ne sizin çocuklarınız ne de bizim çocuklarımız ölmek zorunda kalmayacaktı. Ukrayna ve Rusya için büyük bir felaket' diyebilsem" ifadesini kullanan İvanova, şöyle konuştu:

Biz, Ukrayna, Rusya'ya ne yaptık da bizi öldürmeleri gerekti? Bunu Rusya başlattı. Ukrayna onlara dokunmadı.

Savaşın başlangıcından bu yana elektriği kesik olan bir evde eşi İvan İvanova'yla yaşayan 69 yaşındaki İvanova, Sovyet bayrağının Putin'i veya savaşı desteklemekle ilgisi olmadığını belirtti:

Bana göre bu barış bayrağı, Almanya'da savaşı sona erdiren bayrak. Bu bir kötülük bayrağı değil bir sevgi bayrağıdır.

İvanova evinin çevresinde çatışmaların sürdüğünü, sık sık kiliseye gittiklerini ve savaşın bitmesini istediklerini açıkladı:

Savaş devam ediyor ve mermiler her gün bize doğru geliyor... Şu an bahçemizi ekiyoruz ama yarın ne olacağını bilmiyoruz. Hayat bir pamuk ipliğine bağlı.

"Geçmişinde yaşıyor"

Videoda Sovyet bayrağını üzerine basan Üsteğmen Viktor Kostenko, ilk başta reddetse de ailenin yemeği aldığını öne sürdü. Kostenko, sonraki günlerde de aileye sık sık yemek getirdiğini iddia etti.
 


İddiaya göre Üsteğmen, İvanova'yla sık sık görüştü:

Arkadaş olduk. Bu kişi bilgiye aç, dünyada neler olup bittiğine dair hiçbir fikri yok. Geçmişinde yaşıyor.

WP, Ivanova ve eşinin 2 bin 500 grivnalık (yaklaşık 1400 TL) emekli maaşıyla yaşadığını ve Ukraynalı gönüllülerin aileye her gün yemek getirdiğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 96. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından 27 Mayıs'ta yapılan açıklamada, savaşta en az 4 bin 31 sivilin öldürüldüğü, 4 bin 735 sivilin yaralandığı kaydedildi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Birleşmiş Milletler

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU