ABD Orman Hizmetleri, New Mexico tarihinin en büyük orman yangınını başlattığını itiraf etti

Aşırı sıcak ve kuru hava, kontrollü yangınların uygulanmasını zorlaştırıyor

Büyük yangının nisan başında bitmesi gerekiyordu (Santa Fe New Mexican)

ABD Orman Hizmetleri (USFS), New Mexico'da bir araya gelerek eyaletteki en büyük orman yangınına dönüşen iki yangından birini kuruluşun başlattığını itiraf etti.

USFS cuma günü yaptığı açıklamada, Calf Kanyonu Yangını'nın kuruluşun kış boyunca kurguladığı planlı yangından çıktığını söyledi. Kuruluş planlı yangının fark edilmeden içten içe yanmaya devam eden bir "uyuyan yangına" dönüştüğünü belirtti. 

USFC, Calf Kanyonu Yangını'na 9 Nisan'a kadar yanıp kül olduğunu düşündükleri dalların "köz yığınının" neden olduğunu ifade etti. Ancak yanmış dallar daha sonra, 10 gün sonra 19 Nisan'da yeniden alevlenip çevreleme hatlarını aştı.

Ardından 22 Nisan'da kuruluş, bir "rüzgar olayının" yangının önemli ölçüde yayılmasına ve Calf Kanyonu Yangını'nın Hermits Peak Yangını'yla birleşmesine yol açtığını söyledi. Hermits Peak Fire'ın da çevreleme hatlarının ötesine taşan planlı yangından kaynaklandığı bildirildi.

 

Santa Fe New Mexican
Ancak yanmaya devam etti ve başka bir yangınla birleşti (Santa Fe New Mexican)

 

İki alev birleşerek 1263 kilometrekarelik (312 bin 320 dönüm), yani neredeyse Büyük Londra büyüklüğündeki dağ ormanları ve vadilerini küle çevirdi, yüzlerce evi yok etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, yaptığı açıklamada, "Orman Hizmetleri yangın inceleme görevlileri, Santa Fe Ulusal Ormanı'nın (SFNF) Pecos/Las Vegas Korucu Bölgesi'ndeki Calf Kanyonu Yangını'nın, nisanda yeniden ortaya çıkmadan önce ocaktan itibaren kışın gerçekleşen üç kar olayı süresince yüzeyin altında hareketsiz kalan köz yığınından kaynaklandığını belirledi" diye belirtti.

New Mexico Valisi Michelle Lujan Grisham yaptığı açıklamada, USFS'nin eylemlerinin neden olduğu acı ve ıstırabın "ölçülemeyeceğini" söyledi.

 

 

Söz konusu orman yangınının, Amerikan Yerlileri'nin yüzyıllardır kullandığı ormanları yok ettiği bildirildi.

Grisham, attığı bir dizi tweet'te şunları söyledi:

ABD Orman Hizmetleri'nin bu korkunç krize neden olan eylemlerin sorumluluğunu üstlenmesini takdir ediyorum. Federal hükümetin yangın yönetimi uygulamalarını etraflıca incelemesi ve hızla değişen iklimi hesaba kattığından emin olması gerektiği aşikâr.

Bazı uzmanlar, kuru bitki örtüsünü temizlemek ve yıkıcı orman yangınlarını önlemek için bilimin desteklediği bir yöntem olarak planlı orman yangınlarını öneriyor.

 

Santa Fe New Mexican
İtfaiyeciler, New Mexico'daki Taos County hattının yakınındaki 518 numaralı otoban boyunca çalılar ve çöpleri temizleyerek kulübelerden uzaklaştırıyor​​​​​​​ (Santa Fe New Mexican)

 

Yerli topluluklarının da orman yangınları riskini azaltmak amacıyla kontrollü yangınlar oluşturmak için kasıtlı ateş kullanmaya dair uzun bir geçmişi var.

Öte yandan NASA'daki bilim insanları da dahil uzmanlar, iklim değişikliğiyle şiddetlenen aşırı sıcak ve kuru havanın yanı sıra orman yangını mevsiminin uzamasının, kasıtlı yangınları önleyici bir yöntem olarak kullanmayı zorlaştırdığını söylüyor.

Santa Fe Ulusal Ormanı (SFNF) Sorumlusu Debbie Cress yaptığı açıklamada, "Santa Fe Ulusal Ormanı karmaşık, tüm riskli durumları yönetmeye tamamen hazır olan 1. Tip olay yönetimi ekiplerinin desteğiyle bu yangınları bastırmaya yüzde 100 odaklanmış durumda" dedi.

Cress şunları ekledi:

Daha büyük, daha sıcak orman yangınları, tarihi kuraklık seviyeleri, artan sıcaklıklar, böcekler ve hastalıklar da dahil olmak üzere karşılaştığı pek çok stres etkenine karşı ormanın dayanıklılığını artırarak bize emanet edilen kamu arazilerini yönetmek bizim yükümlülüğümüz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU