63 yaşındaki aktivist, kendi elektrikli arabasını üretti: "Biraz delirmiş olmanız lazım"

"Petrol şirketlerine bana motivasyon sağladıkları için teşekkür ederim"

Rosemary Penwarden, arabasına ve evine bahçesinde kurduğu 27 güneş enerjisi paneliyle güç sağlıyor (Stuff)

Yeni Zelanda'da 63 yaşında bir kadın, güneş enerjisiyle şarj edilebilen bir elektrikli araba yaptı.

Rosemary Penwarden, üç yıl önce bir oto hurdacıdan 1993 model Honda City marka bir araç aldı. Daha sonra otomobilin içten yanmalı motorunu söküp, yerine yeni bir şanzıman ve elektrikli motor yerleştirdi.

Kaputun altına 24, bagaja da 56 pil ünitesi ekleyen Penwarden, torunlarıyla birlikte yaşadığı evinde kullandığı güneş enerjisi sistemiyle pillerin şarj edilebileceği bir düzenek oluşturdu.

Penwarden, arabasını dönüştürmek için soğutma mühendisi olarak çalışan arkadaşı Hagen Bruggemann'dan da destek aldı.

İkilinin 8 ila 10 ayda hazırladığı araba, işçilikle birlikte yaklaşık 24 bin dolara mal oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Penwarden, bu süreçte yoğun çalıştıklarını belirterek "Biraz delirmiş olmanız lazım. Bana motivasyon sağladığı için petrol şirketlerine teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Güney Adası'ndaki Otago bölgesinde yaşayan ve burada petrol şirketlerinin çalışmalarına karşı eylemler düzenleyen Oil Free Otago grubunun sözcülüğünü de yapan aktivist, "Petrole bağımlı olmadan yaşamak ve şirketlere burada ihtiyacımız olmadığını göstermek için beni motive ettiler" ifadelerini kullandı.

Yollarda aracını rahatlıkla sürebildiğini söyleyen Penwarden, "Frida" adını verdiği otomobilinin tek şarjla 120 kilometre gidebildiğini ve ileride masrafını çıkaracağını düşündüğünü söyledi.

Öte yandan normal bir arabayı elektrikli otomobile dönüştürmenin belirli masraflar yarattığının altını çizen aktivist, Yeni Zelanda hükümetinden bu şekilde araçlarını dönüştürmek isteyenlere destek sağlamasını da talep etti.

Penwarden, "Sadece bunun yapılabileceğini göstermek bile paha biçilemez bir şey. En önemli meseleyse çevreyi en fazla kirletenleri mümkün olduğunca hızlı şekilde durdurabilmek. Bireysel olarak yapabileceğimiz hiçbir şeyin bundan daha önemli olduğunu düşünmüyorum" dedi.



Independent Türkçe. Guardian, Stuff

DAHA FAZLA HABER OKU