Hindistan Ay’a yolculuğu kalkıştan bir saat önce iptal etti

Yetkililer kalkış esnasında “teknik bir sorunun” tespit edildiğini belirtti

Onlarca yıldır devam eden uzay araştırması Hindistan’ın uydu, iletişim ve uzaktan algılama teknolojisi geliştirmesine olanak tanıdı (DNA India)

Hindistan’ın Ay’a gerçekleştireceği yolculuk kalkışa bir saatten az bir zaman kala yetkililerin “teknik bir problem” tespit etmesiyle başarısızlığa uğradı. 

Chandrayaan-2 adlı uzay aracının pazartesi günü yerel saatle  02.51’de kalkışa geçmesi planlanıyordu. Ancak Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı’nın  (ISRO) kontrol odasındaki geri sayım 56 dakika 24 saniye kala aniden durduruldu.

ISRO attığı tweette uzay aracının 640 tonluk 14 roket fırlatıcısında problem tespit edildiğini ve “aşırı bir önlem olarak Chandrayaan-2’nin  kalkışı bugünlük durdurulduğunu” belirtti. ISRO sözcüsü ajansın kalkış tarihini yakında duyuracağını söyledi.

Eğer kalkış başarılı olabilseydi Hindistan, ABD, Rusya ve Çin'den sonra Ay’a “yumuşak” ya da kontrollü iniş gerçekleştiren 4. ülke olacaktı. 

Chandrayaan-2, 2008’de Chandrayaan-1’in Ay yörüngesine yerleştirilmesinin ve Ay yüzeyinde buzun varlığının doğrulanmasına yardım etmesinin ardından Hindistan’ın ikinci Ay’ı keşif çalışması olma özelliği taşıyor.

Kalkış sistemine ek olarak uzay aracı iki önemli yük de taşıyor. Bunlardan birincisi bir yıllık çalışma ömrüne sahip bir uydu, ikincisiyse Ay’ın güney kutbunun yakınlarına inmesi planlanan ve zeminde su bulunup bulunmadığını ve diğer araştırmaları yapacak bir gezici araç.

Maliyeti 10 milyar Hindistan Rupisi (yaklaşık 832 milyon TL) olan çalışmanın şimdiye kadar ertelemelerle sorunlar yaşaması, Hindistan’ın Ay’ın Dünya’ya uzak kısmına yumuşak iniş yapan ilk ülke olma şansını kaçırdığı anlamına geliyor.

Çin’in Chang’e 4 isimli keşif programı geçen ocak ayında bir iniş bir de keşif aracı yerleştirmeyi başarmıştı. Nisanda Benzer bir görevle gönderilen İsrail’in Beresheet uzay aracı Ay’a çarparak başarısız olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalabalık nüfuslu ve yoksulluk oranının yüksek olduğu, gelişmekte olan bir ülke olan Hindistan’ın uzay programı kurulduğu 1962'den bu yana gereksiz harcama eleştirisiyle karşılaşmıştı.

Fakat onlarca yıldır devam eden uzay araştırması Hindistan’ın uydu, iletişim ve uzaktan algılama teknolojisi geliştirmesine olanak tanıdı. Bu gelişmeler balıkların göç tarihini tahmin etmekten, fırtına ve sel baskınlarını öngörmeye kadar gündelik problemlerin çözülmesinde yardımcı oluyor.

Uzay programı ulusal bir gurur kaynağı olarak da görülüyor ve Başbakan Narendra Modi bunu ulusa seslenişlerinde sürekli kullanıyor. Modi, Hindistan’ın ilk insanlı uzay uçuşu için 2022’ye vade vermişti.

Bu ayın Ay’a ilk insanlı uçuş Apollo 11’in 50. yıldönümü olması nedeniyle, dünyanın en büyük uzay ajansları bakışlarını Ay’a çevirdi. Ay, derin uzay keşifleri için gerekli teknolojilerin test edildiği bir zemin ve hatta yüzeyinde su bulunması halinde makul bir mola istasyonu olabilir.

NASA’nın Mars’a gerçekleştireceği 2020 uçuşundan sorumlu Baş Mühendis Adam Steltzer, “Ay, Mars’a gitme alıştırmaları yapacağımız bir arka bahçe” tanımlamasında bulundu.

ABD, Ay’ın güney kutbuna 2024’te insanlı bir uzay aracı göndermek için çalışıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU