"İyi hal" indirimini kaldıran yasa yayımlandı

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun yürürlükte

Fotoğraf: AA

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) failin duruşmalarda mahkemeyi etkilemeye yönelik tutum ve davranışları cezada indirim nedeni olamayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yasayla ilgili maddeye, "failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz" ibaresi eklendi.

Yasayla getirilen yeni düzenlemeye göre, suçun kadına karşı işlenmesi halinde ceza alt sınırı; kasten yaralama fiilinde 6 ay, işkence fiilinde 5 yıl, eziyet fiilinde 2 yıl 6 ay, tehdit fiilinde ise 9 aydan az olamayacak. Cebir veya tehdit fiilinin sağlık çalışanlarına yönelik olması durumda ise verilecek ceza altıda bir oranına kadar artırılacak.

Yeni düzenlemeyle "ısrarlı takip" ceza gerektiren fiiller arasına eklendi. Bu durumda faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Suçun çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması, hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi hâlinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebilecek.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU