Peskov: Ukrayna'nın tahıl ihracatı ile ilgili sorunlardan Batı sorumlu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın tahıl ihracatına Rusya’nın engel olduğu iddiasını kabul etmediklerini söyledi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'daki tahıl ürünlerinin savaş nedeniyle sevk edilememesinin sorumlusunun Rusya olmadığını savundu / Fotoğraf: Reuters 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, batılı ülkelerin, Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına engel olduğuna yönelik suçlamalarını reddettiklerini belirterek, “Aksine, attıkları yasadışı adımlarla bu blokaja neden olan batılı ülkeleri suçluyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki tahıl ürünlerinin savaş nedeniyle sevk edilememesine yönelik gelişmeleri değerlendirdi.

Batılı ülkelerin tahıl sevkiyatlarına ilişkin Rusya'yı suçlamasına tepki gösteren Peskov, "Bu söylemleri kesinlikle reddediyoruz. Aksine, attıkları yasadışı adımlarla bu blokaja neden olan Batılı ülkeleri suçluyoruz" diye konuştu.

"Yasadışı kararları iptal etmeliler"

Rusya'nın, tahıl sevkiyatının devam edebilmesi için batılı ülkelerin yaptırımları kaldırmasını talep edip etmediğine yönelik bir soruyu yanıtlayan Peskov, "Gemilerin kiralanmasını, tahıl ihracatını engelleyen yasadışı kararları iptal etmeliler" yorumunu yaptı.

Peskov, savaşla ilgili olarak Moskova'nın Ukrayna yönetiminden ne tür bir beklenti içerisinde olduğuna ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

Moskova, Kiev'in taleplerimizi kabul etmesini ve fiili durum, gerçek durum hakkında farkındalığa varmasını bekliyor. Bunlar bölgelere ilişkin tavizler değil. Kiev'in fiili durumu tanıması ve sağlıklı bir şekilde değerlendirme yapması gerekiyor

Tahıl krizi

Moskova Batı'ya Ukrayna'nın tahıl ihracatını durdurduğunu iddia ettiği yaptırımları kaldırma çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Moskova'yı gıda ihracatını silah olarak kullanmakla suçlamış, Kiev ise Rusya'nın işgal ettiği bölgelerdeki yüzbinlerce ton tahıla el koyduğunu iddia etmişti.

Rusya 24 Şubat'ta "özel askeri operasyon" adını verdiği bir adımla Ukrayna'yı işgal etmiş ve bu işgal neticesinde Ukrayna tahıl ve ayçiçeği yağı ihracatı için sıkça kullandığı Karadeniz'deki limanları kullanamaz hale gelmişti.

 

AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU