AB Komisyonu Başkanı: Rusya, gıda arzını küresel silah olarak kullanıyor

Rusya'nın gıda sektöründe küresel etkilere yol açmak için arzı silah olarak kullandığını söyleyen Leyen, "Rusya'nın saldırganlığına karşı koymak, tüm küresel topluluk için bir görevdir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda Rusya-Ukrayna savaşı ve etkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın tıpkı enerji sektöründe yaptığı gibi, gıda sektöründe de küresel etkilere yol açmak için arzı silah olarak kullandığını söyleyen Leyen, "Bu sadece Ukrayna'nın hayatta kalması meselesi değil Bu sadece bir Avrupa güvenliği meselesi değil. Bu, tüm uluslararası düzenimize ilişkin soru işareti oluşturuyor. İşte bu yüzden Rusya'nın saldırganlığına karşı koymak, tüm küresel topluluk için bir görevdir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Leyen konuşmasına şöyle devam etti:

Kremlin'in ordusu, Rus işgali altındaki Ukrayna'daki tahıl stoklarına ve makinalara el koyuyor. Karadeniz'deki Rus savaş gemileri, Ukrayna'ya ait buğday ve ayçiçek tohumu yüklü gemilerin geçişini engelliyor.

Leyen, AB olarak Ukrayna'nın galip gelmesi ve yeniden kendi geleceğini belirlemesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurgulayarak, "Ukrayna bu savaşı kazanmak zorunda ve Putin'in saldırganlığı stratejik bir başarısızlık haline gelmeli" dedi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden sonra Batılı devletlerin Rusya'ya karşı ağır yaptırımlar getirmeleri ve Ukrayna'dan gıda tedariğinin sınırlanmasıyla küresel tahıl, yağ, gübre ve enerji fiyatları ani şekilde yükselmişti.

Kremlin dünkü açıklamasında, küresel gıda krizinin müsebbibinin Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayan Batı olduğunu belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU