Maymun çiçeğinin birçok ülkede görülmesi korkuya yol açtı... Yeni bir pandemiye dönüşür mü, Türk halkı endişelenmeli mi?

Tam da "koronavirüs azaldı, bitiyor" derken şimdi de maymun çiçeği hastalığı baş gösterdi. Türkiye'de henüz görülmese de dünyanın birçok ülkesinde görüldü. Peki endişelenmeli miyiz? Enfeksiyon uzmanları yanıtladı

Maymun çiçeği hastalığı dünyanın birçok ülkesine yayıldı / Fotoğraf: Twitter

2020'nin başlarında Çin merkezli ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.

Çıktığı ilk günden bugüne 520 milyon fazla insan virüse yakalandı. 6 milyon 300 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesiyle beraber toplumların hayatını değiştirmesine neden oldu.

Koronavirüs, bireyler ve toplum üzerindeki etkilerinin yanı sıra dünyayı etkileyen küresel bir tehdit olarak görüldü. 

Çünkü virüs ile birlikte sosyal ilişkiler uzaktan yürütülmeye başlandı ve pek çok sosyal yaşantıya ara verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya çapında teyitli 80 vaka var

Tam "koronavirüs azaldı, bitiyor" derken şimdi de "maymun çiçeği" hastalığı ortaya çıktı.

Hastalık bugüne kadar birçok ülkede görüldü. Yol açtığı korku ve endişe arttı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı açıklamada, dünya çapında teyitli 80 maymun çiçeği vakasının olduğunu ve 50 vakanın da incelendiğini duyurdu.

Kısa sürede Avrupa dahil dünyanın birçok ülkesinde ortaya çıkan Afrika merkezli hastalık, Türkiye'de de paniğe neden oldu.

"Hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır"

Tedirginlik üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastalıkla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Açıklamasında hastalığın pandemiye yol açmayacağını ve kamuoyunun müsterih olunması gerektiği çağrısı yapan Koca, şu ifadelere yer verdi:

"Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı: Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır."

 

 

Peki maymun çiçeği için tedirgin olmalı mıyız? Hastalık pandemiye yol açar mı?

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, konuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"İnsandan insana bulaşması çok nadir bir hastalık"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, endişe etmeyi gerektirecek bir durumun olmadığını söyledi.

Pandeminin birinci kuralının solunum yoluyla çok hızlı bulaşması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, "Ancak maymun çiçeği hastalığında insandan insan bulaşı çok yavaş. Daha çok maymundan insana bulaşan bir hastalık" dedi.

Hastalığın temas yoluyla bulaştığını ve virüsün sadece maymunlarda olmadığı bilgisini paylaşan Ceyhan, devamında şunları kaydetti:

Maymunların olduğu yerlerde çalışan insanlar temas ettiğinde bulaşıyor. Sadece maymunda değil, sığır ve domuzda da var ama çiçek hastalığı gibi çok ağır bir hastalığa yol açmıyor. Genelde deride bir hastalık yapıyor. Dolayısıyla insandan insana bulaşı çok nadir olan bir hastalık. Endişe etmeye gerek yok.

 

1970 ve 1977 arasında bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşayan çocuklarda akut maymun çiçeği belirtileri böyle belgelenmişti
1970 ve 1977 arasında bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşayan çocuklarda akut maymun çiçeği belirtileri böyle belgelenmişti / Fotoğraf: Twitter

 

"Endişelenmeye gerek yok"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal da Ceyhan gibi endişelenecek bir durumun olmadığı görüşünde.

Prof. Dr. Ünal, maymun çiçeği hastalığının Kovid-19 gibi bir pandemiye dönüşeceğini düşünmediğini söyledi.

Hiç kimsenin hastalığın pandemiye dönüşeceğini öngörmediğini ifade eden Ünal, "Çünkü bulaşması diğerleri gibi solunum yoluyla olan bir hastalık değil. Dolayısıyla bulaşı için çok yakın temas gerekiyor. Hastalık için şu an endişelenmeye gerek yok" dedi.

"Maymun çiçeği koronavirüsten çok farklı"

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Canan Ağalar da maymun çiçeği hastalığının pandemiye dönüşmeyeceği görüşünde.

Diğer uzmanlar gibi Prof. Dr. Ağalar da hastalığın yakın temasla bulaştığını belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:

Maymun çiçeği, koronavirüsten çok farklı. Yakın temasla bulaşıyor. Çok bağlayıcı cümleler kurmak belki doğru değil ama maymun çiçeği hastalığının bir pandemiye dönüşeceğini düşünmüyorum.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU