Babacan'dan "Alevi aday" tartışması hakkında yorum: Türkiye'nin artık bu basamağı geçmiş olması lazım

"Altılı masada amacımız ortak aday çıkartmak da olsa, olur da bir uzlaşma olmazsa, o zaman benim adaylığım, milletvekili listelerinden değil, Cumhurbaşkanlığı olacak"

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Alevi bir adayın Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamayacağına yönelik tartışmalara tepki gösterdi. Ülkenin artık bu basamağı geçmiş olması gerektiğini kaydeden DEVA lideri, “Bu dönemde herhangi bir vatandaşımızın Cumhurbaşkanı adayı olup olmamasıyla alakalı, etnik, mezhebi, dini inançla ilgili konuları gündeme getirmekten ben hicap duyarım açıkçası, kendi adıma” dedi.

Uzlaşı olmazsa aday olacak

Babacan, bir grup gazetecinin gündeme dair sorularını yanıtladı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığına göre DEVA lideri, “Sizi milletvekili aday listesinde görecek miyiz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Altılı masanın üzerinde çalıştığı en önemli hususlardan biri, geçiş sürecinin yol haritası. Geçiş sürecinin yol haritası üzerinde henüz bir mutabakat yok. Geçiş sürecinin yol haritası netleştikten sonra o dönemin nasıl bir dönem olacağını anlayacağız. Altılı masada amacımız ortak aday çıkartmak da olsa, olur da bir uzlaşma olmazsa, o zaman benim adaylığım, milletvekili listelerinden değil, Cumhurbaşkanlığı olacak. Süreç bir bitsin, partimizin yetkili kurullarını toplayarak karar veririz. Altılı masayı da önemsiyoruz. Zaman gösterecek.

Babacan, 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı belirleme takvimi konusunda "Bugün çok erken. Sürecin sonunda ele alalım" görüşünde hemfikir olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisinin ortak aday olmaya istekli olup olmadığı konusunda yöneltilen soruya Babacan, şu yanıtı verdi:

O da yine altı partinin mutabakatı ile belirlenecek. Bugüne kadar partimiz içinde Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bir değerlendirme yapmadık ve bunun erken olduğunu düşündük. Altılı masada mutabakat sağlanmazsa, partimizin teşkilatlarına genel başkandan başkasını aday olarak kabul ettirmek zor olur herhalde.

Altılı masada Cumhurbaşkanlığı adaylığında nasıl bir strateji izleyelim diye daha parti içinde bile konuşmadık. Çünkü bu konular parti içinde görüşüldüğünde hiçbir zaman parti içerisinde kalmıyor. Bu konuyu hızlı bir şekilde konuşup, bağlayıp açıklamak lazım. Ortada tartışmak, isimleri dolaştırmak bana göre değil.

Alevi aday tartışması

Babacan, son günlerdeki Alevi aday tartışmasıyla ilgili olarak da "Bu dönemde herhangi bir vatandaşımızın Cumhurbaşkanı adayı olup olmamasıyla alakalı, etnik, mezhebi, dini inançla ilgili konuları gündeme getirmekten ben hicap duyarım açıkçası, kendi adıma. Bugünün Türkiye'sinde eşit vatandaşlık burada esassa, bunların tartışma konusu yapılmaması lazım" değerlendirmesini yaptı. 

Muhafazakar tabanda bu konuda bir hassasiyet olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine Babacan, şu yorumu yaptı:

Biliyorsunuz siyasetçiler tabii ki tabanları önemser. Ama ideal hedefleri olmalı siyasetçilerin ve bu ideal hedefleri konusunda politika, söylem üretmeleri gerekir. Aksi, popülizm olur. Bugün bir siyasetçi çıkıp da, "Vay onun kökeni şudur, mezhebi şudur" falan derse, bu ucuz siyaset olur. Türkiye'nin artık bu basamağı geçmiş olması lazım.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.

 

BBC Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU